Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  16.05.2014 11:15:25

ČNB vydala Zprávu o inflaci II/2014 - celá prognóza počítá se stabilními sazbami a vývojem koruny

  

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání 15. 5. 2014 schválila letošní druhou Zprávu o inflaci. Tato zpráva je jednou ze základních součástí komunikace centrální banky s veřejností v režimu cílování inflace. Stěžejní částí Zprávy o inflaci je popis čtvrtletní makroekonomické prognózy ČNB. Ta představuje klíčový vstup pro rozhodování o měnové politice. Smyslem zveřejňování prognózy a jejích předpokladů je činit měnovou politiku co nejvíce transparentní, srozumitelnou, předvídatelnou, a proto důvěryhodnou. Zprávu o inflaci předkládá ČNB dvakrát ročně k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

 

Podle nové prognózy se bude celková inflace v nejbližším období zvyšovat vlivem nárůstu dovozních cen, ve kterých se postupně promítá oslabený kurz koruny. Od poloviny letošního roku se ve vývoji cen začne projevovat oživující domácí ekonomika a zrychlující mzdový růst. Vlivem uvedených faktorů se celková inflace dostane na začátku roku 2015 lehce nad 2% cíl ČNB, měnověpolitická inflace se vrátí k cíli; v jeho blízkosti se pak stabilizují. Průměrná inflace v letošním roce dosáhne 0,8 % a v příštím roce 2,2 %.

 

Po poklesu HDProce 2013 ekonomika v letošním roce vzroste podle prognózy o 2,6 %. Přispěje k tomu zrychlující dynamika zahraniční poptávky, uvolnění měnových podmínek prostřednictvím kurzu koruny, a také mírně expanzivní působení fiskální politiky. V roce 2015 pak ekonomický růst zrychlí na 3,3 % s výrazným přispěním fiskální politiky. Oživení ekonomiky se s obvyklým časovým odstupem projeví na trhu práce obnoveným růstem počtu zaměstnanců přepočteného na plné úvazky, když průměrný pracovní úvazek na zaměstnance vzroste. Míra nezaměstnanosti bude letos ještě stagnovat vlivem trvajícího růstu pracovní síly, sníží se až na počátku příštího roku. Růst mezd v podnikatelské sféře zřetelně zrychlí ze současných nízkých hodnot.

 

Prognóza předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb do začátku roku 2015 na stávající velmi nízké úrovni, která odráží ponechání 2T repo sazby na technické nule a zachování aktuální výše prémie na peněžním trhu. V roce 2015 prognóza očekává nárůst tržních sazeb v rozsahu cca 0,6 procentního bodu. Prognóza předpokládá návrat kurzu z jeho současných hodnot k hladině kurzového závazku ČNB, tj. k 27 CZK/EUR. Na této úrovni by měl kurz dle předpokladu prognózy setrvat po dobu potřebného uvolnění měnových podmínek, tj. do počátku roku 2015.

 

Bankovní rada považuje hladinu kurzového závazku 27 CZK/EUR nadále za vhodně zvolenou a předpokládá udržování kurzu poblíž této hladiny přinejmenším do začátku roku 2015. Rizika nové prognózy vyhodnotila bankovní rada jako mírně protiinflační a na základě diskuse nad novou prognózou konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění kurzového závazku. Současně bankovní rada dospěla k závěru, že domácí úrokové sazby nemusí v roce 2015 růst tak rychlým tempem, jak naznačuje prognóza.

  

 

 

Odbor komunikace ČNB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Vybrané makroekonomické ukazatele                                                                           
 

 

 
 

 

 
 

2014

 
 

2015

 
 

HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Hrubý domácí produkt (HDP)

 
 

%, mzr., reálně, sez. očištěno

 
 

2,6

 
 

3,3

 
 

CENY

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Spotřebitelské ceny

 
 

%, mzr., čtvrté čtvrtletí

 
 

1,6

 
 

1,9

 
 

Měnověpolitická inflace 

 
 

%, mzr., čtvrté čtvrtletí

 
 

1,4

 
 

1,8

 
 

TRH PRÁCE

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Průměrná měsíční mzda ve sledovaných organizacích

 
 

%, mzr., nominálně

 
 

2,3

 
 

4,3

 
 

Podíl nezaměstnaných osob (MPSV)

 
 

%, průměr

 
 

7,7

 
 

7,2

 
 

ÚROKOVÉ SAZBY

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

3M PRIBOR

 
 

%, průměr

 
 

0,4

 
 

0,9

 
 

2T repo

 
 

%, průměr

 
 

0,05

 
 

0,58

 
 

 

    

Poznámky pro novináře:

 

Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz, ochranou spotřebitele a devizový dohled. Jako banka státu ČNB vede účty a provádí platební styk a další bankovní služby pro stát a veřejný sektor. ČNB sídlí v Praze a má zastoupení v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Plzni a v Ústí nad Labem.

 

Kontakt pro média:

 

Odbor komunikace ČNB; e-mail: media@cnb.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688