BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  01.07.2014 18:55:26

Trhy uzavřely první pololetí roku, vítězem akcie v Indii

Trhům letos nadále vládnou akcie v Indii, jen v červnu poskočily o téměř 5 %. Měřeno indexem S&P 500, akcie v USA posílily již šestý kvartál v řadě (nejdelší šňůra od roku 1998).

  • Řada indexů také v červnu zaznamenala nová historická maxima (např. DJIA, S&P 500, DAX či BSE 30).
  • Index S&P 500 předvedl svůj nejlepší 2. kvartál od roku 2009 (posílil o 4,7 %).
  • Pražské burze se v červnu nedařilo, přesto za 1. pololetí posílila o 4,12 % (měřeno „dividendovým“ indexem PX-TR).
  • Po květnovém poklesu zlato v červnu naopak předvedlo nejsilnější růst od února.

Zahraniční trhy

Při pohledu na pravidelně sledované trhy dopadl červen smíšeně.  Zjednodušeně řečeno negativní výkonnost oproti zbytku světa zaznamenaly evropské trhy. Po květnovém 10 % skoku byly nejztrátovější akcie v Maďarsku. Podobně jako jiné trhy francouzské akcie nejprve zaznamenaly nová téměř 6letá maxima, nakonec se negativní výkonností zařadily po bok maďarských. Bronz patří domácím titulům. 

Dle dlouhodobých statistik červen obvykle nepřeje indexu DJIA. Tentokrát si dokázal připsat zisky. Obdobně jako S&P 500, který statistiku naopak potvrdil. Druhý měsíc v řadě se však nejvíce dařilo emisím zařazeným v indexu Nasdaq, který se posunul na 14letá maxima. Pomáhaly biofarmaceutické i technologické tituly. Za jednotlivé skupiny možno zmínit například akcie Vertex Pharmaceuticals (VRTX) či Facebook (FB).  

Stále uvolněná politika Fedu, resp. relativně vzdálený růst úrokových sazeb zůstává výrazným motorem pro US akciové trhy. Ruku v ruce s tím byl červen také výrazným měsícem z hlediska akvizic. Téměř nebylo dne, kdyby nebyla nějaká oznámena. Živo je stále především ve farmaceutickém sektoru, kde byla oznámena vůbec největší červnová transakce. Světově největší výrobce zdravotnických přístrojů Medtronic (MDT) pohltil za 42,9 mld. USD konkurenční firmu Covidien (COV). Pro červencový vývoj bude hlavním vodítkem očekávaná výsledková sezóna. Statisticky by se akciím mělo opět dařit.
Loni s přehledem nejziskovější akcie v Japonsku zůstávají zatím letos na chvostu. Druhý měsíc v řadě však ztráty korigovaly, když i zde se centrální banka společně s vládou dále zasazují o prorůstové ekonomické změny. Korekce akciových ztrát by mohla pokračovat. 

Z letošní negativní výkonnosti se solidním růstem dostaly akcie v Brazílii, když posun v červnu například předvedly investory oblíbené akcie ropné Petrobras (PBR).

Již čtvrtý měsíc v řadě jsou letos nejvýkonnější indické akcie. Téměř 5 % červnový posun znamená již 20 % zisky od počátku roku

Přehled výkonnosti trhů za červen, resp. od počátku roku naleznete zde.

Pražská burza

Domácí trh v úvodu června směřoval dále na sever, když se dostal nejvýše od konce února (index PX až na hranici 1041 b.). Především poslední týden měsíce však znamenal jižní směrování a úroveň o více než 30 b. nižší. 

Oproti konci května se v zisku podařilo zakončit jen čtyřem emisím. Nejvíce se dařilo akciím ČEZ, když působil před dividendový syndrom i pozitivní vývoj konkurenčních zahraničních titulů. ČEZ tím i potvrdil letošní nadvládu na domácím trhu. Zbylé 4 hlavní emise s největší vahou na index již ztrácely. Nejvíce ERSTE, když zprávy o politických tlacích v Maďarsku, resp. možných dalších ztrátách z úvěrů, optimismus nedávaly (více také článek Maďarsko chystá na banky nový bič). Končící nabídka odkupu akcií O2 C.R. ze strany PPF pustila na konci měsíce titul na jih. Dostal se již nejníže od září, když vidina schválené dividendy „jen“ 18 se zdá být nedostatečná. O nejbližším dalším směrování titulu rozhodnou informace o úspěšnosti zmiňovaného odkupu. Nezískání 90 % podílu v O2 C.R. skupinou PPF může dle BHS (www.bhs.cz)  otevřít cestu dále níže. 

Nová historická minima v červnu zaznamenaly akcie ORCO a NWR. Akcie uhelné společnosti zároveň jako jediné utrpěly dvouciferný pokles.

Přehled výkonnosti na BCPP červen, resp. od počátku roku naleznete zde.

Komodity

Červen přál komoditám napříč trhem. V návaznosti na přetrvávající problémy v těžbě (v důsledku stávek) dokonce až 13letá maxima zaznamenávalo palladium nad hladinou 860 USD. Zprávy z centrálních bank společně s proražením technických rezistencí pomohly i dalším drahým kovům. Dvouciferným nárůstem se již na 3,5měsíční maxima posunulo průmyslové stříbro. Zlato dosáhlo o měsíc „kratších“ maxim.

Především napětí v Iráku posunulo ceny ropy na nejvyšší úrovně od září. Brent se obchodoval i nad hladinou 115 USD a nechybělo tedy moc k více než ročním maximům.

Přehled výkonnosti výkonnosti komodit za červen, resp. od počátku roku naleznete zde.

J. Zendulka



BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688