STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  15.05.2014 09:19:57

USA projevuje velký zájem o alternativní zdroje energie - jak toho využít?

USA projevuje velký zájem o alternativní zdroje energie

Autor: Michaela Peigerová

Je více než jisté, že jednou veškeré vyčerpatelné zdroje vymizí a než tento okamžik nastane, měli bychom už nyní začít hledat řešení. Velký potenciál je v obnovitelných zdrojích energie

Spotřeba energie by se měla podle studií Světové banky v následujících 25 letech zdvojnásobit. Svět tak bude čelit omezeným zdrojům fosilních paliv a snahám o ochranu životního prostředí.

Známý americký miliardář Warren Buffett v posledních letech jeví velký zájem o tuto oblast a jeho podnikatelské aktivity výrazně směřují k ekologii. Dle amerického deníku The Atlantik chce Buffett uzavřít největší uhelnou elektrárnu v Nevadě. Elektrárna Reid Gardner, která se řadí mezi nejvíce znečisťující elektrárnyUSA, vyprodukuje až 557 megawattů ročně a zároveň velké množství emisí. V minulém roce Buffettova holdingová společnosti Berkshire Hathaway koupila společnost NV Energy a do jejího majetku patří i již zmíněná Reid Gardner. Buffetovy plány míří k uzavření tří bloků elektrárny a do roku 2017 by měla být elektrárna kompletně zakonzervovaná a veškerá energie bude nahrazena solárními zdroji. NV Energy se chystá koupit dvě existující elektrárny na zemní plyn a také fotovoltaická zařízení s produkcí 215 megawattů zelené energie bez emisí. Mimo to zamýšlí stavbu další nové fotovoltaické elektrárny s výkonem dalších 300 megawattů z obnovitelných zdrojů energie.

O alternativním investování se můžete dočíst napříkad zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/kam-ukryt-penize-pred-dalsi-krizi-na-hrbitov

Kalifornie startuje investice do úvěrů na solární energii

Financování solárních projektů a energetické infrastruktury je stává velmi lukrativním byznysem. Společnost Mosaic vytvořila crowdfunding platformu pro solární projekty na investice ze strany veřejnosti v New Yorku a Kalifornii.

Američtí obyvatelé v posledních letech hojně využívají solární úvěry za zajištění si své budoucnosti. Zažádají o úvěr a nechají si na střeše domu vybudovat solární elektrárnu.                    O tomto řešení přemýšlí stále více lidí nejen v Kalifornii, ale tento trend míří i k nám do Česka. Jakmile totiž splatíte výši dluhu, nebudete v podstatě využívat elektřinu, tak dlouho, jak budete vlastnit dům.

Tyto úvěry jsou spravovány z převážné většiny společností Mosaic, která poskytuje solární investice. Solární energie je již dlouho spolehlivá technologie a může Vám vydělat stálý příjem díky své udržitelnosti.  V USA bylo za posledních 18 měsíců naistalováno více solárních panelů než za celých předchozích 30 let,“ uvádí americká Solar Energy Industries Association. 

Solární energii z fotovoltaických panelů lze převést na elektřinu ze stejnosměrného proud na střídavý proud, takže ji můžete použít na váš iPhone, lednici, varnou konvici a na téměř každé zařízení poháněné elektrony.

Americký prezident Barack Obama počátkem měsíce května oznámil iniciativu podpořit přijetí energie z obnovitelných zdrojů a slíbil 2 miliardovou subvenci pro následující 3 roky.

ETF pro obnovitelné zdroje

Investice do alternativních zdrojů energie byly v minulém roce velmi ziskové a svoji oblibu projevují v letošním roce.

roce 2013 zaznamenali nejvyšší výnosy tyto fondy: Firsthand Alternative Energy (ALTEX),  Guggenheim Solar (TAN), Market Vectors Solar Energy ETF (KWT) a Green Energy Index Fund (QCLN).

Zaměříme se na fond s největší ziskovostí a to Guggenheim Solar (TAN), který má Referenčním index MAC Global Solar Energy Index.  Index se skládá z akcií největších firem, které podnikají v oboru obnovitelných zdrojů energie.

Složení indexu podléhá kontrole vždy jednou za půl roku, váhy jednotlivých akcií jsou upravovány čtvrtletně. Obchoduje se na trhu NYSE Arca a manažerský poplatek činí 0,7 % ročně. Aktuální cena se pohybuje okolo 40, 18 $. Fond mírně klesá, nejvyšší maximum zaznamenal dne 7. března, kdy se cena vyhoupla na 49 $.

 TOP 10 Alternative Energy Equities ETFs

   Zdroj: etfdb.com, boerse-frankfurt.de - (data z 13. 5. 2014)

Více zajímavostí z oblasti investic můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688