Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  01.07.2014 13:12:37

Ropa se dává na ústup černé zlato totiž z Iráku proudí dál a Libye hlásí navýšení svých dodávek

Energetický sektor zasáhly výprodeje, jelikož dodávky z Iráku zůstaly nenarušeny.  Ceny kukuřice a pšenice i nadále tlačí dolů očekávání rekordní sklizněMěď uhání mílovými kroky kupředu její zásoby se snižují v souvislosti s pozitivními signály z Číny a USA.

Komoditní trhy si tento týden prošly první, byť malou, cenovou korekcí za poslední měsíc. Energetický sektor zasáhly výprodeje vzhledem k tomu, že nedošlo k narušení dodávek z Iráku. Ceny klíčových plodin jako kukuřice a pšenice jsou i nadále pod tlakem zejména proto, že se stále očekává celosvětová rekordní sklizeň.  Nejlépe se vedlo průmyslovým kovům. Měď se vyšplhala na 3,5měsíční maximum v důsledku snižujících se zásob a pokračujícího oživování americké a čínské ekonomiky.

han

roce 2014 se nejlépe dařilo trhu s živým dobytkem. Omezené stavy dobytka vyhnaly ceny masa na rekordní hodnoty. Americké řidiče mezitím na počátku července, kdy začíná automobilová sezóna, čekají na benzinových pumpách nejvyšší ceny od roku 2008. Pro milovníky grilování a řidiče tak bude letošní sezóna tou nejdražší za posledních několik let.

 

Vzácným kovům se podařilo udržet zisky z minulého týdne. Stříbro se vyšplhalo na nejvyšší hodnotu od března, čímž předběhlo zlato. To nyní uvízlo ve 30dolarovém rozmezí a rozhlíží se, jakým směrem se vydat. Na zprávy z Číny o tom, že čínský vrchní auditor objevil úvěry v hodnotě 15 miliard amerických dolarů krytých falešnými transakcemi se zlatem, trh nijak nezareagoval. Opět to však poukazuje na pokračující obavy ohledně široce rozšířených podvodných praktik při uzavírání finančních obchodů na čínských komoditních trzích.

Trh s ropou nedávno zažíval rally. Po týdnu konsolidace však nyní stále více hrozí, že mu dojde dech. KrizeIráku sice neskončila, avšak klíčová ropná zařízení zůstávají prozatím nedotčena. Pozornost trhu se tedy nesoustředila na možné riziko přerušení dodávek, ale na informace, které by v konečném důsledku mohly vést ke zvýšení dodávek. Severomořská ropa Brent a americká ropa WTI se tak ocitly v pozici, kdy u nich může dojít k cenové korekci.

Irácký ministr ropy mezitím prohlásil, že během nadcházejících měsíců očekává pokračující zvyšování ropné produkce. Kurdistánská regionální vláda v severním Iráku navíc do konce tohoto roku plánuje zvýšit svůj export. Využitím nově vybudovaného ropovodu do Turecka by se současná denní produkce o objemu 200 000 barelů měla zvýšit na 400 000 barelů za den.

Současně došlo k navýšení ropné produkceLibyi, a to na 300 000 barelů za den. To je dáno jednak tím, že rafinerie zvýšily tempo své produkce, a jednak tím, že konečně došlo ke znovuotevření ropného přístavu Hariga na východě země. Vlny protestů ze strany členů státní ochranky, milic a kmenových zástupců vedly k tomu, že ropná produkce Libye se za poslední rok hluboce propadla z původních 1,6 milionu barelů za den na současné minimum. Situace v Libyi představovala v tomto období jednu z největších geopolitických obav a byla rovněž i důvodem pro to, že průměrná cena ropy Brent, sloužící jako světové měřítko pro ceny ropy, se tento rok místo 105 dolarů za barel pohybovala na hladině 109 dolarů za barel.

K výše zmíněným událostem se pak ještě nakonec přidala zpráva, že vláda USA udělila dvěma společnostem povolení k vývozu ultralehké ropy, známé jako kondenzát. To vedlo ke spekulacím, že se vláda možná chystá zrušit 40letý zákaz vývozu surové ropy. Tyto domněnky se sice nakonec nepotvrdily, avšak toto rozhodnutí  i tak povede ke zvýšení amerického exportu rafinovaných ropných produktů, což povoleno je.

Kondenzát je primárně produktem těžby ropybřidlic. Ta se po vytěžení zahřívá, aby se z ní odstranily některé plynné příměsi.  Přestože jde jen o velmi lehkou úpravu, stačí to na to, aby  mohl být výsledný produkt označován jako rafinovaný, a tudíž vhodný na vývoz. Toto ještě dál navýší celosvětové zásoby a pomůže USA částečně snížit městnání jejich ropných zásob.  To bylo způsobeno rapidním zvýšením ropné produkce na rekordní hodnoty od 70. let minulého století, a to zejména těžbou z břidlicových polí. Ropa WTI má i nadále podporu, avšak investoři budou dávat pozor na to, zda nedojde k propadu zpět pod hranici 105 dolarů za barel. To by mohlo signalizovat případné další oslabení, zpočátku směrem k hodnotě 102,70 dolarů za barel a poté až na 101,60 dolarů za barel.

han2

Zlatu a stříbru se podařilo udržet si své nedávné zisky. S nastupujícím obdobím letní stagnace však oba kovy nyní jen přešlapují na místě. Jde zejména o zlato, které se v současné době obchoduje v úzkém rozmezí 1300 až 1330 dolarů za unci. Stříbro upevnilo své zisky, a to nejen jako absolutní hodnoty, ale i v poměru ke zlatu, kde koeficient spadl na 62,5 (jedna unce zlata vyjádřená počtem uncí stříbra), což představuje nejnižší hodnotu za poslední čtyři měsíce.

Investoři by měli bedlivě sledovat zprávy z Číny, kde čínské úřady objevily úvěry v hodnotě 15 miliard dolarů krytých falešnými transakcemi se zlatem. To opět vyvolalo obavy ohledně toho, jak  velká je čínská poptávka ve skutečnosti. Budoucí poptávka by mohla být ohrožena zvýšeným zájmem úřadů, které se budou snažit tvrdě zakročit proti těmto úvěrovým praktikám, kdy se komodity používají jako kolaterály k zajištění úvěrů. Poptávka po fyzickém zlatě ze strany Číny a Indie je důležitá, jelikož pomáhá kompenzovat sníženou poptávku po investicích v podobě papírového zlata za využití burzovně obchodovaných fondů a kontraktů futures. Pokles této poptávky jsme mohli sledovat během posledních 18 měsíců.

Výnosy dluhopisů se snižují a vzhledem k tomu, že se v současné době stále více očekává, že v budoucnu dojde ke zvýšení inflace, výnosy amerických vládních dluhopisů nabízené investorům se za poslední dva týdny snižovaly. Tento vývoj poskytl vzácným kovům jistou míru podpory. Podporu tyto kovy rovněž čerpaly, odhlédneme-li od krizeIráku, z rostoucích obav ohledně možných cenových korekcí na americkém akciovém trhu. Podle agentury Bloomberg se cena prodejních opcí (put), reflektujících medvědí sentiment, vyšplhala oproti prodejním opcím (call) na 15leté maximum.  To je důsledkem poptávky po ochraně proti riziku na spodní straně v případě, že by došlo k oslabení býčího trhu. Korekce na akciovém trhu by mohly vést k tomu, že se investoři opět vrátí ke zlatu jako k alternativní investiční příležitosti. Investoři do zlata, kteří drží medvědí pozice, jsou závislí na pokračujících spekulacích o tom, kdy americká centrální banka Fed přejde od postupné redukce kvantitativního uvolňování k utahování své finanční politiky, aby zajistila dostatečný tlak na ceny.

han3han1

Cena zlata uvízla a i nadále zůstává v rozmezí 1300 až 1330 dolarů za unci. Prolomení horní hranice by signalizovalo pohyb směrem k hodnotě 1370 dolarů za unci a poté posun až na 1392 dolarů, maximum roku 2014. Dojde-li k prolomení hranice 1300 pod hodnotu 200denního klouzavého průměru, bude třeba sledovat hodnotu 1285 dolarů za unci jako hranici podpory.

Vysoce kvalitní měď  opět dosáhla na horní hodnoty svého současného rozmezí a v současné době se  po 10denní rally zastavila u hranice odporu v hodnotách 3,19 až 3,215 dolarů za libru. Cena posilovala v důsledku lepších ekonomických dat hlášených z Číny a USA, dvou největších světových spotřebitelů. Zvyšování poptávky lze sledovat na stavech zásob ve skladech, které jsou monitorovány třemi hlavními burzami s futures v Londýně, Šanghaji a New Yorku. Celkové zásoby se zde letos zatím snížily o více než 50 procent, čímž se dostaly na nejnižší hladinu od roku 2008.

Kontrakty futures na americký zemní plyn se drží rozmezí 4,35 až 4,95 dolarů za milion britských termálních jednotek (MMBtu). Po dalším výrazném navýšení zásob v podzemních skladech se cena plynu posunula zpět do spodního pásma tohoto rozmezí. Americké zásoby byly na konci zimy po období velmi silné poptávky nebezpečně nízké. Cena zemního plynu zůstává vysoká, aby se nastartovala produkce a aby elektrárny začaly případně opět využívat uhlí. Producenti na tuto pobídku zareagovali a za posledních deset týdnů jsme byli svědky toho, jak každý týden do podzemních skladů proudí vydatné dodávky. Zvyšuje se tak naděje, že zásoby dosáhnou uspokojivého stavu předtím, než se na začátku listopadu zvedne zimní poptávka. Aby k tomu však došlo a sklady měly v listopadu dostatečné zásoby o objemu 3,5 bilionu kubických stop, je nutné, aby toto navyšování pokračovalo průměrným tempem okolo 92 miliard kubických stop za týden. Loni se ve stejném období toto tempo pohybovalo okolo 72 miliard kubických stop. Tento předpoklad však nekalkuluje s případnými problémy v dosahování tohoto plánu, což znamená, že očekáváme, že během nadcházejících měsíců zůstane cena zemního plynu i nadále podporována.

 

Data pro grafy: Bloomerg, Saxo Bank

Ole Hansen je hlavním komoditním stratégem Saxo Bank. Máte-li zájem o jeho další články a analýzy, klikněte prosím zde.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688