Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  03.06.2014 17:36:10

Čekání na ECB

Včerejší vyšší volatilita a následný růst amerických trhů byl způsoben několikanásobným zveřejněním makrodat Institutem ISM v USA, který nejprve vydal hodnotu 53,2 bodů, kterou následně za hodinu a půl změnil na 56 bodů a po další hodině znovu změnil na 55,4 bodů. Odhad byl 55.5 bodů. Ve finále tedy bylo zveřejněné ISM v souladu s odhady a americké obchodování poté probíhalo již velmi klidně.

Dnešní obchodní den byl od rána poznamenán dvěma událostmi předchozího dne. První z nich bylo vydání makrodat PMI z Číny dle HSBC, která vydává objektivnější odhad růstu čínského průmyslu, než oficiální údaj centrální vlády. PMI bylo 49,4 bodů při očekávání 49,5 bodů, což je stále pod hranicí růstu, neboť růstem bývá označováno číslo vyšší než 50 bodů. Přesto jde o jedno z nejlepších čísel za poslední 4 měsíce.

Druhou zprávou byl projev bývalého hlavního ekonoma ECB pana Starka, který se vyjádřil k plánovaným měnovým stimulům ze strany ECB na čtvrtečním zasedání. Stark uvedl, že pokles sazeb o 0,1 bp by bylo pouze kosmetická úprava, která by ovšem neměla reálný dopad na ekonomiku Evropské unie. Dále uvedl, že aktuální hladina eura není důvodem pro uvolňování měnové politiky a ovlivňuje ji hlavně měnová politika USA. Dále uvedl, že riziko deflace neexistuje a že inflace na úrovni 0,7 % je cenová stabilita, kterou by měla ECB dosahovat.

Tato prohlášení jdou v přímém rozporu s komentáři guvernéra ECB pana Draghiho a ostatních členů rady, kteří naopak mluví o silných měnových stimulech, právě z důvodu silného eura a rizika deflace. V tom ji za pravdu dává zveřejněná inflaceeurozóny, která byla mírně pod očekáváním na hodnotě 0,6 %. Na základě tohoto vyjádření hlavní německý trh, index DAX, klesal o 0,6 % na hodnotu 9.889 bodů, aby se po zveřejnění čísel z inflace vracel zpátky na aktuální úroveň 9.922 bodů.

Americký trh S&P 500 dnes mírně koriguje nárůsty posledních dní a otevírá na úrovni 1.920 bodů (-0,2 %). Technologický NASDAQ otevírá v záporu 0,3 % na úrovni 3.717 bodů.

Společnost AT&T dnes překvapivě oznámila navýšení odhadů tržeb na rok 2014 o 5 %, původní odhad činil 4 %. Dále oznámila, že její čtvrtá generace vysokorychlostního síťového připojení nyní pokrývá téměř 290 milionů lidí a do konce tohoto čtvrtletí hodlá získat nových 400 tisíc zákazníků. To je sice mírně pozitivní, ale po počátečním růstu o 1,2 % akcie aktuálně ztrácí 0,4 %. 

Aktuálně se americké trhy obchodují takto: S&P -0,2 % na úrovni 1.920 bodů, NASDAQ 0,3 % na úrovni 3.729 bodů a Dow Jones -0,16 % na hodnotě 16.712 bodů. Drahé kovy dnes mírně posilují, zlato aktuálně o 0,1 % na hodnotu 1.244 USD, stříbro 0,2 % na hodnotu 18,81 USD. Ropa WTI dále mírně klesá na 102,5 USD za barel. EUR/USD aktuálně 1,3638.

Vzhledem k velkému očekávání na zasedání ECB, které proběhne ve čtvrtek 5. 6. 2014, půjde dle mého názoru trh spíše do strany za menší volatility a menších objemů. Teprve dle oznámení ECB půjde trh následně jedním či druhým směrem ve zvýšené volatilitě a vyšších objemech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.10.2022čekání na světlo na konci tunelu - PMI ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.04.2017Inflace a ČNB - čekání na kroky ECB Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688