BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.06.2014 14:42:38

Euro před zasedáním ECB na data inflace nereaguje, lepší data běžného účtu (vyšší export) signalizují pozitivní překvapení HDP z Austrálie - přehled co se děje na trzích

Včerejší americká obchodní seance byla mírně volatilní, což způsobily zmatky při publikaci indexu nákupních manažerů Institutu pro řízení zásob (ISM) ze sektoru výroby, protože první zveřejněná čísla v 16:00 ukázala na pokles indexu k hodnotě 53,2, přičemž se očekával jeho růst k 55 bodům. Nicméně asi o hodinu později, Institut opravil zveřejněné hodnoty indexu PMI směrem nahoru na úroveň až 56 bodů, čímž akciové indexy otočily své výsledky z červených do černých čísel. Nejširší index S&P 500 posílil v pondělí o 1,40 bodu, když uzavřel na 1924,97 bodech. Index tak již třetí den v řadě uzavřel na nových historických maximech. První červnová seance byla pozitivní i pro Dow Jones, který posílil o 26,46 bodu neboli 0,16 procenta a uzavřel na 16743.63 bodech. V případě Dow Jonesu tak jde o šesté ukončení obchodní seance v řadě na rekordních maximech. Hůř se dařilo technologickému Nasdaqu, který ztratil 0,13 procenta ze své hodnoty.

Společnost Apple včera představila nový operační systém iOS8 pro iPady a iPhony a nový operační systém Yosemite pro Macy, na což akcie společnosti reagovaly negativně tedy 1,5 procentním propadem.

Nákupní sentiment po rizikových aktivech včetně akcií byl včera podpořen rovněž výsledky indexů PMIČíny. V neděli byl publikován oficiální (státní) index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby za květen, který posílil z 50,4 na 50,8 bodu. V úterý brzy ráno potvrdil zlepšující se ekonomickou situaci druhé největší ekonomiky světa státní oficiální index PMI ze sektoru služeb, který v květnu dosáhnul 6měsíční maxima na úrovni 55,5 bodu. Ve srovnání s dubnem si tak polepšil o 0,7 bodu. Ačkoliv neoficiální indexy nákupních manažerů, které publikuje společnost HSBC jsou stále pod důležitou úrovní 50 bodů, která odděluje expanzi od recese, i tyto indexy poukazují na možnost stabilizace tamního hospodářství, ačkoliv si zatím nikdo netroufá s určitostí říct, že tamní ekonomika se již odráží ode dna, přičemž největším strašákem je stále nemovitostní trh.

Pozitivní nálada se přenesla v noci z USA i do Japonska, kde tamní akciový index Nikkei posílil na čerstvá 2měsíční maxima, když uzavřel na 15 034,25 bodech. Podle tamní zpravodajské agentury státní penzijní fond (GPIF)plánuje zvýšit podíl akcií ve svém portfoliu z 12 na 20 procent, což znamená doplnění portfolia hlavně domácími akciovými tituly.

Australský dolar (AUD) v noci mírně posílil, když australská centrální banka (RBA) ponechala monetární politiku již 9. měsíc v řadě beze změny a úroková sazba zůstala na 2,5 procentech. Měnový pár UAD/USD i navzdory nočnímu posílení zůstal v cenovém pásmu 0,9203 - 0,9410, v němž se pohybuje již od konce března. Někteří investoři očekávali, že banka bude klást větší důraz na silný domácí dolar, protože železná ruda, což je její největší exportní artikl, letos oslabila o 31 procent. Pozitivní zprávou pro AUD byla i data běžného účtu. Ten snížil svůj deficit v prvním čtvrtletí 2014 o polovinu na mínus 5,7 mld. AUD. Silnější export by se tak mohl postarat o lepší výsledek HDP za 1. kvartál 2014, který má být zveřejněn zítra v brzkých ranních hodinách.

Inflace v 11 členských zemích eurozóny klesla v květnu na 0,5 procenta, čímž zvýšila šance na zásah ECB na jejím čtvrtečním zasedání. Cenová hladina se tak opět dostala na šokující nízké březnové hodnoty a je tak v nebezpečné zóně pod úrovní 1 procenta již 8. měsíc v řadě. Nemluvě o inflačním cíli na úrovni 2 procent. Hlavní otázkou nyní je, zdali banka jenom sníží úrokové sazby, což je podle aktuální rezistence eura na data již započteno v ceně měny, nebo přistoupí i k dalším měnovým stimulům. Jádrová inflaceeurozóně v květnu klesla ze 1,0 na 0,7 procenta. Nízká inflace rovněž poukazuje na to, že ekonomické oživení ve společné měnové unii nemusí mít až tak silný základ.

Míra nezaměstnanostieurozóně se stále drží poblíž historických maxim, ačkoliv počet lidí bez práce v dubnu ve srovnání s březnem klesnul ve společné měnové unii podle Eurostatu o 76 000. Prácieurozóně si ale stále hledá až 18,75 miliónu lidí.

Britský sektor stavebnictví v květnu oslabil již počtvrté v řadě. Od ledna, kdy index dosáhnul 6 a půl letých maxim, tak hodnota indexu stále klesá. Nicméně číslo kolem 60 bodů je velmi slušným výsledkem a poukazuje na expanzi odvětví v nejbližších 6 měsících. Index je tak nad důležitou hodnotou 50 již 13. měsíc v řadě.  Britský sektor stavebnictví byl výrazně ochromen finanční krizí, nicméně za poslední rok vykazuje silné známky oživení, a to hlavně díky nízkým úrokovým sazbám, podpůrným vládním programům bydlení a klesající nezaměstnanosti. Avšak rostoucí ceny nemovitostí poukazují na to, že nabídka nestíhá pokrýt poptávku, v důsledku čeho se ozývají hlasy upozorňující na nemovitostní bublinu. Výstavba nemovitostíbydlení je nyní nejlépe prosperujícím odvětvím stavebního průmyslu ve Velké Británii. Nicméně stavebnictví je stále 10 procent pod předkrizovými hodnotami.

  • Dnes nás čeká poměrně klidné odpoledne, kdy v 16:00 budou opublikována jenom data objednávek továren USA.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688