Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  24.06.2014 16:21:49

Výhody nebankovní půjčky

Znáte rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou? Oba typy půjček disponují určitými specifickými rysy, které je dobré znát předtím, než se pro jednu z nich rozhodnete.

Pojďme pěkně po pořádku a začněme půjčkou bankovní. Největší devizou tohoto typu půjčky je samozřejmě úrok. Běžné účelové půjčky můžete najít i s úrokem kolem 10 procent. Při bezúčelových půjčkách je sice úrok o něco vyšší, ale výhodou je, že nemusíte bance dokladovat to, na co jste peníze využili. To jsou tak ve zkratce výhody bankovních půjček.

Na druhé straně však musíme říci, že banky si velmi dávají pozor, komu v dnešní době peníze půjčí a komu ne. Pokud jste se rozhodli pořídit si z banky větší sumu peněz, počítejte s tím, že si vás pořádně prověří. Dokonce mají k dispozici i různé registry, v nichž je zaznamenána většina plateb, které jste včas nezaplatili. Může se vám tak velmi snadno stát, že s čistým svědomím požádáte o hypotéku na nový dům, ale banka vám úvěr neposkytne z důvodu dva roky starého zápisu v rejstříku.

Další nevýhodou bankovní půjčky je doba nejen vyřízení, ale i schválení. Žádost o půjčku musí projít různými procesy a až po absolvování veškeré této byrokracie se dozvíte, zda vám banka vůbec půjčí. Tedy v případě, že peníze potřebujete mít promptně, banka není zrovna nejvhodnějším místem, kde k nim přijít. Nicméně, v případě, že si poprvé tímto vším projdete, veškeré závazky si splníte a všechny splátky zaplatíte včas, v budoucnu vám banka již nebude mít takový problém půjčit.

Rychlost nebankovních půjček
Nebankovní půjčky jsou zase výhodné v tom, že nikdo nepátrá, zda jste nějakou platbu náhodou nezaplatili později, než jste měli. Samozřejmě, že to záleží na konkrétní nebankovní společnosti, ale většina z nich se snaží zákazníky získat tím, že oproti bankám nabízejí jisté výhody. Obecně tak můžeme říci, že schválení půjčky u nebankovní instituce je pravděpodobnější než v případě banky.

Ve většině případů tyto instituce ani nepožadují dokladování vašich příjmů. Další výhodou nebankovních půjček je mnohem větší jednoduchost smluv. Najdete v nich snadno a rychle vše, co potřebujete. Dávejte si však pozor na to, co je ve smlouvě napsané. Nezapomínejte na to, že co jednou podepíšete, to platí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688