Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  12.06.2014 14:16:05

CEE Stock Exchange v roce 2013 vydělala 27 mil. EUR, zisk BCPP 139,86 mil. Kč

 
  • 2013 provozní zisk se zvýšil o 34 % na 27 milionů EUR

  • Prodej dat, vypořádání a licence na indexy přispěly k diverzifikaci přijmů

  • Zvoleni nový členové do dozorčí rady

  

CEE Stock Exchange Group (CEESEG AG), zahrnující burzy v Budapešti, Lublani, Praze a Vídni zveřejnila výsledky za rok 2013, které prezentovala na své valné hromadě 12. června 2014. Provozní zisk (EBIT) za rok 2013 činil 27 million EUR, což je nárůst o 34 % oproti roku 2012 (20,2 million EUR).

 

„Znovu jsme upevnili naši pozici největší burzovní skupiny ve střední a východní Evropě. Máme jasný cíl dále zvyšovat harmonizaci uvnitř naší burzovní skupiny a zajistit tak jednodušší přístup na trh a vyšší standard obchodování. Tím posilujeme lokální trhy což dále láká mezinárodní investory. V roce 2013 jsme dosáhli v tomto ohledu dvou významných bodů: představení společné obchodní platformy a rozdělení trhů na Prime market a Standard market na všech čtyřech partnerských burzách,” říkají dva členové představenstva skupiny CEESEG, Michael Buhl a Petr Koblic.

 

V roce 2013 skupina přešla na reportování podle IFRS. Od 31. prosince 2013 zaměstnávala skupina 243 stálých zaměstnanců.

 

 

 

Harmonizace uvnitř skupiny

 

V prosinci 2013 implementovala burza v Budapešti systém XETRA®, všechny čtyři burzy tak mají nyní jednotný obchodní systém. Díky tomu se zjednodušilo přeshraniční připojení členů k ostatním burzám skupiny a znamenalo dovršení většiny střednědobých projektů, které přinesly zvýšení likvidity na všech čtyřech burzách. Na jaře 2014 Société Generale rozšířila své členství ve Vídni o členství v Praze a Budapešti a potvrdila tak, že mezinárodní členové oceňují praktickou stránku harmonizace v rámci skupiny.  

 

 

 

Licence na indexy, vypořádání burzovních obchodů a prodej datdiverzifikace příjmů

 

“Stále přicházíme s novými produkty a službami. Kromě pozitivního trendu na burzách máme také dobré výsledky v prodeji dat. Tato služba je klíčovým pilířem našeho obchodního modelu,” vysvětluje Michael Buhl.

 

 

 

Prodej dat se stal druhým nejdůležitějším zdrojem příjmů v rámci skupiny. V roce 2013 se prodej dat rozšířil o spolupráci s burzami v Kazachstánu a Černé hoře. V současné době si mohou zájemci o data předplatit dat z deseti burz ve střední a východní Evropě a data ze zemí bývalého Sovětského svazu a dále od tří energetických burz.

 

 

 

Kromě čtyř burz cenných papírů zahrnuje skupina ještě tři komoditní burzy a má podíl v pěti clearingových systémech (CCPs) a dvou centrálních depozitářích (CSD). “To, že nabízíme nejmodernější a efektivní vypořádání je velice důležité pro naše členy. Zisky z vypořádání jsou důležitou součástí diverzifikace našich příjmů,“ dodává Petr Koblic.

 

 

 

V roce 2013 byl zahájen výpočet dvou nových indexů: ATX Global Players index, který sleduje globální leadry na trhu z Rakouska; dále KTX Local index, který zahrnuje osm nejvíce obchodovaných akcií na kazachstánské burze, která je novým partnerem, se kterým skupina spolupracuje. Skupina se úspěšně etabluje jako světový expert na indexy. Velký podíl strukturovaných produktů vydávaných po celém světě odkazující na region střední a východní Evropy navázán na indexy skupiny CEESEG. V roce 2013 CEESEG počítal 96 indexů z čehož 72 se zaměřovalo na střední a východní Evropu a země bývalého Sovětského svazu.

 

 

 

Změny v dozorčí radě

 

Na dnešní valné hromadě skupiny CEESEG AG bylo schváleno následující usnesení o změnách v dozorčí radě: Robert Ottel (voestalpine AG), Angelika Sommer-Hemetsberger (Oesterreichische Kontrollbank AG) a Stefan Szyszkowitz (EVN AG) se stali novými členy dozorčí rady CEESEG AG. Nahradili tak Clause Raidla, Johannese Attemse and Rudolfa Grubera, kteří dnešním dnem v dozorčí radě skončili. Willibald Cernko zůstává předsedou dozorčí rady; Heimo Scheuch (Wienerberger AG) převzal pozici zástupce po Rudolfu Gruberovi.

 

   

Julia Resch, Wiener Börse AG

Doplnění redakce: Podle tiskového mluvčí BCPP pražská burza v loňském roce vytvořila konsolidovaný zisk 139,864 mil. oproti 139,559 mil. v roce 2012.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688