Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  26.05.2014 14:32:40

Ropa reaguje na sezonní oživení poptávky růstem. Za to zlato je pořád jako na houpačce

Propad komoditního indexu DJ je zřejmě u konceKovy z platinové skupiny svým výkonem zastínily zlato i stříbroSójové boby a kukuřice/pšenice se vyvíjely naprosto odlišně.

Komoditní index DJ-UBS se zřejmě začíná oklepávat z výprodejů, které trvaly tři týdny a za kterými stálo všeobecné vybírání zisků z celého zemědělského sektoru. A tento sektor se dočkal minusových hodnot i v uplynulém týdnu, zejména kvůli korekcím u soft komodit a pokračujícímu propadu kukuřice a pšenice. Průmyslové kovy zase začínají cítit půdu pod nohama. Dobré výsledky hlásí hlavně nikl a hliník a kovy z platinové skupiny dokonce zastínily vzácné kovy v souvislosti s přetrvávajícími nedostatky zásob. Podporu si zajistila i surová ropa začíná se totiž zvedat sezonní poptávka a navíc celému sektoru delší dobu nahrává geopolitické napětí.

Zatímco se americké akcie stále obchodují kolem svých rekordních hodnot, komoditám by mohl potenciálně uškodit posilující dolar. Americké měně se podařilo s jistým zaváháním nabrat zisky, především pak vůči euru. To vše přišlo poté, co tento měnový pár 8. května téměř dosáhl hranice 1,40. A díky volbám do Evropského parlamentu by na politické scéně mohlo dojít k slabším otřesům, hlavně pokud se potvrdí úspěch protiunijních stran. V eurozóně můžeme současně vidět zpomalování výkonu ekonomik a naopak opětovné rozevírání nůžek mezi výnosy dluhopisů jádra EU a periferních států. Nedávno přitom dosáhly svých nejnižších hladin za necelé poslední tři roky. A právě všechny zmíněné faktory přenášejí nervozitu i na investory do eura. Bude proto velmi zajímavé sledovat klíčové jednání Evropské centrální banky, naplánované na 5. června. Trhy se přitom připravují na to, že by guvernér banky Mario Draghi mohl odpálit novou nálož podobnou svému výroku z léta roku 2011 k záchraně eurozóny podnikneme vše, co bude potřeba.

1

Nejlépe prosperujícím sektorem jsou už druhý týden v řadě průmyslové kovy. Hliník a měď přitom nabírají podporu díky lepším datům z Číny a známkám zlepšení na americkém trhu s nemovitostmi a taky u tamní nezaměstnanosti. Nikl se po nedávné vlně likvidace dlouhých pozic opět vzpamatoval. Za růst vděčí hlavně obavám o další dodávky konkrétně kvůli indonéským restrikcím a nadále pozastavené těžbě v dole firmy Vale v Nové Kaledonii.

2

Ropa těží podporu z geopolitických a sezonních faktorů

Pro severomořskou ropu Brent i americkou WTI byl předešlý týden opět úspěšný. Za pozitivním momentem stála kombinace každoročního oživení poptávky ze strany rafinerií produkce benzinu totiž prudce stoupá a současně přetrvává geopolitické napětí v souvislosti se situací na Ukrajině a taky v Libyi. Týdenní zásoby ve Spojených státech se dokonce snížily o překvapivých 7,23 milionu barelů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. Důvodem byly nižší importy spolu s vyšší poptávkou z rafinerií. A další podporu pak ceně americké lehké ropy dodalo i pokračující vybírání zásob z oklahomského Cushingu obrovského zásobovacího zařízení, které slouží i jako nejvýznamnější dopravní uzel pro ropné futures obchodované v New Yorku.

3

Ropa WTI se obchodovala ve svém tradičním rozmezí, tentokrát mezi 100 a 105 dolary za barel. Mohli jsme vidět také vyšší vybírání zisků, které by mohlo ovlivnit zejména horní hranici tohoto rozmezí. Pro teď ale momentum zůstává pozitivní a hedgeové fondy navyšují své čisté dlouhé pozice konkrétně po redukci ze začátku května.

Americký zemní plyn by potřeboval udržet ceny nahoře aby tak podpořil vyšší těžbu

Čína a Rusko před pár dny podepsaly dosud nejdůležitější dohodu o dodávkách plynu, ovšem ceny zemního plynu se v Evropě i Spojených státech pohybovaly spíše níže. Když se podíváme na Evropu futures na londýnské burze ICE UK se přiblížily až na šestiměsíční minima. Ve Spojených státech pak zásoby rostly více než jejich předpověď. Po velmi chladné zimě jsou nyní zásoby plynu více než 40 procent pod pětiletým průměrem obvyklým pro toto roční období. V příštích měsících by proto bylo potřeba, aby se ceny plynu dostaly výš, a podpořily tak těžaře v udržení produkce na vysokých číslech. A zároveň motivovaly elektrárny, aby z plynu přešly na uhlí. Ovšem doteď byly klimatické podmínky ideální pro obnovu zásob. Jen pomalu rostoucí teploty totiž znamenají, že bylo třeba méně paliva pro klimatizační jednotky v porovnání s chladným počasím. Čím déle bude tento stav trvat, tím dříve by se mohly stavy zásob přiblížit cíli americké vládní agentury EIA (Energy Information Administration) ve výši 3 500 miliard kubických stop pro říjen a konec tzv. injection season, kdy distributoři hromadí zásoby v podzemních skladech.

4

Zlato (spolu se stříbrem) jako na houpačce chvíli na hranici odporu, jindy zase podpory

Vzácné kovy se i nadále potácí mezi hranicí podpory a odporu. A jedinou dobrou zprávou je, že současné rozmezí už by asi nemohlo být těsnější, a proto se na obzoru rýsuje jeho prolomení. Důvodem, proč se drahé kovy zasekly v tomto rozpětí, je nejistota z dalšího vývoje a taky potřeba najít silný impulz pro celý sektor. Množství burzovně obchodovaných produktů krytých fyzickým zlatem dále klesá a tentokrát se už propadlo na 4,5leté minimum. Naopak fyzická poptávka možná nabere podporu. Očekává se totiž, že koncem roku se zvedne poptávka ze strany Indie. Tu v tuto chvíli brzdí omezení dovozu a nová vláda by současné restrikce měla zrušit. A protože na květen ještě připadá jeden den volna (26. květen ve Velké Británii a Spojených státech), mohli bychom se dočkat nejtěsnějšího měsíčního obchodního rozmezí od roku 2003. Obchodníci a investoři přitom zoufale touží po vyšší volatilitě. Ovšem k tomu by asi mohlo dojít jedině tehdy, pokud by se ceny zlata dokázaly dostat buď nad 1 315 dolarů, nebo naopak pod 1 277 dolarů za unci.

5

Obavy o výpadky dodávek ženou palladium a platinu nahoru

Kovy z platinové skupiny, ke kterým patří platina a palladium, v minulém týdnu opět vykázaly dobré výsledky. Podporu jim přitom dopřávají obavy o výpadky dodávek v souvislosti se stávkami horníků v Jihoafrické republice a další možné zpřísnění sankcí vůči Rusku. Díky tomu se cena palladia mohla vyšplhat až na 33měsíční maximum a platina dosáhla na nejvyšší hodnoty od loňského září. Zatímco se tak spotřebitelé začínají bát o dostupnost dodávek v příštích měsících, množství investičních pozic v burzovně obchodovaných fondech krytých platinou a palladiem stoupá na nové rekordy. Platina se teď oproti zlatu obchoduje o téměř 13 procent výše. Ovšem když vezmeme v potaz současný výhled, mohl by se tento rozdíl zvýšit až nad 15,5 procenta. Podobné hodnoty jsme přitom mohli pozorovat v lednu, kdy byly stávky v Jihoafrické republice teprve oznámeny.

Odlišné výkony klíčových zemědělských plodin

Cena klíčových plodin, ke kterým se řadí kukuřice a pšenice na straně jedné a na té druhé pak sójové body, se vyvíjela naprosto odlišně. Cena futures u nové úrody bobů totiž výrazně rostla. Houževnatá poptávka po sójových bobech ze Spojených států, kterou táhnou domácí zpracovatelé i vývozci, vedla dokonce až k tomu, že se zásoby této plodiny dostaly na riskantně nízké hodnoty. Nadcházející sezona výsadby tak nejspíše žádné zklamání nepřinese aby se obnovily zásoby pro sezonu 2014/2015, bude třeba sklidit rekordní množství bobů. Poměr cen mezi sójovými boby a kukuřicí se díky rally na sóji dostal až na svou nejvyšší úroveň pro toto roční období za posledních deset let. Právě proto se farmáři možná letos na jaře rozhodnou osadit větší plochy půdy sójovými boby. A pokud by pěstitelé přeci jen naznali, že raději dají přednost sóji na místo kukuřici, mohlo by to mít naopak podpůrný vliv na ceny této obiloviny. Odhady její produkce by proto nakonec mohly být revidovány směrem dolů.

6

Ole Hansen je hlavním komoditním stratégem Saxo Bank. Pokud chcete sledovat všechny jeho analýzy, klikněte zde.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2022Ropa jako na houpačce. Kdy se vyplatí natankovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
23.03.2022Cena ropy byla včera jako na houpačce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.08.2019Ropa jako na houpačce a opět ztrácí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688