BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  25.06.2014 11:27:14

Sterling, „aussie“ opustily maxima, měny G3 bez výraznějšího pohybu, čekáme na HDP USA; denní přehled událostí

Americkým akciovým indexům se včera nepodařilo udržet na nových intradenních maximech, na která si sáhla po výborných úterních makroekonomických datech. Pozitivní náladu z čísel spotřebitelské důvěry a trhu bydlení později odpoledne překonaly obavy z přetrvávajícího násilí v Iráku, s nímž rovněž souvisí růst ceny ropy. Právě vyšší cena černého zlata by mohla poškodit křehké pokrizové oživení globálního hospodářství. Investoři tak podle všeho využili nových maxim k uzamčení zisků. Držet dlouhé pozice v čase geopolitických nepokojů a nejasných valuací akcií před výsledkovou sezonou druhého čtvrtletí a navíc u historických maxim se pravděpodobně odváží jen málokdo. Největší výprodej byl v USA v poslední hodinu obchodní seance, kdy agentura Dow Jones oznámila, že syrská vojenská letadla zasáhla cíle na východě Iráku, přičemž zabily alespoň 50 lidí. Sýrie se připojila k Iránu s cílem pomoci Bagdádskému parlamentu.  Index Dow Jones si tak včera odepsal 0,7 procenta ze zisku, index S&P 500 ztratil 0,64 procenta a technologický Nasdaq oslabil o 0,42 procenta.

Prodeje nových domů v květnu ve Spojených státech dosáhly nových 6letých maxim, když meziročně vzrostly o 18,6 procenta. Spotřebitelská důvěra rovněž dosáhla na nejvyšší úroveň od ledna 2008, když získala 85,2 bodů. Ačkoliv dobrá makroekonomická data vedla k mírnému posílení USD, z dluhopisového trhu, kde výnosy 10letých státních bondů neposílily, je zřejmé, že šlo jen o krátkodobou pozitivní záležitost a makroekonomické informace nebyly natolik silné, aby investoři začali počítat s nějakým brzkým zásahem Fedu do úrokových sazeb. Vidina nízkých úrokových sazeb bude USD dlouhodobě ubírat na síle. Dnes budou pro USD klíčová data třetího měření HDP za 1. kvartál 2014. V případě potvrzení hlubšího ekonomického propadu může být USD opět zraněn.

Negativní nálada se v noci přesunula i do Asie. Japonský akciový index Nikkei si v noci odepsal 0,7 procenta zisku. Včera po uzavření japonské obchodní seance představil tamní premiér Shinzo Abe svůj návrh reforem označován pojmem tzv. „třetí šíp“. Obecně jsou tyto reformy, jejichž podstatu tvoří snížení korporátní daně z 36 na 30 procent, zvýšení podílu rizikových aktiv ve vládním penzijním fondu (GPIF), vyšší participace žen na pracovním trhu a podpora imigrantů, přijímaný pozitivně. Tato opatření však byla naznačena již dříve, a tak nejde o žádné nečekané překvapení. Navíc se jedná o strukturální reformy, jejichž výsledky budou známy až za několik let. Proto je okamžitá reakce trhu bídná. Loni, když S. Abe představil první verzi třetího šípu reforem, tak Nikkei a USD/JPY oslabily pro nedostatek důležitých detailů. Ačkoliv byl tentokrát Abe specifičtější, trhy nejásaly, byly bez výraznější reakce, protože zatím není znám postup implementace a časový harmonogram aplikace těchto opatření do praxe.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney včera podkopnul kolena britské libře, když zchladil tržní očekávání ohledně zvýšení základní úrokové sazby ještě letos. Libra tak klesla ze středečních maxim na úrovni 1,7064 na hodnotu 1,6966 vůči USD. Carney uvedl, že bankovní rada má před sebou ještě dalekou cestu ke zvýšení úrokové sazby. Jeho včerejší slova byla v silném kontrastu k tomu, co uvedl předchozí týden, když naznačoval zvýšení sazeb ještě v letošním roce. Svůj nový postoj obhájil tím, že uplynulý týden prezentoval svůj osobní názor, který předtím nekonzultoval se zbytkem bankovní rady. U včerejšího proslovu byl Mark Carney mnohem obezřetnější, vážil slova a kladl důraz na to, že skluz v ekonomice je stále signifikantní. Rovněž dodal, že BoE se nebude zabývat zvýšením sazeb, dokud míra nezaměstnanosti neklesne k 6 procentům. Také řekl, že následující tempo zvyšování úrokových sazeb je mnohem důležitější než okamžik, kdy dojde k prvnímu růstu sazeb. Z projevu je zřejmé, že britské měnové autority se obávají více udušení rodícího se ekonomického oživení, nežli inflace nebo cenových bublin. Nicméně pro další vývoj GBP budou klíčová makroekonomická data. Budou-li nadále zveřejňovány informace potvrzující sílu ekonomického oživení, bude to hrát v prospěch sterlingu.

Australský dolar včera opustil 11týdenní maxima na úrovni 0,9445 vůči USD, když výrazně vzrostla poptávka po státních dluhopisech protinožců, díky čemuž klesly výnosy z těchto 10letých aktiv z 3,655 na 3,573 procenta. Spread (rozdíl) mezi americkými a australskými 10letými dluhopisy tak klesnul pod 1 procento, což je nejníže za poslední rok.

GBP a AUD byly včera nejaktivnějšími měnami, zatímco tři hlavní měny EUR, USD a JPY (G3) zůstaly opět v klidu. EUR/USD se včera pohybovalo v 45 pipovém pásmu a USD/JPY v 34 pipovém pásmu. Obchodníci JPY by měli pozorně sledovat hlavně páteční data inflace. V případě prokazatelně vyššího růstu cenové hladiny se opět mohou snížit sázky na další uvolnění monetární politiky, z čehož by JPY mohl těžit.

Herman Van Rompuy, předseda Evropské rady, včera v dopisu lídrům Evropské unie představil program pro 2denní summit, jež začíná ve čtvrtek. Na programu bude volba prezidenta Evropské komise. Největší šance má lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, a to i navzdory silné opozice ze strany Velké Británie. Lídři budou rovněž mluvit o situaci na Ukrajině, energetických a klimatických změnách.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688