BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  03.06.2014 13:50:31

AAA - titul již vyskočil nad cenu z IPO, po loňském výrazném zisku nyní na programu VH

Akcie autobazarů AAA Auto zažily velmi živý úvod týdne. Obecně, po loňském odchodu titulu z BCPP se na RM-Systému poměrně živě s akciemi obchoduje. Objemy obchodů se obvykle pohybují i v řádech statisíců korun. Pondělní vývoj se především z hlediska volatility vymykal všem dosavadním obchodním dnům. Po pátečním uzavření na 47 , titul poskočil až na 70 . Obchody se však uskutečnily také jen za 54 . Nakonec akcie AAA zakončily na 62,50 , když se zobchodovalo za výrazných 2,67 mil. .

Vlastně vůbec poprvé od okamžiku vstupu titulu na trh tedy kurz zakončil nad cenou z primární emise (IPO). Před necelými sedmi lety cena v IPO dosáhla 2 EUR, resp. 55,10 . Tehdy jen krátce při debutu titulu na trhu se obchodovalo nad zmiňovanou cenou (až za 59,90 ). Od té doby je následné několikaleté směrování titulu až k hranici 5 poměrně známou kapitolou.

Důvodem včerejší eskalace optimismu byly neoficiální zprávy na trhu o údajné finalizaci prodeje společnosti do rukou nového vlastníka z Velké Británie, navíc za výraznou cenu. Server Motejlek.com hovořil o několikanásobku ceny, kterou firma loni nabídla při odkupu (23,30 ). Připomenout lze, že však A.Denny záměr prodat svůj podíl v prosinci 2012 kvůli údajně „převládajícím negativním podmínkám na trhu“ přerušil. Od té doby oficiálně změnu postoje nezveřejnil.

Jak známo právě s odkupem akcií firma loni díky nízké ceně příliš neuspěla. Akcie prodávali spíše investoři v Maďarsku, ti domácí s vidinou i možnosti pokračování obchodování na RM-Systému z většiny vydrželi a udělali dobře. O kauze odkupu jsme informovali loni například v článku „AAA - akcionáři začínají brojit proti nabízené ceně odkupu“. Již v době samotného odkupu se cena držela výše a po stažení titulu z BCPP na burze RM-Systém se následně usadila zhruba nad 30 korunovou hranicí. Letos v únoru přišlo další posílení a v dubnu jsme byli svědky již o 100 % vyšší ceny oproti loňskému odkupu.

Hospodaření AAA

Po odchodu z BCPP se informační povinnost společnosti smrskla jen na to nejnutnější, či marketingově zajímavé ve vztahu i ke konkurenci, resp. PR. Na podceněnost titulu ukazovaly již loni výrazné hospodářské výsledky za rok 2012. Pro rok 2013 pak společnost vlastně „strašila“, když 1Q zakončila poklesem hospodaření a ztížené podmínky na trhu a vyšší náklady očekávala až do 1Q letošního roku.

Celoroční výsledky dle zveřejněné Výroční zprávy však ukazují na něco jiného. Podrobnosti na www.bhs.cz

Valná hromada

Letošní setkání akcionářů je svoláno na pátek 27. června (obdobně jako u společnosti ČEZ) na obvyklé „letištní“ místo do Amsterdamu. Projednat má například formality ohledně dřívějšího odstoupení zakladatele A.Dennyho a V.Kulhánka z jejich posledních funkcí ve společnosti (nevýkonní členové představenstva). Dojít má i ke zvolení blíže nespecifikovaného nástupce a akcionáři mají přijmout také novou podobu stanov. Jako bod k projednání je navržena i „Diskuze o změně právní formy společnosti na evropskou (Societas Europaea) a následném přesunu sídla. Bližší podrobnosti zveřejněny nebyly. Můžeme tak jen spekulovat, zda nesouvisí s možnou změnou majitele firmy.

Akcionářská struktura

Dle Výroční zprávy nedošlo oproti loňskému létu k žádné změně. A.Denny vlastní celkem 77,6 %. Sama společnost po odkupu 4,4 % a s akciemi zatím nezamýšlí žádnou změnu. Minoritní akcionáři ovládají zbylých 18 %. Díky prosincové žádosti některých z nich u Podnikatelské komory u soudu v Amsterdamu, se jim podařilo od letošního dubna dostat kvůli kontrole hospodaření (od 1.7.2012) do představenstva J.Meutera, který je tak novým neexekutivním členem.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

17.06. 12:49  Jasné (Rejpal)
03.06. 14:14  Jasné (Loger)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688