Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  10.06.2014 18:21:09

Světoznámý dirigent Libor Pešek je patronem sady unikátních ražeb

Nerealizované návrhy mincí českých umělců ožívají v ryzích kovech

Kolekci tří pamětních ražeb s tématikou Obecního domu v Praze vydává v těchto dnech Pražská mincovna. Emise je součástí výjimečného programu, jehož smyslem je vydání nerealizovaných, přitom umělecky hodnotných motivů, určených původně do soutěží o dvousetkorunové mince ČNB. Motivy mincovna na trh uvádí v několika provedeních z čistého stříbra. Součástí emise je i exkluzivní kolekce z ryzího zlata, ražená pouze v jediném exempláři.  Záštitu nad emisí převzal světoznámý dirigent Libor Pešek.


Profesní život Libora Peška, jednoho z nejuznávanějších českých dirigentů, je s Obecním domem v Praze spjat velmi úzce. Vždyť orchestr tam v minulosti řídil mnohokrát a do čela FOKu (Symfonický orchestr hlavního města Prahy) se ve Smetanově síni postaví i 11. června. V tento den mu pražský primátor zároveň udělí čestné občanství hlavního města Prahy. Patronem nové kolekce ražeb s tématikou Obecního domu se tedy Libor Pešek stal oprávněně.

Dirigent na pondělním setkání se zástupci Pražské mincovny ocenil umělecké zpracování motivu medailí, obdivoval propracovaný reliéf a překvapil jej značný podíl ruční práce. „Pan Pešek našel spojitost s hudebníky, kteří musí rovněž disponovat řemeslnou zručností, aby byli schopni hrát složité partitury. Zdůraznil, že naše mincovna musí mít opravdu šikovné lidi ve výrobě, což bylo samozřejmě potěšující,“ popsal výkonný ředitel Pražské mincovny Jan Hrubý. Jako poděkování za své zásluhy obdržel Libor Pešek od mincovny první vyraženou stříbrnou kolekci s pořadovým číslem 1. 


Podobně jako v případě sady věnované Bohumilu Hrabalovi, čítá nová kolekce tři pamětní ražby. Jejich autory jsou Jan Smrž, Tereza Eisnerová a Jaroslav Bejvl. Vítězné návrhy vybrala z řady dalších vynikajících návrhů emisní rada Pražské mincovny. „Velmi mě potěšilo, že Pražská mincovna můj návrh vybrala. Inspiraci pro námět jsem čerpal z fotografií i literatury. Kombinací venkovního pohledu a dekorativních prvků vnitřní výzdoby jsem chtěl vyzvednout sílu této secesní stavby,“ uvedl Jaroslav Bejvl, který je stejně jako Jan Smrž právem řazen k legendám české numismatické tvorby. 


Jako obdiv zdobné secesi pojal svoji medaili také Jan Smrž. Lícní strana představuje majestátní vstup do budovy Obecního domu, jemuž vévodí vznosný hlavní otevřený vstup s reprezentačním polokruhovým balkónem, který je přístupný z Primátorského sálu. Oválný vstupní prostor pod hlavní kopulí zdobí polokruhový obraz podle předlohy Karla Špillara. Zdobnost secesního stylu vyniká na rubové straně, kde v horní části je zobrazen detail vstupní výzdoby, v dolní části dekorativní prvky. 


Čelní pohled na Obecní dům zvolila pro lícní stranu Tereza Eisnerová. Monumentálnost a dekorativnost stavby podtrhuje vstup z Náměstí Republiky, jemuž dominuje centrální část budovy, zakončená výraznou kupolí. Prostor pod ní zdobí polokruhový obraz ze skleněné barevné mozaiky Apotheosa Prahy podle předlohy Karla Špillara. Obraz je lemován zlatým nápisem s citátem Svatopluka Čecha: „ZDAR TOBĚ PRAHO! VZDORUJ ČASU ZLOBĚ, JAK ODOLALAS VĚKY BOUŘÍM VŠEM!“. Od centrální části vybíhají dvě křídla budovy a kompozice je rámována opisem, zakončeným dekorativními rostlinnými motivy. 

ATRAKTIVITU ZVYŠUJE PŘÍZNIVÁ CENA I NÍZKÝ NÁKLAD
Kolekce upomínající na pražský Obecní dům udělá radost nejen milovníkům umění, lidem hledajícím exkluzivní dárek nebo sběratelům. Je zároveň dobrou investicí, kterou garantuje maximální čistota kovu a především nízký počet vyražených exemplářů. „Paradoxně i při tak nízkém nákladu vychází gram stříbra po přepočtu na jeden gram levněji, než u pamětních mincí ČNB, kterých se přitom vydávají tisíce,“ poznamenal Jaroslav Tomanec z ekonomického oddělení Pražské mincovny. 


Kolekce mincovna razí ve dvou velikostech z čistého stříbra, ale nechybí ani exkluzivní varianta z ryzího zlata. „Jedná se o pouhou jedinou sadu v provedené proof a jednu v úpravě standard,“ potvrdil Tomanec.

Více informací o cenách, technických parametrech a počtu vydaných ražeb uvádějí stránky distributora www.Zlate-Mince.cz

Pamětní ražby Obecního domu v Praze si ve stříbrném provedení můžete prohlédnout a zakoupit  ZDE

Pamětní ražby Obecního domu v Praze si ve zlatém provedení můžete prohlédnout a zakoupit  ZDE 

 

 Foto: Marek Hrubý
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688