Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  19.06.2014 16:02:08

Prohlášení WPB Capital k vykonstruovanému trestnímu stíhání několika osob v minulosti spojených s WPB

V posledních dnech se na WPB Capital obrátilo několik osob s informací, že bylo zahájeno absurdní trestní stíhání více než 10 lidí, spojených v minulosti s WPB Capital, spořitelní družstvo. Uvedené osoby se měly údajně dopustit trestného činu „porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže“ tím, že nabýváním cenných papírů do majetku družstva a poskytováním úvěrů na kapitálové investice vydělalo WPB Capital pro svoje vkladové klienty údajně nepovoleným způsobem několik desítek milionů Kč. WPB Capital tím mělo podle policie ČR získat zásadní konkurenční výhodu nad ostatními družstevními záložnami. 

I toto trestní řízení je bohužel důsledkem více než dvouletého obchodního sporu s bývalým členem družstva Ing. Pavlem Petrovičem, který pokračuje v nátlaku na WPB Capital spolu s dalšími osobami, jako jsou jeho zaměstnanci, především pak Ing. Lukáš Macků ze společnosti Tapovan s.r.o., nebo další spolupracovníci, mimo jiné z řad klubu milionářů s názvem Klub FIDO.

Po více než dvou letech policejního vyšetřování, spuštěného na základě oznámení zmíněné skupiny, a po mnoha neúspěšných pokusech o konstrukci dramatických trestných činů typu zpronevěra a podvod, dospěla nyní situace ke sdělení obvinění, v němž je bývalým představitelům WPB Capital vyčítáno, že vydělali pro své členy peníze způsobem, který je označen jako sporný. Není přitom náhoda, že Ing. Lukáš Macků, jako člověk organizovaný Ing. Petrovičem, je nejen jednou z osob, které podaly absurdní trestní oznámení, ale také jako jednatel společnosti Tapovan s.r.o. podal na WPB Capital šikanózní insolvenční návrh.

Při výše uvedeném „trestném činu“ nevznikla jakákoliv škoda, bývalí představitelé a zaměstnanci WPB Capital jsou naopak zcela absurdně obviněni z toho, že pro své členy zhodnotili jejich vklady. Naprosto všechny poskytnuté úvěry na kapitálové investice byly poskytnuty zcela standardně a neporušovaly žádné regulatorní předpisy, navíc již byly i s příslušným výnosem splaceny. Poskytování těchto produktů bylo ve WPB Capital v mezidobí pozastaveno. Jedná se tak o vyšetřování úspěšně ukončených úvěrů z let 2010-2012.  Rovněž všechny nakoupené cenné papíry byly řádně splaceny s přiměřeným ziskem pro WPB Capital.

Ke sdělení obvinění ze strany Policie ČR, Krajského ředitelství Praha, přispěla svými podklady také Česká národní banka. Ta tyto informace získala právě na základě anonymních podání a ze záměrně zkreslených materiálů od výše zmíněné skupiny osob kolem Ing. Petroviče. Nakolik přijde toto absurdní obvinění bývalých zaměstnanců a managementu WPB Capital vhod České národní bance při rozhodování o rozkladu proti odebrání licence si WPB Capital netroufá předjímat. Načasování zahájení trestního stíhání ovšem nepovažuje vzhledem k probíhajícímu řízení o rozkladu za náhodné.

WPB Capital ve světle současné situace na trhu družstevních záložen odmítá, že by výnosy z úvěrů na kapitálové investice v řádech několika desítek milionů Kč mohly jakýmkoliv způsobem narušit hospodářskou soutěž v sektoru, zvlášť když se veškerý výnos promítal ke členům na zhodnocení jejich vkladů, podobně jako výnosy z dalších úvěrových produktů. Obdobné produkty jsou navíc běžné i u velkých hráčů na finančním trhu, snad jen s tím rozdílem, že bohužel nebývá pravidlem použití získaných výnosů ve prospěch zhodnocení vkladů klientů…

WPB Capital vyjadřuje lítost, že řada jeho bývalých zaměstnanců musí projít tímto vyšetřováním, které je jen další šikanou směrem k WPB. Zároveň je ale přesvědčeno, že stejně jako u jiných vykonstruovaných kauz z minulosti, které se týkaly WPB nebo jeho představitelů, bude prokázáno, že nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání, natož ke spáchání jakéhokoliv trestného činu.

WPB Capital si velice váží důvěry, kterou klienti družstvu vyjadřují i v této nepříjemné době, a své členy může ujistit, že využívá všech právních prostředků k vyřešení dané situace.

WPB Capital

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688