Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.06.2014 15:18:28

Selský rozum při investování: Poučte se z cizích chyb

Chyby jsou nedílnou součástí učení. K zařazení se mezi úspěšné investory stačí někdy běžný "selský rozum". Jak zkušení, tak začínající investoři přitom tvrdí, že jim právě rozum někdy chyběl, a proto se dopustili jedné z řady běžných chyb. Znalost těchto chyb je podmínkou toho, aby se investice nestala zbytečně ztrátovou. Jaké chyby to například jsou?

Přehnaný margin trading

Jako margin trading (obchodování na marži) bývá označeno půjčení cizích peněz za účelem obchodování s cennými papíry. Ve výsledku se tak násobí nejen zisky, ale i ztráty. Největší hloupostí pro začátečníka je nechat se unést tímto zdánlivě nerizikovým způsobem vydělávání peněz – pokud se investici nedaří, přijde o peníze a může skončit v dluzích.

Investor si musí položit otázku, zda by si vzal úvěr na nákup akcií. Obchodování na vysoký margin je v podstatě to samé.

Navíc obchodování na margin vyžaduje větší péči o investice – zisky i ztráty se násobí i při drobném pohybu ceny aktiva. Margin trading proto není vhodný pro ty, kteří nemají dostatek času na sledování svých investic.

Poučení: Začínající investor by měl využívat margin trading pouze zřídka, pokud vůbec. Může totiž investora přimět k výprodeji právě ve chvíli, kdy se trh chystá odrazit ode dna.

Nákup na základě nepodložených tipů

Možná od svých příbuzných nebo přátel slyšíte o akcii firmy, která bude zaručeně hitem, vykáže nečekané zisky nebo zveřejní nový produkt. Přestože tyto informace mohou být pravdivé, neznamená to, že máte akcii hned kupovat.

Tipy přicházejí také od investičních profesionálů, kteří se snaží přesvědčit, že je určitá akcie zaručený vítěz, kterého jednoznačně musíte koupit – obvykle jde jen o "módní akcii". Po nákupu takové akcie obvykle padají. Nákup na základě tipů je zkrátka spekulativní hra.

Je potřeba zvážit důvěryhodnost informací, provést vlastní pečlivou analýzu a ujasnit si, proč danou akcii kupovat, tedy zda je to vhodná investice pro konkrétního investora.

Poučení: Před nákupem "žhavého tipu" je nutné mít kompletní informace o společnosti. V ideálním případě se snažit na tip informovat u dalších expertů a ověřit případné protiargumenty.

Intradenní obchodování

Kdo se chce stát aktivním traderem, musí si rozmyslet, zda má cenu se věnovat intradennímu obchodování. Jde o nebezpečnou záležitost, které by se měli oddávat jen velmi zkušení investoři.

Navíc je nutné vybavení, ke kterému se průměrný investor hned tak nedostane. Cena kompletního vybavení (i se softwarem) se může vyšplhat až k 20 tisícům dolarů. Úspěšná intradenní strategie také vyžaduje dostatečné množství peněz "do hry".

Poučení: Bez zkušeností, vybavení a přístupu k brokerovi s rychlým zadáváním příkazů nemá intradenní obchodování smysl. Existují i jiné, méně rizikové způsoby, jak zvyšovat své bohatství.

Nákup "levných" akcií

Investoři často porovnávají aktuální cenu s 52týdenním maximem. Myslí si, že když klesne, je to vždy dobrý okamžik k nákupu. Ovšem akcie, která se loni obchodovala o 30 % výše, ještě nemusí letos vydělat. Proto jer nutná analýza toho, proč k poklesu došlo.

Zhoršující se fundament společnosti, rezignace ředitele nebo rostoucí konkurence mohou být za poklesem ceny. Jsou navíc překážkou růstu. Nízká cena může být špatným nákupním signálem.

Poučení: Vyhnout se akciím, které na první pohled vypadají levně. K výraznému poklesu vede často zhoršení fundamentu nebo výhledu. Na prvním místě je analýza. Je vhodné investovat do takových firem, u kterých je vidina udržitelného růstu.

 

Na co dalšího si dát při investování pozor, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

   8 druhů rizik, jež musí zvládnout každý investor 8 druhů rizik, jež musí zvládnout každý investor

Život v moderním demokratickém uspořádání je neoddělitelně spjat s nutností přijetí zodpovědnosti za vlastní činy. To samé by se dalo říci o tržní ekonomice, ve které je svobodným rozhodnutím každého člověka, jak se svými penězi naloží. Ještě před vstupem do řad investorů a obchodníků by si ale každý zájemce o zhodnocení svých peněz měl zjistit, čemu bude na trzích čelit. Před následujícími osmi riziky investory neochrání ani dokonalá diverzifikace jejich portfolií.

      

 

Snad každý investor už někdy slyšel radu Warrena Buffetta: "Pravidlo číslo 1: Hlavně se nenechte zbytečně připravit o peníze. Pravidlo číslo 2: Nikdy nezapomeňte na pravidlo číslo 1." Jaké další investiční rady stojí za to si opakovat?

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

02.03.2020Jak se učit ze špatných obchodů a chyb v investování? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.04.2019V investování nikdy není pozdě zapojit rozum Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.12.2018Investiční strategie, disciplína a selský rozum Patria (Patria Finance)
17.10.2018Jak se vyhnout jedné z největších chyb v investování Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688