Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  02.07.2014 14:41:11, aktualizováno 17:57:34

WPB Capital podalo žalobu proti nezákonnému rozhodnutí bankovní rady ČNB o odejmutí licence

Vzhledem k tomu, že 24. 6. 2014 nabylo právní moci rozhodnutí ČNB o odejmutí licence a že WPB Capital již vyčerpalo všechny zákonné možnosti, jak se bránit v rámci správního řízení, podalo ještě téhož dne spolu s několika svými členy s dalšími členskými vklady žalobu proti rozhodnutí bankovní rady ČNB k Městskému soudu v Praze, kterou se domáhá jeho zrušení.

Podaná žaloba směřuje proti nezákonnému postupu ČNB ve správním řízení, napadá řadu pochybení ČNB v rozhodnutí o předběžném opatření, a zejména pak v rozhodnutí o odejmutí licence. WPB v žalobě právní argumentací, podpořenou posudky předních právních kapacit, vyvrací tvrzení ČNB, že jednání, která jí jsou vytýkána, jsou protiprávní, neboť byla nesprávně právně kvalifikována, a navíc nemohou být ani přičítána WPB Capital. Jak ČNB informovala ve svém prohlášení z 24. 6. 2014, licence byla WPB odejmuta kvůli údajnému umělému navyšování části kapitálu, nabývání nedovolených typů cenných papírů a obcházení limitu angažovanosti.

WPB již v minulosti informovalo veřejnost, ČNB i příslušné orgány, jako poslaneckou sněmovnu ČR, Ústavní soud nebo Evropskou komisi, že vyhláška ČNB (konkrétně část o zákazu finanční asistence), jejíž porušení je WPB vytýkáno, je protiústavní, v rozporu s vnitrostátními zákony vyšší právní síly, stejně jako s nařízením Rady EU, což je soudu prokázáno mimo jiné i odbornými právními posudky. Zmiňovanou vyhlášku č. 123/2007 Sb. navíc sama ČNB již zrušila a nahradila ji od 5. 3. 2014 novou. ČNB tedy o odejmutí licence WPB Capital rozhodla podle již neúčinného právního předpisu.

Z tohoto důvodu WPB v podané žalobě navrhuje, aby si soud v rámci předběžné otázky vyžádal stanovisko k nesouladu Nařízení rady EU a vyhlášky ČNB u Soudního dvora Evropské unie. WPB dále upozorňuje, že ČNB navíc i přes své podezření o umělém navýšení kapitálu nepovolila vstup silných investorů, kteří by do družstva vložili výrazně vyšší částku, než kterou ČNB zpochybňuje. Na žádosti WPB o projednání vstupu investorů ČNB reagovala sdělením, ve kterém uvedla, že takové jednání nepovažuje za vhodné vzhledem k platnosti předběžného opatření. Toto jednání ČNB považuje WPB za tendenční.

V žalobě je rovněž důkazně podloženo, že protizákonného postupu se ČNB dopustila i při hodnocení nákupu cenných papírů. Ty totiž družstvo nakupovalo v souladu se zákonem o spořitelních a úvěrních družstvech, který ve znění účinném do dne 3. 8. 2012 povoloval nabytí těchto směnek jako majetku, pokud byly nabývány s cílem držet je do splatnosti. Všechny předmětné směnky byly řádně reportovány ČNB a hlášení o limitech angažovanosti byla zcela v souladu s pravidly v Guidlines CEBS, článek 32. Nadto byly všechny předmětné cenné papíry zcela splaceny včetně výnosu. WPB tak nejenže neohrozila stabilitu družstva, jak ČNB ve svém prohlášení tvrdí, ale naopak díky těmto bezpečným a ziskovým transakcím zhodnotila vklady svých členů. Odnětí licence družstvu z důvodu, že pro své členy vydělalo peníze, hodnotí WPB jako naprosto absurdní, a považuje to za jasný důkaz účelovosti postupu ČNB.

Kromě zmíněných zásadních skutečností se žaloba zabývá i dalšími pochybeními ČNB, jako jsou špatný postup při uplatňování správního trestání, absence řádného dokazování, rozhodování na základě již zrušené vyhlášky nebo podjatost pracovníků ČNB, zejména viceguvernéra ČNB prof. PhDr. Ing. Vladimíra Tomšíka, Ph.D., který se na konci roku 2013 opakovaně setkával s Ing. Pavlem Petrovičem, bývalým členem WPB Capital, usilujícím o zničení záložny a ovládnutí jejího majetku mimo jiné prostřednictvím insolvenčního řízení zahájeného společností Tapovan, s.r.o. pro pohledávku, kterou WPB zásadně neuznává.

WPB věří, že vzhledem k prokazatelným (a mnohými znaleckými posudky prokázaným) faktům bude tato žaloba úspěšná. Zároveň doufá, že likvidátor jmenovaný ČNB bude postupovat s péčí řádného hospodáře a nepřistoupí ke zpětvzetí žaloby na náhradu způsobené škody přesahující 1,6 miliardy Kč, kterou by měla ČNB zaplatit.

Představenstvo WPB Capital

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688