BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  26.05.2014 16:10:59

Na trzích znovu ticho před bouří?

Optimismus na trzích

Při absenci londýnských obchodníků dnes evropské trhy míří výše. Po výsledku voleb se daří hlavně bankám, zejména italským. Německé akcie dnes již zaznamenaly nová historická maxima, resp. index DAX se dostal až na 9876,1 bodů. Měřeno například širším indexem STOXX Europe 600 akcie v Evropě zaznamenávají nová 6letá maxima, resp. jsou nejvýše od ledna 2008.

pátek v zámoří index S&P 500 zakončil poprvé ve své historii nad hranicí 1900 bodů. Potvrdil tak i svou letošní indexovou nadvládu na Wall Street. Zisk přes +2,8 % od začátku roku mu zbylé dva hlavní indexy s cca +0,2 % mohou tiše závidět. Vůbec poprvé však od začátku roku všechny tři indexy dokázaly současně uzavřít týden s letošní kladnou výkonností.

Index strachu

Optimismus na trzích, po poměrně příznivých makrodatech či dalším uklidněním na Ukrajině ve vztahu s Ruskem, jakoby nebral konce. Vývoj se v pátek dále projevil na tzv. indexu strachu VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index). Poklesl o více než 5,5 % na 11,36 USD. Prorazil tím svá dosavadní letošní minima, resp. dostal se nejníže od března 2013. Blíží se zároveň i hodnotám, které zaznamenával naposledy před krizí na jaře 2007.

Historický vývoj, resp. technický pohled

Na podobnou situaci jsme upozorňovali v lednu v článku „Klid na trzích nevydrží - objem call opcí na VIX na rekordu“. Tehdy VIX hledal své dno na velmi silné technické hranici u 12 USD. Následně zamířil na sever a již začátkem února se nacházel i o více než 80 % výše. Dostal se až nad 21 USD, tj. opět k velmi výrazné technické hranici, kterou jsme v článku zmiňovali.

Dle BHS by nyní mohl své dno VIX nalézt v blízkosti zmiňovaných minim z loňského března, kdy se zastavil na 11,05 USD. Brzký obrat by mohl naznačovat i indikátor RSI(14), který se dostává u indexu na hodnoty, kdy dochází k obratu.

Vývoj indexu VIX s vyznačením technických hranic naleznete zde.

Směrem výše lze u indexu spatřovat nyní řadu technických rezistencí. Ať už to jsou v grafu znázorněné hlavní cenové průměry, tak obvykle „kulaté“ hodnoty indexu. Zmínit lze ty dle BHS nejvýraznější u hladiny 15 USD, resp. 18 USD. Jak už bylo zmíněno, vyslovený „strop“ se i naposledy potvrdil u úrovně 21 USD.

Jak známo investoři nákup VIX používají především jako pojistku, protože cena roste v případě prudkého poklesu akcií. Vývoj nasvědčuje tomu, že situace opět dozrává k dané situaci.

Participovat na vývoji indexu VIX lze nejen prostřednictvím opcí na VIX, ale také futures kontraktů či ETN, které lze obchodovat prostřednictvím BH Securities.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688