BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  16.06.2014 11:03:02

Odkup telekomů

V současné době máme vzácnou možnost srovnávat odkupy akcií dvou telekomů: české Telefóniky a rakouského Telekom Austria. V obou případech jsou důvodem změny v akcionářské struktuře. Jen pro zajímavost, kdo z toho vychází lépe?

 

V případě akcií Telefónica CR probíhá povinná nabídka odkupu od 2.6. do 30.6.2014 a jejím vyhlašovatelem je PPF Arena 2 po té, co v listopadu loňského roku uzavřela se španělskou Telefónikou dohodu o koupi podílu 65,9% akcií české Telefóniky. Nabídka je splněním zákonné povinnosti v situaci, kdy akcionářská struktura je již poměrně vyhraněná. Jak bylo řečeno, PPF Arena 2 vlastní 65,93% akcií, španělská Telefónica S.A 4,90% a Free Float je 27,45%.

Nabídková cena odkupu je 295,15 na akcii. Průměrná cena během šesti měsíců před vznikem nabídkové povinnosti (vážený průměr z cen obchodů) byla 302,76 korun na akci. Samotná cena transakce mezi PPF a španělskou Telefónikou byla 305,625 za akcii bez zohlednění skutečnosti, že 255,625 za akcii (cca 84% celkové kupní ceny) bylo zaplaceno hned a 50 korun na akcii bylo odloženo do 8 splátek po dobu čtyř let.

 

V případě akcií Telekom Austria je důvodem odkupu snaha o převzetí rakouského telekomunikačního operátora, tedy o získání většinového podílu. Nabídku učinila nizozemská společnost Carson Telecom, která je součástí América Móvil Group, což je aktivum mexického miliardáře Carlose Slim Helú.

V cílové společnosti (Telekom Austria) vlastní Carson Telecom zatím „jen“ 25,02%, rakouský stát (prostřednictvím rakouské privatizační agentury OIAG) 28,42% a Free Float je 44,67%. Nicméně desetiletá dohoda mezi Carson Telecom a rakouským státem dává prvně jmenovanému již nyní exkluzivitu a moc k ovládání a řízení společnosti, což je zákonným důvodem k nabídce, ale Carson Telecom chce tuto výhodu ovládání společnosti podložit i větším číselným akciovým podílem nezávisle na státu.

Nabídka k nákupu akcií (převzetí společnosti) běží od 15.5. do 10.7.2014 (8 týdnů), přičemž záměr učinit takovou nabídku byl uveřejněn 23.4.2014.

Nabídková cena je 7,15 eura za jednu akcii Telekom Austria. Průměrná cena za posledních šest měsíců na vídeňské burze je cca 6,80 eura/akcii (vážený průměr zavíracích cen).

Rakouský Telekom má 23 mil zákazníků v osmi zemích světa. Z tohoto pohledu je česká Telefónica s cca 6,5 mil klientů mobilních služeb a 2,7 zákazníků pevných linek jen takovým menším „bratříčkem“.

 

Jak je patrné, lépe je/bylo být akcionářem rakouského „telekomu“. Odlišná motivace k nákupu akcií se odlišně promítá i do nabídkových cen. Rozdíl ještě lépe vynikne v grafickém zobrazení (dále).

 

Text s grafy a další komentáře lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688