5 důvodů, proč se zlatu nedaří

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.06.2014 11:26:56

Loni se cena zlata propadla zhruba o pětinu a ani letos zatím žlutý kov nepředvedl zrovna oslnivý výkon, když do začátku června zdražil jen o necelá tři procenta. Zlatí brouci, pro které je blyštivá komodita nedotknutelnou modlou, sice tvrdí, že se růst její ceny rychle blíží, populární investor Barry Ritholtz se ovšem podobným tvrzením jen směje. Kdyby si podle něj takzvaní goldbugs dali dohromady následujících pět skutečností, nemohli by na zdražování zlata ani pomyslet.

1. Návrat ekonomické stability

Finanční krize z roku 2008 na trhy přinesla vlnu strachu a nejistoty, od té doby však světová ekonomika udělala obrovský krok kupředu. V průběhu posledních pěti let investoři postupně pochopili, že prasknutí americké hypoteční bubliny a následný pád banky Lehman Brothers nebyly konečným ekonomickým armagedonem, ale jen další ze série krizí, kterým již svět nesčetněkrát čelil a v budoucnu čelit bude.

Ze Spojených států navíc již delší dobu chodí velmi solidní údaje o vývoji tamní ekonomiky. Ani procentní pokles amerického HDP v letošním prvním čtvrtletí, který byl důsledkem nejhorší zimy za posledního půl století, na dobré náladě obchodníků nic nezměnil. Lze tedy předpokládat, že budou investoři nadále před poměrně líným zlatem preferovat mnohem živější akcie.

2. Rally amerického dolaru

Dolarový index, který měří výkonnost americké měny vůči koši hlavních světových měn, zažil mezi lety 2001 a 2008 pořádný sešup. Z hodnot kolem 120 se propadl až na úroveň 70 bodů. To v investorech probudilo pud sebezáchovy, který jim radil úprk od papírové měny k věčné hodnotě žlutého kovu. V roce 2008 se ovšem propad zastavil a dolar od té doby patří mezi nejpevnější světové měny, což pro cenu všech vzácných kovů představuje silný protivítr.

3. Nízká inflace v USA

Navzdory hrozivým vizím, které tvrdily, že budou Spojené státy čelit děsivé hyperinflaci, je růst cen v USA stále jen velmi mírný. Americký index spotřebitelských cen v květnu meziročně vzrostl v souladu s odhady o dvě procenta, což je pro Fed dobré ospravedlnění dalšího omezování tempa nákupu dluhopisů v rámci programu kvantitativního uvolňování. To je mimo jiné pozitivní pro americký dolar, který by po přesně opačném rozhodnutí Evropské centrální banky, jež na začátku června oznámila další uvolnění měnové politiky, mohl posilovat, a tím ceny zlata, se kterými negativně koreluje, dále držet na současných úrovních.

 

  Zlaté a stříbrné akcie: Investiční příležitosti podle tradera Zlaté a stříbrné akcie: Investiční příležitosti podle tradera

Akcie těžařů zlata a stříbra v posledních dnech a týdnech zažily renesanci zájmu investorů. Jaký je sentiment trhu, pokud jde o tento sektor?

 

4. Absence globálních geopolitických rizik

Hluboká krize na Ukrajině, nejisté směřování pomubárakovského Egypta, pokračující občanská válka v Sýrii nebo demonstrace vojenské síly Severní Korey. To jsou jen některá z mnoha geopolitických rizik, o kterých svět diskutuje. Hlavní světové trhy nicméně zůstávají klidné. Ukazuje se totiž, že rozsah většiny těchto rizik zůstává pouze regionální. Ukrajinská krize je otázkou dialogu mezi Kyjevem a Moskvou, Egypt pod vedením nového prezidenta Sísího s největší pravděpodobností setrvá u prozápadně orientované sekulární politiky, syrský konflikt nepřekročí hranice Asadova státu a Kim Čong-un bude Západu z bezpečné vzdálenosti i s vědomím jistého neúspěchu nadále pouze hrozit nespolehlivými raketami. Výsledek toho všeho je jediný - světová politická scéna zůstává stabilní a trhy mohou zůstat v klidu.

5. Konec papírových měn v nedohlednu

V Řecku se i přes drtivý dopad dluhové krize nadále platí eurem a ve Spojených státech lidé v peněženkách stále nosí dolary. Katastrofické scénáře, které hovořily o rozpadu eurozóny a návratu řecké drachmy či německé marky, zůstaly jen nenaplněnou hrozbou, jejíž potenciální dopady Evropu naopak utvrdily v myšlence, že je jednotná měna pro starý kontinent důležitá. Pro její zachování ECB, slovy Maria Draghiho, "udělá vše, co bude potřeba". Vedle toho americký dolar zůstává neohroženou hlavní světovou rezervní měnou, návrat ke zlatu coby univerzálnímu platidlu s věčnou hodnotou tak v Evropě i USA zůstává jen zbožným přáním hrstky fanoušků zlatého býka.

  Pesimismus prodává skoro jako sex. V čem se vzývači kolapsu mýlí? Pesimismus prodává skoro jako sex. V čem se vzývači kolapsu mýlí?

Finanční krize byla živnou půdou pro katastrofická proroctví. Téměř šest let po kolapsu Lehman Brothers ale to nejhorší na akciovém trhu nepřišlo. Pokud tedy 180% rally indexu S&P 500 nepovažujete za pohromu.

 

10 největších zlatých dolů na světě

10 největších zlatých dolů na světě 
 

Ještě před sto lety mohl zlatokop s trochou štěstí najít hroudu zlata velkou jako jablko. Dnes se firmy zabývající se těžbou musejí spokojit s tak titěrnými zlatými žilami, že je ani nelze spatřit pouhým okem. Kde se nejvíce těží? 10 největších světových dolů je v galerii seřazeno podle celkové velikosti zlatých rezerv v daném nalezišti.

 

 

 


Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 11:10 1 unce 2 385,04 USD
19.04.2024 11:06 1 unce 2 385,38 USD
19.04.2024 10:58 1 unce 2 383,90 USD
19.04.2024 10:50 1 unce 2 384,30 USD
19.04.2024 10:42 1 unce 2 383,69 USD
19.04.2024 10:36 1 unce 2 381,87 USD
19.04.2024 10:30 1 unce 2 379,63 USD
19.04.2024 10:24 1 unce 2 382,32 USD
19.04.2024 10:16 1 unce 2 382,74 USD
19.04.2024 10:08 1 unce 2 382,39 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.