Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  29.06.2014 07:50:52

Máte příjmy pouze z pronájmu? Na co si dát pozor?

Pasivní příjem z pronájmu je atraktivní, neboť celkové zdanění z pronájmu je nízké. Z pronájmu se neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Občané mající příjem pouze z pronájmu však v některých případech zdravotní pojištění platit musí v minimální výši (bez ohledu na výši příjmu z pronájmu), proč?

Občané mající příjmy z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu neplatí z příjmu z pronájmu sociální ani zdravotní pojištění. Z příjmu z pronájmu odvádí pouze daň z příjmu fyzických osob, přičemž mohou uplatnit výdaje ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem. Celkové zdanění je tak nižší z příjmu ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti.

Zdravotní pojištění se musí platit vždy

Všichni občané s trvalým pobytem v Česku musí platit zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění. Zaměstnanci přivydělávající si pronájmem nemají s placením zdravotního pojištění žádné starosti, z jejich hrubé mzdy je jim jejich zaměstnavatelem sraženo 4,5 % na zdravotním pojištění a vše je vyřešeno. Rovněž osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ) mající i příjmy z pronájmu platí zdravotní pojištění pouze z příjmů ze samostatné výdělečné činnosti (13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu). Jednoduchá je i situace u občanů, za které platí zdravotní pojištění stát (např. penzisté, ženy na rodičovské dovolené, studenti), zdravotní pojištění platí stát a příjem z pronájmu nemá na placení zdravotního pojištění vliv. Složitější je však situace u osob bez zdanitelných příjmů (OBZP), jako OBZP jsou v registru zdravotní pojišťovny vedeni všichni občané, kteří nejsou zaměstnancem, OSVČ ani státním pojištěncem.

Placení zdravotního pojištění u OBZP

Kdo má tedy během roku příjmy pouze z pronájmu a není přitom zařazen do žádné kategorie, za kterou platí zdravotní pojištění stát, ten musí každý měsíc platit své zdravotní pojišťovně 1 148 (13,5 % z minimální mzdy 8 500 ).

Co znamená neplacení sociálního pojištění?

Z příjmu z pronájmu se neplatí sociální pojištění. To znamená, že příjem z pronájmu nemá žádný vliv na výši státního důchodu a nemocenské dávky. I vysoké příjmy z pronájmu tedy pozitivně neovlivní vypočtený důchod. Občané mající pouze příjmy z pronájmu navíc nejsou v tomto období pojištění a tato doba se nezapočítává do doby pojištění nutné pro přiznání státního starobního důchodu.

Závěrem

Mít pravidelný příjem z pronájmu je i z daňového hlediska velmi výhodné. Občané mající pouze příjmy z pronájmu, ze které neplatí zdravotní pojištění stát, se však nevyhnou placení zdravotního pojištění ve výši 1 148 měsíčně. Současně by si měli spočítat, zdali splní důchodové podmínky, aby se případně včas přihlásili k dobrovolnému důchodovému pojištění na místně příslušné OSSZ, zpětná účast je zákonem omezena.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688