BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.05.2014 10:12:26

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, AUD/USD, NZD/USD a EUR/GBP

Zápis z posledního jednání americké centrální banky (FED) ukázal, že bankéři začínají diskutovat o scénáři pro eventuální opuštění uvolněné monetární politiky a o nástrojích, které k tomu bude potřeba použít. Je však potřeba přiznat, že nebylo přijato žádné zásadní rozhodnutí ohledně těchto kroků. I přes to, že bylo nastíněno několik verzí, kudy by se řízení monetární politiky mělo ubírat, tak v závěru padlo ujištění, že první zvýšení sazeb je stále vzdáleno. Centrální banka je rovněž spokojená s aktuálním tempem snižování objemu QE s tím, že program plánuje dokončit do konce letošního roku. Banka se rovněž nebojí inflačních tlaků spojených s dlouhým obdobím uvolněné měnové politiky, protože nepředpokládá, že by inflace překročila 2 procenta v nejbližších letech, což podporuje delší období nižších úrokových sazeb. Navíc pán Kocherlakota (zastánce uvolněné měnové politiky) naznačil, že banka by po roce 2018 měla cílit na vyšší než 2 procentní inflaci, vzhledem k dlouhému období nízké inflace).

Informace o tom, že Fed neplánuje zvýšit úrokové sazby, způsobily nákupní horečku na americkém akciovém trhu. Index S&P 500 posílil o 0,81 %, Dow Jones o 0,97 procenta a technologický Nasdaq o 0,85 procenta. Pozitivní nálada se přenesla i na asijské akciové trhy, kde japonský Nikkei posílil o 2,11 procenta. Poptávku po rizikových aktivech rovněž podpořily výsledku čínského indexu nákupních manažerů (PMI) společnosti HSBC, který dosáhnul na 5měsíční maxima (49,7 bodu). Nicméně čínský index PMI je stále pod důležitou hodnotou 50, která odděluje kontrakci od expanze. Díky zápisu FOMC a čínským datům otevřely v plusu i evropské akciové indexy. Německý DAX si po první hodině obchodování připisuje 0,2 procenta zisku. Na čínská data reagoval velmi pozitivně i australský dolar, naopak bezpečná aktiva jako jen, zlato, frank oslabily.

Na čínská data a náznaky ekonomického oživení reaguje pozitivně i ropa. Její cena rovněž těží z výpadku těžby v Libyi a výrazného poklesu zásob ropuUSA. Včerejší data ukázala na pokles o 7,2 miliónů barelů. Ropa WTI se monetárně obchoduje na úrovni 104 USD za barel.

Makrokalendář


EUR/USD opustilo konsolidační pásmo mezi 1,3730 a 1,3690, svůj pád však zastavilo na nejbližším supportu 1,3645, který pomohl zkorigovat ztrátu. V současnosti se tak dotváří nižší vrchol, což by předznamenávalo převahu medvědů a další pohyb směrem na jih.

AUD/USD, které opustilo v týdnu důležitý trendový kanál, začíná vytvářet korekční pohyb. Ten by mohl přinést tradiční příležitost k dalšímu prodeji na tzv. pullbacku. Silný support pro odraz zpátky dolů leží na hladině 0,9326.

NZD/USD po vytvoření nižšího minima opět koriguje zpátky k úrovni 0,86. Ta by měla působit jako odpor a pomoci by k tomu měla být i klesající trendová linie. Ze střednědobého hlediska se tak na NZD/USD formuje klesající klín.

EUR/GBP zastavilo pokles na kulatém čísle 0,81 a vyčkává, zda přijde reakce na býčí divergenci ze stochastického oscilátoru. Tu ba favorizovalo o rozpoložení uvnitř kanálu, kdy lze očekávat odraz od spodní hrany. Tento výhled však mohou převálcovat další dopolední povedená dataVelké Británie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688