Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.06.2014 22:10:22

Většina investorů vůbec nemá tušení, co dělá

Howard R. Gold, zakladatel a editor GoldenEgg Investing, vzpomíná, jak rozšíření individuálního a disciplinovaného investování v 90. letech slibovalo demokratizaci trhů a konec krutovlády Wall Street. Od splasknutí nemovitostní bubliny a finanční krize ale rostou pochybnosti. Investoři opakují stále stejné chyby, honí se za "žhavými" tipy, kupují ETF s nadměrnou pákou a obchodují zbytečně často. Jako kdyby vůbec nevěděli, co vlastně dělají.

DALBAR, společnost zabývající se tržními průzkumy, se detailně zaměřila na data o výkonnosti investorů. Výsledky byly ještě děsivější, než se čekalo. Nejenže investoři nevědí, co dělají, ale nejsou ani schopni se jakkoli polepšit.

Skutečnost, že drobní investoři podstatně zaostávají za trhem kvůli špatnému časování trhu, je dlouhodobě známa. DALBAR, která sestavuje statistiky už 20 let, soustavně upozorňuje na hloupost investorů a neschopnost finančního odvětví jejich chování změnit.

Prodávat levně je chyba

"Po desetiletích analýz chování investorů v dobrých i špatných časech a po usilovném snažení tisíců odborníků na finance investorů vzdělat jsou nerozumné investiční kroky stále běžné," zdůrazňuje zpráva DALBAR. "Pokusy o nápravu iracionálního chování investorů skrze edukaci byly marné. Představa, že investoři začnou dělat obezřetná rozhodnutí díky vzdělání a informacím, byla vyvrácena."

Data DALBAR sahají zpětně až do roku 1984. Mapují různé býčí a medvědí trhy, krach z roku 1987, internetovou bublinu i finanční krizi. Je to jedna velká laboratoř pro studium investičního chování za různých podmínek.

Tabulka znázorňuje spread mezi výnosy, které by investoři mohli získat, pokud by zůstali zainvestovaní, a mezi těmi, jakých skutečně dosáhli. Dokonce i v úspěšném roce, jakým byl ten loňský, investoři za trhem zaostali, protože nakupovali až po velkých ziscích a prodávali po nejhorších ztrátách. Nakupovali draze a prodávali levně. Ze svých akciových investic vydělali loni 25,5 %, zatímco trh rostl o 32,4 %. Měli zkrátka jen sedět a přepočítávat své zisky. DALBAR svaluje vinu na finanční společnosti, které mluví tajemným jazykem, kterému většina drobných investorů nerozumí.

Termíny jako "beta", "korelace", "směrodatná odchylka", ale také "alokace aktiv" nebo "diverzifikace" jsou pro většinu lidí španělská vesnice. Mnozí investoři ani nevědí, co znamená strategie "kup a drž".

Investiční rady nad zlato Investiční rady nad zlato

Snad každý investor už někdy slyšel radu Warrena Buffetta: "Pravidlo číslo 1: Hlavně se nenechte zbytečně připravit o peníze. Pravidlo číslo 2: Nikdy nezapomeňte na pravidlo číslo 1." Jaké další investiční rady stojí za to si opakovat?  

Je jedno, jak vydělávají ostatní

Důraz na výnosy a soupeření s výkonem trhu jsou další viníci. Kolik lidí doplatilo na své ambice stát se nadprůměrným investorem? I dosažení průměru bylo v takových případech často nedosažitelné.

"Existují dva základní koncepty, kterým porozumí i obyčejný člověk z ulice - ochrana peněžních prostředků (nepřijdu o peníze) a příležitost (kolik mohu vydělat)," tvrdí Louis Harvey, šéf DALBAR. Vyjasnění dlouhodobých cílů a měření toho, jak se je daří plnit, podle něj pomůže investorům mít přehled o trzích lépe více než sledování benchmarkových indexů.

Warren Buffett kdysi pronesl, že je potřeba být chamtivý, když jsou ostatní ustrašení, a mít obavy, když jsou ostatní chamtiví. Nicméně přesvědčit lidi, aby vytrvali, když se trh řítí střemhlav dolů, je obtížné, protože v těchto okamžicích přebírají otěže emoce, hlavně strach.

Při znalosti slabých stránek investorů jsou nízkonákladové fondy s pevným investičním horizontem, automatickým rebalancováním a pravidelným investováním zaměřeným na dividendové akcie pro mnohé dobrým řešením.

Celá moderní teorie portfolia od Harryho Markowitze po Eugena Famu – efektivní trhy, diverzifikace a podobně – je založena na předpokladu, že jsou investoři racionální tržní aktéři, kteří usilují o maximalizaci výnosů. Když ale 30 let jednají investoři opakovaně iracionálně a proti svým vlastním zájmům, nezpochybňuje to celý koncept?

  

 

10 algoritmů, které řídí náš svět  

 

10 algoritmů, které řídí náš svět

Důležitost algoritmů v současném světě je nezpochybnitelná. Používají je všichni od finančních institucí až po internetové seznamky. Některé algoritmy jsou však pro náš svět skoro nepostradatelné. Přinášíme deset těch nejdůležitějších.

 

(Zatím) 29 bilionů USD: Účet za řádění vlád a centrálních bank na trzích 

 

(Zatím) 29 bilionů USD: Účet za řádění vlád a centrálních bank na trzích

Nezávislý finanční think tank Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) ve své aktuální zprávě varuje, že uvolněná měnová politika, kterou se světové centrální banky snaží podporovat růst hospodářství silně zasaženého finanční krizí z roku 2008, zásadním způsobem změnila rozložení sil na akciových trzích. Zatímco dříve získávaly centrální banky nebo třeba státní penzijní fondy finanční prostředky zejména z investování do bezpečných dluhopisů, extrémně nízké úrokové sazby je donutily k zásadnímu přehodnocení strategie.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688