Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.06.2014 09:45:20

Komentáře k HDP - jasná tečka za krizí

Ekonomice se v prvním čtvrtletí dařilo výrazně lépe, než byly první odhady. Zlepšení přišlo o půl procentního bodu směrem nahoru. Proto podle nových statistiky ekonomika za první čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,5 %. Mezičtvrtletně statistici zlepšili očekávání z čisté nuly na růst o 0,4 %. Ve výsledku tak potvrdili oživení české ekonomiky. Ta udělala jasnou tečku za krizí. Letošní rok by tak měl být z ekonomického hlediska úspěšný. Ekonomika nemá v sobě zásadní brzdu, která by ji měla srazit zpět do krize.

Na straně zdrojů ekonomiky asi jen těžko budeme hledat obor, kterému se meziročně vyloženě nedařilo. Jak je pro Česko typické, velký podíl na obnovení růstu měl průmysl, konkrétně zpracovatelský průmysl. Ten vzrostl meziročně o 4,6 %, a byl hlavním tahounem celé ekonomiky. Zpracovatelský průmysl totiž tvoří necelou čtvrtinu ekonomiky.

Výdajová strana ekonomiky byla pod taktovkou dvou faktorů - oživení spotřeby domácností a výrazného růstu tvorby fixního kapitálu. Spotřeba domácností je jednou z klíčových oblastí každé ekonomiky. V Česku ale poslední roky pokulhávala, a výsledky byly spíše záporné. V prvním čtvrtletí tohoto roku ale dokázala otočit trend. Meziročně vzrostla o 1,5 % a mezikvartálně o 1,2 %. Podobně na tom byl i fixní kapitál a jeho tvorba. Začátek roku přinesl masivní růst o 5,2 %, který jasně ukázal, jaká je současná situace. Firmy v rámci investic směrovaly své finance hlavně do strojního vybavení nebo dopravních prostředků.

Nelze opomenout ani pozitivní výsledek zahraničního obchodu. S oživením evropského prostoru se zvyšovaly šance Česka na export a to na sobě zanechalo pozitivní vliv na výsledcích zahraničního obchodu.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik 
Home Credit a.s.




Zpřesněná data o HDP přináší dobré zprávy. Předběžný odhad uváděl, že v prvních třech měsících ekonomika stagnovala v mezikvartálním srovnání, meziroční růst HDP měl dosahovat 2,0 procent. Druhá, zpřesněná sada dat říká, že mezikvartálně HDP stoupl o 0,4 procenta, ve srovnání s loňským rokem o 2,5 procenta. Rychleji ekonomika rostla naposledy před třemi roky.

Za příznivým výsledkem je především růst vývoz. Reálný růst vývozu zboží a služeb v 1. čtvrtletí zrychlil na 9,8 procenta. Čistý export má na svědomí více než polovinu meziročního zvýšení HDP. Hlavní příčinou akcelerace exportu je zlepšení ekonomické situace v zemích EU, za našeho pohledu je klíčové především sousední ekonomiky: Německo, Slovensko, přičemž obě dokázaly zrychlit své tempo růstu.

Spotřeba domácností se zvýšila o 1,2 procenta mezičtvrtletně, ve srovnání s loňským rokem stoupla o 1,5 procenta. Pomohlo tomu zejména snížení strachu z dalšího vývoje, jak dokumentuje zlepšení indikátoru důvěry domácností a snížení míry úspor domácností. Další růst poptávky domácností by mělo podporovat postupný pokles nezaměstnanosti. Zvýšily se také veřejné výdaje na spotřebu.

K růstu ekonomiky přispívá také sílící investiční aktivita. Hrubá tvorba fixního kapitálu se zvýšila o 1,2 procenta mezičtvrtletně, meziroční zvýšení dokonce dosáhlo 5,2 procenta. Zde se projevilo zlepšení situace ve stavebním sektoru, ale také nákupy automobilů, které akcelerovaly po intervenci ČNB na devizovém trhu v obavě z růstu cen.

I přes akceleraci růstu zůstává část výrobních kapacit nevyužitá, mezera výstupu podle se podle modelů, které používám, pohybuje mezi 1,3 a 1,8 procenta. To také vysvětluje, proč zatím nejsou patrné tlaky na růst mezd a cen.

Zatímco ještě loni česká ekonomika znatelně zaostávala za většinou evropských zemí a lámali jsme si hlavu, v čem se liší od ostatních, kde leží příčina nečekaně dlouhé recese, letos je tomu úplně jinak. Nyní naopak patří růst české ekonomiky k nadprůměrným hodnotám v rámci EU. A v dalších měsících by měl dále akcelerovat. Za celý rok by se růst ekonomiky mohl přiblížit třem procentům, možná je i překročit. 


David Marek, Patria Finance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688