Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.07.2014 09:18:54

ČR - finální revize vývoje HDP za 1Q přidala další 4 desetiny na výsledných +2,9%

Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,9 %, tj. o 0,4 procentního bodu více než předpokládal předchozí odhad publikovaný 4. června.

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ v 1. čtvrtletí meziročně o 2,9 % a v mezičtvrtletním srovnání o 0,8 %. Vývoj HDP pozitivně ovlivnila rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká loňská srovnávací základna.

Korekci předchozího odhadu meziročního přírůstku HDP z 2,5 % na 2,9 % vyvolaly zejména opravy chybně vyplněných statistických výkazů a modelové výpočty za statisticky nešetřené podnikatelské subjekty s využitím aktualizovaných administrativních dat o dani z přidané hodnoty.

Historicky nejvyšší srovnatelnou úroveň HDP (po očištění o dopady změn cen a kalendářní a sezónní vlivy) dosáhla tuzemská ekonomika ve 3. čtvrtletí 2008 těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers. Výkonnost ekonomiky měřená mezičtvrtletními změnami HDP byla v uplynulých pěti a půl letech poznamenána značnými výkyvy. Po prudkém, tři čtvrtletí trvajícím poklesu celkem o 5,6 %, následovalo dvouleté postupné zotavení dohromady o 4,8 %. Druhá vlna recese odstartovaná ve 3. čtvrtletí 2011 byla delší, neboť trvala celých 7 čtvrtletí, byla však mělčí, celkový pokles nepřesáhl 2,7 %. Počínaje 2. čtvrtletím 2013 ekonomika opět mezičtvrtletně roste, za poslední čtyři čtvrtletí celkem o 2,9 %, takže je nyní pouze 1,0 % pod úrovní maxima z 3. čtvrtletí 2008. Vývoj v posledních dvou čtvrtletích přitom naznačuje postupné zrychlování růstu HDP.

Kolísání meziročního a mezičtvrtletního vývoje nabídky HDP ovlivňují především změny výkonnosti jednotlivých národohospodářských odvětví, souhrnně vyjádřené vývojem hrubé přidané hodnoty (HPH). Ta v 1. letošním čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,8 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,1 %. Více než polovinu meziročního růstu HPH zajistilo odvětví zpracovatelského průmyslu a v jeho rámci zejména výroba dopravních prostředků. Dařilo se však i dalším odvětvím, především obchodu a vybraným tržním službám. Z odvětví, která se na tvorbě HPH účastní jen menším dílem, zaznamenaly výraznější růst zemědělství a lesnictví, rekreační činnosti a zdravotní a sociální péče. Vývoj daní z produktů byl výrazně poznamenán nerovnoměrným výběrem spotřební daně z tabákových výrobků v důsledku předzásobení koncem loňského roku. To bylo, vedle nízké loňské srovnávací základny, příčinou toho, že ačkoli celkové daně z produktů v meziročním vyjádření o 4,2 % vzrostly, ve srovnání s předchozím čtvrtletím byly o 2,1 % nižší. Proto také hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí rostl mezičtvrtletně pomaleji než vytvořená hrubá přidaná hodnota.

Růst celkové poptávky po zboží a službách zaznamenaly všechny klíčové výdajové složky. Výdaje domácností na konečnou spotřebu byly v uplynulém čtvrtletí meziročně vyšší o 1,5 %, tvorba fixního kapitálu o 5,8 %, vývoz o 10,1 % a dovoz o 9,5 %.

Úhrnná cenová hladina měřená implicitním deflátorem HDP vzrostla meziročně o 2,2 %, mezičtvrtletně pak o 1,0 %.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů se v 1. čtvrtletí v meziročním i mezičtvrtletním srovnání zvýšila o shodných 0,5 % na 5 145 tisíc osob.


Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

Čt 08:56Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.07.2015ČR - revize HDP za 1Q mírně snížila růst na 4% Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688