Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.06.2014 10:16:40

Komentáře k maloobchodu - domácí poptávka sílí, klíčovou proměnnou jsou automobily

 

V dalších měsících očekávám postupné zpomalení růstu maloobchodních tržeb. Důvodem je vývoj prodeje automobilů. Zvýšená poptávka po obnově vozových parků začíná pozvolna vyprchávat, což se odrazí i na celkových číslech za maloobchod.

  Dubnová čísla potvrdila, že se maloobchodu daří a to navzdory mírnému meziměsíčnímu poklesu tržeb. Ve srovnání s březnem se tržby snížily o 0,1 % a meziročně vzrostly o 4,9 %. Klíčovou proměnou pro maloobchod zůstávají automobily. Tržby za prodej, opravy a údržbu motorových vozidel v dubnu vzrostly meziročně o 9,8 %. Samotné tržby v maloobchodu bez zahrnutí automobilů vzrostly meziročně o 2,7 %.  

Díky letošnímu pozdějšímu termínu velikonočních svátků v dubnu výrazně vzrostly tržby za prodej potravin (o 9,6 %). Jedná se však jen o měsíční výkyv. I vzhledem k vyšší inflaci u potravin nelze očekávat výraznější růst tržeb v tomto segmentu. V dubnu se dařilo i prodeji počítačů a elektroniky obecně. Naopak příliš nešlo na odbyt textilní zboží včetně obuvi a tržby poklesly i za prodej léků a drogerie. 

 

V dalších měsících očekávám postupné zpomalení růstu maloobchodních tržeb. Důvodem je vývoj prodeje automobilů. Zvýšená poptávka po obnově vozových parků začíná pozvolna vyprchávat, což se odrazí i na celkových číslech za maloobchod. 

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ
  


 

Poslední data o HDP ukázala, že za růstem ekonomiky nestojí již jen zahraniční obchod, ožívá také domácí poptávka. Dubnové údaje o maloobchodních tržbách ukazují, že tento trend pokračuje. Obrat v obchodech se meziročně reálně zvýšil o 6,0 procent.

 

Klíčovou roli hrály automobily, podobně jako v předchozích měsících. Tržby z prodeje a oprav motorových vozidel stouply o 9,8 procenta. Velmi rychle rostou tržby z prodeje počítačů, telefonů a další podobné techniky (+28,4 procenta). Přetrvává zájem také o elektroniku, elektrospotřebiče, nábytek a jiné vybavení domácnosti (+8,6 procenta). Na rozdíl od předchozích měsíců tentokrát výrazně stouply také tržby z prodeje potravin (+9,6 procenta). Klesly pouze prodeje oblečení, obuvi a farmaceutického zboží.

 

V prvních měsících po intervenci ČNB na devizovém trhu bylo možné připisovat rostoucí poptávku po automobilech a jiném drahém zboží dlouhodobé spotřeby obavám ze zdražení po oslabení kurzu koruny. Nicméně půl roku poté již hrají roli jiné důvody: zlepšení situace na trhu práce, růst mezd, zlepšení nálady mezi spotřebiteli i ve firmách, pokles míry úspor, vyšší firemní investice, nízké úrokové sazby, obrat fiskální politiky podporující oživení růstu.

 

Podmínky pro růst poptávky a maloobchodních tržeb v dalších měsících zůstávají příznivé. Domácí poptávka by měla v tomto čtvrtletí i po zbytek roku pozitivně přispívat k růstu HDP

 

David Marek, Patria Finance

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.07.2022Ekonomiku táhla domácí poptávka (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2021Maloobchod sílí, ale prodej aut je stále slabý (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688