Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  16.05.2014 07:21:00

Euro včera jako na houpačce (16.5.2014)

Během včerejší evropské seance euro proti dolaru spadlo na téměř tříměsíční minimum, aby v průběhu amerického obchodování většinu svých ztrát vymazalo. Zatímco včera ráno se kurz nacházel ještě mezi 1,3710 a 1,3720 USD/EUR, v odpoledních hodinách již byla testována hladina 1,3650 USD/EUR. Takto slabé bylo euro naposledy ve druhé polovině února. Se vstupem amerických obchodníků na trh se ovšem kurz vydal opět směrem k hladině 1,3700 USD/EUR. Běhen dnešní asijské seance se již kurz opět držel mezi 1,3710 a 1,3720 USD/EUR.
Zveřejněná data HDP za jednotlivé evropské země nenadchla. Eurozóna si z pohledu reálného HDP polepšila pouze o 0,2 % a výsledek tak zaostal za tržním očekáváním. Nadále pak přetrvávají velké rozdíly mezi hospodářskou výkonností jednotlivých evropských ekonomik. Tahounem zůstává německá ekonomika ( 0,8 % q/q), kterou bohužel další velké evropské země nenásledují - Francie stagnovala, Itálie dokonce o 0,1 % poklesla. V kombinaci s nízkou inflací (dubnové finální číslo potvrzeno na rychlém odhadu ve výši 0,7 % y/y) to jenom potvrzuje očekávání, že evropští centrální bankéři přijdou v červnu s balíčkem opatření na uvolnění měnové politiky, jejichž cílem bude poskytnout evropské ekonomice potřebný impuls.
Ovšem ani včerejší data z USA jednoznačně optimistická nebyla. Zklamání přinesla zejména statistika dubnové průmyslové výroby, která navzdory očekávané stagnaci o 0,6 % m/m poklesla, což se projevilo i v nižším využití výrobních kapacit (z březnových 79,3 % na dubnových 79,1 %). Naopak příslibem pro další měsíce skončil index aktivity v okolí New Yorku (Empire Manufacturing), který výrazně překonal tržní očekávání. Z pohledu síly domácí poptávky a situace na trhu práce přinesla příznivou zprávu týdenní statistika o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Ten se totiž nečekaně propadl pod úroveň 300 tisíc na 297 tisíc.
Závěr týdne již bude na evropské ekonomické indikátory chudý, zajímavější data přijdou až v odpoledních hodinách z USA. Zveřejněna bude dubnová statistika o počtu nově zahájených staveb a nově vydaných stavebních povolení. Data by měla potvrdit silný vstup do druhého čtvrtletí. Obdobnou zprávu by měla přinést předběžná květnová data spotřebitelské důvěry University of Michigan. Vzhledem k současnému očekávání uvolněnější měnové politiky v eurozóně by měla silná americká data podpořit kurz americké měny na úkor eura. Z technického pohledu se důležitá úroveň kurzu nachází na 1,3672/64.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2022Cena ropy byla včera jako na houpačce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.03.2019Pondělní obchodování v USA jako na houpačce (5.3.2019) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
02.06.2015Euro proti dolaru včera jako na houpačce (2.6.2015) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688