Futures Info (Futures Info)
Akcie ve světě  |  30.01.2002 10:32:04

Obrovský propad akciových trhů

      Wall Street utrpěl v úterý největší ztráty za poslední tři měsíce a nelze v žádném případě tvrdit, že si to vůbec nezasloužil. Robert O´Brien z Dow Jones Newswires popsal včerejší dění slovy: Během seance se dělo více událostí, než v kdejaké mýdlové opeře, více katastrof než v akčním trháku a výsledek přinesl větší smutek než dojemná country píseň.

      Jedna ze „zápletek“ se týkala společnosti Tyco. Tento průmyslový konglomerát, který byl dlouhou dobu oblíbencem Wall Streetu díky svému schopnému managamentu, spadl o 20% na 52 týdenní minimum, když se objevil v úterním vydáním Wall Street Journalu článek zabývající se etickou otázkou platby společnosti jednomu z ředitelů. Společnost se snažila v později zveřejněném komentáři tuto skutečnost popřít, ale vzhledem k nedávným událostem okolo společnosti Enron je nyní všechno, co by se mohlo ukázat jako podvod, velmi tvrdě potrestáno. Během dne změnilo majitele 165 miliónů akcií společnosti Tyco, přičemž z toho 137 miliónů se obchoduje na New York Stock Exchange a představuje 8% veškerých akcií obchodovaných na této burze.

      Vůbec nejvyšší obchodní objem byl včera na Nasdaq Stock Market u společnosti WorldCom, kde se včera zobchodovalo 151 miliónů akcií kvůli spekulacím o budoucím nepříznivém vývoji společnosti.

      Akcie od International Business Machines skončily se ztrátou 4,8%, když tento počítačový gigant oznámil, že na pozici výkonného ředitele vystřídá Louise Gerstnera Samuel Palmisano. Tyto akcie také reagovaly na medvědí vyhlídky v sektoru výrobců počítačových hardware, které vyjádřila společnost Merrill Lynch.

      Cyklické akcie, které v posledních čtyřech seancích podporovaly celé akciové trhy při jejich vzestupu, se dostaly včera také pod tlak. Investoři totiž předpokládají, že Federal Reserve, který oznámí výsledky svého monetárního zasedání dnes, ve středu, nepřinese trhu moc dobrých zpráv a ukáže, že řada snižování úrokových sazeb, která začala již před 13 měsíci, právě končí.

      Akcie dopravních společností, jako např. CNF, nebo výrobních společností, z nichž můžeme jmenovat např. Minnesota Mining & Manufacturing, také utrpěly v úterý velké ztráty.

      Dow Jones Industrial Average, který zahájil včerejší seanci mírně výš, skončil velkým propadem o 247,51 bodů, což je největší jednodenní ztráta od 29. října, kdy tento průmyslový index sklouzl o 275,67 bodů. Dow včera oslabil o 2,51% a zavřel na úrovni 9618,24.

      Ironií je, že Dow industrials, který zahájil úterní seanci po čtyřech dnech zakončených v zisku, byť vždy jen malém, nárůstem cen založeném na předpokladu, že se objeví nové příznivé ekonomické zprávy.

      
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688