BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  02.07.2014 13:00:48

NWR – boj o čas pokračuje

Nově upravené, podmínky restrukturalizace dluhu lze zatím vnímat více jako boj o čas s nadějí, že v druhém pololetí se zlepší ceny uhlí na trhu, než jako reálné řešení, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné.

Druhého června společnost NWR informovala veřejnost o návrhu dohody s věřiteli (viz www.bhs.cz ), dnes, o měsíc později, konstatuje, že podpora této dohody byla malá: 62% ze strany držitelů zajištěných dluhopisů a jen 37% ze strany držitelů nezajištěných dluhopisů. Pro zajištění průběhu transakce se v rámci podmínek nutných pro její provedení podařilo alespoň získat příslib dalšího navýšení základního kapitálu o 25 mil EUR.

Z velmi rychlého pohledu na změněné podmínky a na alternativní plán restrukturalizace dluhu se dá usuzovat na větší polarizaci mezi mírou případného uspokojení držitelů zajištěných a nezajištěných dluhopisů. Je zřetelnější, že držitelé nezajištěných dluhopisů mohou ztratit více. Kombinace nových podmínek restrukturalizace a úvah o alternativním plánu restrukturalizace by tak měla vytvořit asi určitý tlak k přijetí podmínek „druhého kola“ většinou věřitelů.

Nasvědčuje tomu podle našeho názoru několik faktorů:

a) malá podpora restrukturalizace dluhu (krácení držitelů dluhopisů) se dala očekávat a tak trochu s ní musela počítat i samotná NWR, když na uzavření celé transakce si již začátkem června v oznámení o prvním návrhu dohody s věřiteli stanovila prostor až do druhé poloviny září.

b) změněné podmínky sice slibují o něco více držitelům nezajištěných dluhopisů, ale základní parametr - míra uspokojení v hotovosti jen z jedné čtvrtiny nominálu - zůstala nedotčena. Benefity mají být např. v možnosti participovat na kapitálu společnosti.

c) úvahy o prodeji aktiv OKD a.s. a NWR Karbonia S.A. sice nemají v tento okamžik asi reálný podklad (nějakého kupce), ale způsob jejich vyčlenění do speciální entity spojené s výměnou zajištěných dluhopisů naznačuje, že eventuální prostředky získané prodejem by šly patrně více na konto uspokojení držitelů zajištěných dluhopisů. Závazky z nezajištěných dluhopisů zůstávají stranou.

Pozitivními momenty současných pokusů o restrukturalizaci dluhu lze snad zatím hledat v relativně úspěšném hledání peněz na zvýšení základního kapitálu.

Kurz akcií NWR zákonitě reaguje poklesem, ale později může mírně relaxovat výše, když „kostky ještě nebyly vrženy“. V každém případě, velmi pravděpodobné velké ředění akcií odsouvá budoucí cenu akcií na burze níže a níže.

Text a další komentáře lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688