BHS (BH Securities a.s.)
Makroekonomika  |  19.06.2014 11:47:51

Slunce, které se na trzích opět rozzářilo po jednání FED, přeci jen trochu zakrývají mraky.

Včerejší jednání měnového výboru FOMC americké centrální banky FED více než naplnilo očekávání investorů. S dalším snížením měsíčních nákupů dluhopisů a MBS o 10 mld dolarů (na 35 mld dolarů měsíčně) se počítalo a pokračuje tak cesta započatá v prosinci loňského roku, ještě za předsednictví Bena Bernankeho. S probíhajícím tempem a úbytkem nákupů o 10 miliard dolarů měsíčně by celý program měsíčních nákupů měl skončit do čtyř měsíců, tedy do října 2014.

 

Rovněž rétorika týkající se případného zvednutí úrokových sazeb FED mohla trhy potěšit. Před jednáním se objevovaly spekulace, že FED začne se zvyšováním sazeb dříve než v roce 2015, a to ponechávalo trhy v určité nejistotě. Vyjádření šéfky FED Janet Yellen tyto úvahy prozatím vyvrátilo.

Mrakem na jinak bezoblačném nebi bylo poměrně výrazné snížení výhledů americké ekonomiky, které FED aktualizuje každé čtvrtletí. Březnový výhled počítal s letošním růstem HDP mezi 2,8 až 3,0%, revize přinesla hodnoty o 0,7% nižší 2,1 až 2,3%. Přesto trhy nemusí na toto snížení příliš reagovat. Důvody jsou dva:

- v prvé řadě centrální banka vysvětluje sestupnou revizi slabou výkonností ekonomiky v 1.čtvrtletí a tu spojuje hlavně s výrazně těžšími zimními podmínkami. Podobnou interpretaci přijaly trhy již dříve a názorem se od centrální banky tedy neliší.

- druhým argumentem může být skutečnost, že ostatní čísla zůstala beze změny. Jde o očekávání růstu v dalších létech (3,0-3,2% v roce 2015 a 2,5-3,0% v roce 2016), úrovně inflace blížící se postupně ke dvěma procentům (v roce 2014: 1,5-1,7%) a dokonce došlo k drobnému zlepšení úrovně nezaměstnanosti na 6,0 až 6,1% v roce 2014 z 6,1 až 6,3%.

Jeden z podstatných faktorů pro chod akciových trhů je tedy za námi a jestliže nejbližší jednání FOMC je naplánováno „až“ na 29 a 30.července 2014, pak nejdůležitějšími impulzy v dohledné době bude vývoj nezaměstnanosti v měsíci červnu (report 3.7.2014) a především výsledková sezóna (začne formálně 8.7.2014 publikací výsledků společnosti Alcoa), která by měla ukázat, do jaké míry jsou udržitelné současné zisky firem.

 

Text a další komentáře lze nalézt na stránkách BH Securities   www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688