Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  25.06.2014 21:36:56

Nedostatečné zajištění v důchodu přináší Evropanům starosti

Největší obavy mají Evropané tradičně z nezaměstnanosti a hospodářské nestability. V posledních letech však stoupá i starost o finanční zajištění v důchodu. Poměr státních důchodů vůči průměrné mzdě v Evropě klesá.

V pravidelně každoročně prováděném průzkumu společností GFK "Challenges of the Nations" jsou seřazeny obavy Evropanů z jednotlivých nepříznivých ekonomických a sociálních událostí. V letech, kdy se ekonomice příliš nedaří, stoupají obavy občanů z nepříznivého vývoje. Mezi desítku palčivých problémů zařazuje naprostá většina Evropanů i obavy z životní úrovně v důchodu.

  • Důchodová politika je velmi sledovaná ve všech vyspělých zemích. Evropané, kteří si budou chtít co nejvíce aktivně užít penzi, musí ve svém rodinném finančním plánování co nejdříve myslet právě na zajištění na penzi.
  • Velmi aktivně přistupují k finančnímu zajištění na důchod Britové, Kanaďané nebo Američané, kde si spoří nebo investuje na penzi přibližně 80 % občanů.

Němci mají obavy ze zajištění na penzi

Dle výsledků z letošního roku stoupají obavy Němců z finančního zajištění na důchod, což je po případné nezaměstnanosti a cenové nestability již třetí největší finančně-sociální starost občanů.

Státní důchody prochází výraznými změnami

Nároky na vlastní finanční zajištění v důchodovém věku stoupají ve všech evropských zemích. Hlavním důvodem jsou demografické změny, kdy klesá poměr pracujících vůči penzistům. Prodlužuje se střední délka života občanů v důchodovém věku, důchody jsou tedy vypláceny déle než v minulosti. Snižuje se i porodnost. Finanční nároky na zjištění financí na výplatu penzí se v evropských zemích zvyšují. V posledních letech proto dochází v Evropě k legislativním změnám ohledně důchodové problematiky. Změny probíhají v různém rozsahu, společné však evropské země mají především postupné zvyšování důchodového věku.

Posiluje se vlastní zodpovědnost za životní úroveň v penzi

V evropských zemích dochází i k dalším legislativním změnám, např. se mění výpočet starobního důchodu, mění se úprava náhradních dob pojištění, zvyšují se nároky na získání potřebné doby pojištění a další. Díky legislativním změnám se bude v evropských zemích odcházet do důchodu v budoucnu za horších podmínek než je tomu v současnosti. Legislativní změny posilují vlastní zodpovědnost Evropanů za životní úroveň v penzi. Zodpovědní Evropané si již během produktivního života šetří a investují na penzi, postup je samozřejmě individuální a závisí na vlastní investičním profilu, skladba finančních produktů se liší v závislosti na mnoha osobních investičních charakteristikách. Vlastní úspory a investice jsou významným doplňkem státní penze, jejichž úloha postupem let poroste. Rodinný finanční polštář umožňuje odchod mimo jiné i do finančně nevýhodného předčasného důchodu. Především v prvních letech v penzi, kdy mají ještě dostatek sil, chtějí Evropané co nejvíce cestovat a věnovat se svým koníčkům.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688