Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  12.06.2014 10:32:38

Energetický sektor a vzácné kovy se po oznámení Evropské centrální banky ocitly na vrcholu

Pšenice obchodovaná na chicagské burze zažívá nejdelší sérii propadů za posledních 20 letZlato si polepšilo v důsledku pokrývání krátkých pozic.  Hlavní hvězdou komoditních trhů je zemní plyn, jehož cena vzrostla o 3,6 %.

Zatímco akciové trhy i nadále rostou, k čemuž přispěla zejména poslední vlna stimulačních opatření vydaná centrální bankou a další optimistická zpráva o stavu pracovního trhu v USA, reakce komoditních trhů byla nevýrazná. Zemědělskému sektoru dělaly starosti optimistické předpovědi, které u mnoha komodit odhadují vysokou produkci. Pozornost průmyslových kovů byla upřena na Čínu a na tamní finanční obchody, které již dříve byly vystaveny kritice. Energetický sektor se držel svého rozmezí s výjimkou zemního plynu, jehož cena vzrostla. Vzácné kovy se dočkaly mírného popostrčení vzhůru. Snížení úrokových sazeb a následná holubičí oznámení vydaná Evropskou centrální bankou totiž vedla ke stahování krátkých pozic.

han

Zemědělský sektor, obiloviny a zemědělské komodity tlačí index dolů:

Zemní plyn, hvězda uplynulého týdne:

han1

Zemědělské komodity mají za sebou již šestý ztrátový týden v řadě. Cena zemědělského indexu DJ-UBS tak ze svého prudkého růstu od února do března ztratila více než polovinu. Ztrátu o 2,4 procenta, ke které během posledního týdne došlo, měly na svědomí zejména káva Arabica a pšenice obchodovaná na chicagské burze. Cena Arabiky se během pouhých dvou týdnů propadla o téměř jednu čtvrtinu a pšenice zažila nejdelší sérii propadů za posledních 20 let, kdy z posledních 20 obchodních dní bylo 17 dní ztrátových. Důsledkem toho bylo, že světové ceny potravin se v květnu již druhým měsícem propadaly. Cena spotřebního koše obsahujícího 55 potravinových položek klesla o 1,2 procenta. Tento pokles byl zejména důsledkem klesajících cen mléčných produktů. Zvyšující se produkce na Novém Zélandě totiž vedla k poklesu cen z jejich únorového maxima. Jak už bylo řečeno, cena obilovin šla dolů v důsledku očekávaní zvýšené celosvětové produkce. Cena cukru naopak vzrostla.

han2

Průmyslovým kovům došel dech vysoce kvalitní měď zaznamenala již druhý týden cenových propadů v souvislosti s obnovenými obavami o sílu čínské poptávky. Trhem s mědí otřásly jednak předpovědi týkající se míry produktivity, které byly méně optimistické, než se původně odhadovalo, a jednak bližší zkoumání toho,  zda se kovy nevyužívají k získávání půjček. Čínské úřady zahájily vyšetřování případů, kde existuje podezření, že několik společností používá tu samou měď  a další průmyslové kovy skladované ve městě Čching-tao jako kolaterály k zajištění úvěrů. Toto by v konečném důsledku mohlo vést k dalším tvrdým opatřením proti úvěrovým praktikám a ke zvýšení nabídky klíčových komodit, jako je měď. Je totiž možné, že by společnosti byly donuceny prodat komodity, které by jinak byly vázány ve finančních obchodech.

Oficiální údaje o stavu zásob mědi v Číně vykazují za poslední dva měsíce prudký pokles. To vyvolává obavy ohledně nedostatku tohoto kovu na trhu. Stav zásob, ze kterých je možné čerpat na dodávky a které jsou obchodované na šanghajské komoditní burze (Shaghai Futures Exchange), se snížil na 92 000 tun. Podle neoficiálních odhadů však v Číně může být až 700 000 tun mědi. Kvůli finančním obchodům je totiž tento kov stále více stahován z trhu.

Cena pšenice obchodované na chicagské burze je i nadále pod tlakem v souvislosti s pozitivní předpovědí letošní produkce, která by měla být celosvětově vysoká. Poslední měsíc tak byl svědkem 17procentního výprodeje, což je nejdelší série propadů za posledních 20 let. Cenu tlačí dolů jednak to, že došlo ke zmírnění obav z toho, že letos v létě dojde k přerušení dodávek z oblasti Černého moře, a jednak ideální pěstební podmínky v Evropě i v USA. Ze stejných důvodů byly hedgeové fondy donuceny snížit počet svých čistých dlouhých pozic a zemědělci zajistit svou produkci.

Červen bývá obvykle značně volatilní měsíc, jelikož cena nové úrody (futures s dodáním v prosinci) velmi citlivě reaguje na jakékoli změny v předpovědi počasí. 13,5procentní růst v roce 2012 a prudký pokles o 8 procent a 25,5 procenta v letech 2013 a 2011 jsou toho dokladem. Aktuální cena 635 dolarů za bušl se již dostala do výrazně přeprodaného pásma. Momentum zůstává i nadále velmi negativní, přesto můžeme někdy během příštího týdne zaznamenat obrat.. Jakékoliv oživení by však mělo být využito k novému prodeji, ledaže by povětrnostní vyhlídky přestaly být tak příznivé.

han3

Zemní plyn se vyšplhal na čtyřtýdenní maximum sezónní teplé počasí v USA by totiž mohlo zvýšit poptávku a zpomalit navyšování zásob. Celkový stav amerických zásob je však stále o více než 40 procent nižší, než je pětiletý průměr. Velmi chladná zima totiž vedla k  prudkému nárůstu ve spotřebě. To je i vysvětlením pro to, že i když posledních šest týdnů zaznamenalo rekordní produkci a navyšování zásob v podzemních skladech, a to v nadprůměrné výši pro toto roční období, má cena zemního plynu i nadále dobrou podporu.

Cena futures ve spotovém měsíci se ani po prudkém zimním nárůstu nijak výrazně neodchýlila od hladiny 4,55 dolaru za therm, což představuje průměrnou cenu od 25. února. K tomu, aby se zemnímu plynu do konce října podařilo dosáhnout relativně bezpečné hladiny 3,5 bilionu kubických stop, je nutné, aby jeho cena zůstala natolik vysoká, že se elektrárny rozhodnou přejít z plynu na uhlí. Současně je důležité, aby počasí zůstalo normální či spíše chladnější, jelikož se tím sníží poptávka po elektřině nutné k ochlazování. Je možné, že v souvislosti s tím, jak budou v příštích týdnech stoupat teploty nad svůj sezónní průměr, bude stoupat i cena. Měla by však narazit na hranici odporu v hodnotě 4,85 dolarů za therm, což představuje horní hranici rozpětí, ve kterém se cena pohybovala od února.

han4

Cena americké ropy WTI se v současné době zasekla uprostřed rozpětí vymezeného hranicemi 100 a 105 dolarů za barel. To vedlo k tomu, že se po volatilním měsíci  posunuje zpět k minimálním hodnotám za několik let. Americké zásoby se snižují v souvislosti se zvyšující se poptávkou ze strany rafinerií.  Čísla však naznačují, že část této poptávky jde na exportní účely. Pokračující snižování zásob v Cushingu (dopravní uzel pro ropné futures obchodované v New Yorku) poskytuje i nadále větší podporu americké ropě WTI v relativním srovnání se severomořskou ropou Brent. Cenový rozdíl se v současné době pohybuje okolo 6 až 7 dolarů za barel. Ropa Brent získala jistou míru podpory z možného zvýšení poptávky ze strany rafinerií  v důsledku rostoucích cen nafty a benzínu. Tím se zvýšila marže, která byla v poslední době pod tlakem. Geopolitická situace je i nadále stabilní. Zdá se, že napětí v souvislosti s konfliktem v Rusku a na Ukrajině se snižuje a rovněž přetrvává naděje, že objem dodávek z Libye začne konečně růst, a to i přes velmi nejistou politickou situaci, která v zemi panuje.

Zlato a stříbro: Předtím než Evropská centrální banka ve čtvrtek oznámila očekávané snížení úrokových sazeb jsem předpovídal pouze to, že tento krok určitě posune cenu zlata ven z 10dolarového rozmezí, ve kterém setrvávala celý týden. K tomu po oznámení o nových sazbách však nakonec nedošlo. Známky života začal žlutý kov jevit až poté, co byla na tiskové konferenci oznámena  dodatečná opatření. Zlatu se, stejně jako měnovému páru EURUSD, podařilo prolomit horní hranici, jelikož krátké pozice byly pokryty. K dalšímu významnému růstu však již nedošlo. To vypovídá hodně o krizi důvěry, kterou oba vzácné kovy v současné době procházejí.

V průběhu týdne končícího 30. květnem navýšili finanční manažeři počet svých hrubých krátkých futures pozic o 72 procent, což byl největší týdenní skok za posledních šest měsíců. Poté, co se cena opět přehoupla přes 1248 dolarů za unci, reagoval trh pokrýváním krátkých pozic. Spekulativní pozice stojí rovněž za velkým skokem u stříbra, kde množství hrubých krátkých pozic dosáhlo 30. května svého maxima.

han5

Pokrývání krátkých pozic však není pro potenciální nakupující dostatečným důvodem, aby se v této chvíli do obchodů nějak zapojovali. Americká data se sice i nadále zlepšují a akciové trhy dosahují dalších závratných výšin, avšak možnost, že by cena přesáhla hranici 1 272 dolarů za unci je jen omezená. K tomu by bylo potřeba, aby došlo k dalšímu propadu výnosu dluhopisů a oslabení dolaru. Předtím  než se stříbro propadlo na několikaleté minimum v hodnotě 18,22 dolarů za unci, našlo opět podporu. Na ní by během několika příštích dní mohlo teoreticky stavět, a to zejména z důvodu již zmíněných hrubých krátkých pozic, jejichž množství se v době psaní tohoto článku již nepochybně snižuje.

Ole Hansen je hlavním komoditním stratégem Saxo Bank.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688