BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  27.06.2014 09:57:14

USD po slovech Bullarda oslaben, NZD/USD na 3letých maximech, USD/JPY pod 101,50; denní přehled událostí

Americký akciový trh včera podlehnul slovům člena bankovní rady americké centrální banky (FOMC) Bullarda ze St. Louis, který převzal roli Marka Carneyho z britské centrální banky (BoE), když použil podobnou rétoriku jako on ve smyslu, že úrokové sazby mohou vzrůst dříve, než trhy očekávají. Konkrétně naznačil konec prvního čtvrtletí příštího roku. Jeho předpověď je založena na 3 procentním růstu HDP USA v průběhu nejbližších 4 kvartálů. Nicméně reakce trhu na tyto zprávy je poměrně překvapivá, vzhledem k tomu, že pan Bullard použil podobnou rétoriku již v minulosti a navíc není hlasujícím členem FOMC. Avšak v podobném duchu jako Bullard mluvil tento týden i pan Plosser (hlasující člen FOMC z Philadelphie). Podle všeho dva projevy za jeden týden ve smyslu utažení měnové politiky přinutily investory přehodnotit situaci, kterou předchozí středu nastínila právě jejich šéfka Janet Yellen. Ta na rozdíl od nich nenaznačila žádné utažení opasků monetární politiky.

Ostatní dataUSA byla v souladu s očekáváními, když počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesnul o 2000 na 312 000, čímž mírně překonal očekávání ve výši 314 000. Index PCE, jenž je hlavním měřítkem inflace Fedu, vzrostl v květnu meziročně o 1,8 procenta, což je nejvyšší růst od října 2012, ve srovnání s dubnem si polepšil o 0,2 procenta. Jádrový index PCE (očištěn o volatilní položky jako jídlo, energie) posílil v květnu meziročně o 1,5 procenta, což je nejvyšší zisk od února 2013. Oba dva ukazatelé PCE tak nadále zůstávají pod 2 procentním inflačním cílem Fedu.

Osobní výdaje spotřebitelůmírně zklamaly, když v květnu vzrostly o 0,2 procenta ve srovnání s dubnem, přičemž predikce počítaly s 0,4 procentním posílením. Domácí spotřeba je důležitým indikátorem pro americkou ekonomiku, protože se podílí více jak dvěma třetinami na HDP.

Slova pana Bullarda a nižší spotřebitelské výdaje ochromilyvčera jak akciový trh, tak i samotný dolar. Ten oslabil na všech frontách, přičemž vůči NZD spadnul na 3letá minima. Vůči JPY ztratil 0,3 procenta a klesnul k hodnotám z 21. května 2014. Výnosyamerických státních 10letých dluhopisů oslabily na 2,511 procenta, což jsou 3týdenní minima.

Nejširší americký akciový index S&P 500 včera oslabil o 0,12 procenta, Dow Jones ztratil 0,13 procenta ze své hodnoty a technologický Nasdaq klesnul o 0,02 procenta, a to i navzdory výbornému debutu společnosti GoPro, která se právě ve čtvrtek začala obchodovat na Nasdaqu. Negativní nálada se v noci přesunula i do Asie, kde japonský akciový index Nikkei ztratil 1,39 procenta, a to i navzdory výborným datům inflace.

Jádrový tokijský index spotřebitelských cen (CPI) posílil v květnu nejrychleji od 1982, tedy ve srovnání s loňským květnem o 2,8 procenta. Celkový národní index CPI vzrostl v květnu meziročně o 3,4 procenta. Na druhé straně výdaje domácností oslabily předchozí měsíc meziročně až o 8 procent, což souvisí s růstem DPH, jež byla zvýšená v dubnu.

Sterling
se drží na 6letých maximech vůči USD, když včera opět získal půdu pod nohama od Marka Carneyho (BoE), poté co byla představena opatření na zchlazení trhu s nemovitostmi. Tato opatření nezměnila očekávání ohledně potenciálního zvýšení úrokových sazeb, což bylo pro GBP pozitivní. Zlato v noci oslabilo poté, co vyšetřovatelé objevili v Šanghaji zlato v hodnotě 15 mld. USD jako zástavu vůči půjčkám. Podobná naleziště byla již objevena v souvislosti s mědí.

V brzkých ranních hodinách byla zveřejněna data spotřebitelské důvěry společnosti Gfk Británii. Index dosáhnul kladných hodnot prvně od roku 2005. Dnes pokračuje druhým dnem summit EU, na němž se bude volit předseda Evropské komise. Navrhován je Lucemburčan Jean-Claude Juncker, který je v silném kontrastu s přáními Británie. Je pravděpodobné, že EU rovněž rozšíří sankce vůči Rusku za jeho účast na destabilizaci situace na Ukrajině.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:19  Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:15  Exit Bank of Japan z politiky záporných sazeb bez dopadu na EUR/USD ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688