Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  05.06.2014 08:17:00

Euro před zasedáním ECB těsně nad 1,36 USD/EUR

 
Po sérii spíše horších dat z obou stran Atlantiku nakonec včera euro v očekávání dnešního důležitého zasedání rady guvernérů ECB mírně oslabilo. Hranici 1,36 USD/EUR však výrazněji neprolomilo, a tak dnes otevírá svou evropskou seanci těsně nad ní. Včerejší data dále ukázala na slabost evropského ekonomického oživení, když indexy PMI z jednotlivých evropských ekonomik stejně jako za eurozónu jako celek nedosáhly na tržní očekávání. Velké oslabování eura to ale nezpůsobilo. Jednak trhy vyčkávají na akce ECB, které budou představeny dnes na zasedání rady guvernérů a navíc i data z USA trhy zklamaly. Deficit zahraničního obchodu se dále prohloubil a tvorba nových pracovních míst podle ADP výrazně zaostala za očekáváním.
 
Od posledního zasedání ECB, na kterém guvernér Draghi oznámil, že červen přinese balíček opatření na podporu ekonomiky a proti slabé inflaci, jsme se dočkali zveřejnění několika údajů, které potvrzují, že ECB by mohl podniknout odvážné kroky dalšího měnového uvolnění. Růst evropských ekonomik i eurozóny jako celku nedosáhl očekávání, inflace v dubnu znovu zpomalila a i předstihové indikátory ukazují spíše na slabost. Podle průzkumu agentury Reuters se většina oslovených analytiků domnívá, že ECB ve čtvrtek sníží svoji refinanční úrokovou sazbu o 15 bb na 0,10 % a depozitní sazbu o 10 bb na -0,10 %. Ekonomové SG dále předpokládají, že ECB přijde s programem dodávek mezibankovní likvidity, který by měl ve svém důsledku zvýšit úvěrování malých a středních podniků a tímto tak pomoci evropské ekonomice (podle SG by se mělo jednat o ukončení sterilizace nakoupených aktiv v programu SMP, spuštění dalšího dlouhodobého repo tendru LTRO a zahájení odkupu cenných papírů krytých aktivy a dluhopisů evropských institucí jako je Evropská investiční banka či záchranný fond EFSF). Očekávání jsou nastavena poměrně vysoko, což potvrzuje i pohyb na trzích v posledních týdnech - oslabení eura, či další pokles výnosů. Rizika pro čtvrteční zasedání jsou tak nejspíše asymetrická. Pokud ECB schválí výše zmíněná opatření, můžeme se dočkat dalšího (mírného) oslabení eura a snížení výnosů. Za předpokladu, že ECB investory zklame, je možné rychlý návrat eura k silnějším úrovním i korekce na výnosových křivkách.
 
Ve stínu zasedání ECB budou zveřejněna i další dat z ekonomiky. Německé tovární objednávky za duben podle ekonomů přidají 0,6 % m/m a nevyrovnají tak březnový pokles o 2,8 %. Jedná se tak o další z indikátorů, které naznačují, že německá ekonomika v druhém čtvrtletí zpomaluje. Nicméně tyto údaje musíme chápat ve světle silného růstu HDP na začátku roku. Ekonomové SG nepředpokládají, že by se toto zpomalení přeneslo do druhé poloviny letošního roku. Počet nových žádostí v nezaměstnanosti v USA by se měl držet nad hladinou 300 tis. U pokračujících žádostí očekáváme další mírný pokles. Na důležitější statistiku o nově vzniklých pracovních místech v americké ekonomice si budeme muset počkat do zítřka.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.11.2015Euro před zasedáním ECB pod prodejním tlakem Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.10.2015Euro před zasedáním ECB bez výrazného trendu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.12.2014Euro před zasedáním ECB dále pokleslo Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688