Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  28.05.2014 16:43:34

Investice do nemovitosti se vyplatí jen za určitých podmínek

Kromě různých druhů spoření, nákupu cenných papírů a akcií existuje další výhodná možnost ukládání peněz. Tou je koupě nemovitosti za účelem pronájmu. Tato investice může přinést dlouhodobé zhodnocení a pravidelný příjem.

„Obecně lze říct, že nákup nemovitostí určených na investici představoval vždy dobrý způsob zhodnocení peněz. Tento trend v posledních letech sílí, což je dáno i tím, že v období krize ceny nemovitostí výrazně poklesly. Lidé si tuto skutečnost uvědomují a využívají současnou příznivou situaci na trhu k nákupu. Dnes více než dřív totiž musí pamatovat na zajištění na stáří a na zabezpečení dětí. A peníze vložené do nemovitosti představují dobrou možnost, jak naspořené peníze bezpečně uložit a ještě vydělat,“ uvádí Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS).

Důležitá kritéria pro vaše rozhodování:
•  výběr vhodného bytu na investici má svůj čas, trpělivost přináší výhodnější nabídky
•  aby se investice vyplatila, měla by být roční výnosnost z pronájmu vyšší než 5 %
•  malý byt 1+kk se pronajme rychleji, ale na kratší dobu; velký 3+1 naopak
•  zajímavější výnosy nesou malé byty
•  rekonstrukce zvýší zájem u potencionálních nájemců

Pokud má někdo naspořené peníze a chce je dobře zhodnotit, může nákupem a následným pronájmem bytu získat pravidelný příjem. V první řadě si však musí spočítat, zda mu pronájem přinese nějaký zisk. Investice se vyplatí tehdy, je-li roční výnos z pronájmu alespoň 5 %. I v případě, že si klient nemůže dovolit koupit byt jen za úspory, může potřebné finance doplnit hypotékou. V tomto případě musí velmi dobře zvážit, zda mu peníze z pronájmu pokryjí splátky a ještě vygenerují zisk. S procesem výběru a koupě vhodné nemovitosti jsme klientovi připraveni pomoci a prostřednictvím České spořitelny zajistíme i výhodné podmínky pro udělení hypotéky,“ uvádí Miroslav Kovář, vedoucí týmu makléřů franšízové pobočky RSČS/Fresh Reality.

Stejně jako u jiných investicí, také v případě nemovitostí se doporučuje pohybovat se na trhu, který investor zná. Nejvhodnější je proto vybrat byt ve městě, ve kterém žije, protože má představu o cenách i žádaných lokalitách. „Klientům, kteří mají zájem o koupi bytu k dalšímu pronájmu, radíme, aby s výběrem vhodné nemovitosti nepospíchali. Realitní trh se mění každou chvílí a je zde možnost získat výborné nemovitosti za dobré ceny například od prodávajících, kteří s prodejem nemohou vyčkávat,“ radí Miroslav Kovář.

Při nákupu bytu na pronájem hraje významnou roli jeho velikost. Své výhody mají jak malé, tak ty větší. Malé byty se zpravidla pronajímají rychleji a většinou na kratší dobu. Naproti tomu větší byty, které častěji vyhledávají rodiny s dětmi, bývají pronajaty na delší dobu. Nepředpokládá se totiž, že by se častěji stěhovaly. Z pohledu výnosnosti jsou zajímavější malé byty, ale investor musí počítat s tím, že bude častěji shánět nové nájemníky a byt opravovat.

Vzhled a stav bytu hraje také významnou roli. „Pokud investujete do staršího bytu, určitě bych všem doporučil provést základní rekonstrukci. Byt nemusí být luxusní, naprosto stačí, když působí čistě a pokud možno útulně. Zvýší se o něho zájem a klient si nakonec bude moci z nájemníků vybírat,“ doplňuje Miroslav Kovář.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688