STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.05.2014 11:13:16

Hriešne tituly

Autor: Michal Filičko

Možno nevlastníte žiadnu zbraň. Ale čo sa týka akcií, je dosť možné, že nejakú vlastníte. V USA práve prebieha kampaň zameraná na „odzbrojenie“ svojich investícií. Investíciou do širokých portfólií máte možnosť investovať aj do firiem, ktoré vyrábajú napríklad zbrane. Pre príklad uvediem tituly ako Sturm Ruger & Co. Inc. (RGR), Smith & Wesson Holding Corp. (SWHC) alebo Olin Corp. (OLN). Výrobcovia zbraní si našli cestu do portfólia pomocou nízko nákladových indexových fondov, ktoré sa v poslednej dobe stali veľmi populárnymi. Výhodou takéhoto fondu je, že ušetríte veľa peňazí na poplatkoch, keďže neplatíte manažéra fondu. Popritom výnosy takýchto fondov sa pohybujú na úrovni rovnakej, často vyššej ako priemer.

Všetky tri vyššie zmienené firmy sú relatívne malé, takže sa nevyskytnú vo veľkom S&P indexe. Investovaním do najpopulárnejšieho indexu S&P 500 síce nebudete vlastniť žiadneho malého výrobcu zbraní, no môžete sa dostať k obranným firmám, ktoré môžu mať väčšie kalibre.

No existujú fondy ako Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTSMX), ktorý skupuje všetko v danom segmente trhu. V tomto obrovskom indexe nájdete 3700 titulov. Tým pádom tam môžete nájsť tituly, ktoré sa zaoberajú výrobou zbraní, zbrojárne, firmy zamerané na ťažbu ropy, výrobu tabaku alebo zábavu pre dospelých.

Jednou možnosťou, ako zbaviť svoje portfólio zbraní, je investovať do sociálne zodpovedného fondu. Existuje mnoho rôznych fondov, ktoré investujú do všetkých možných odvetví a tým sa môžete vyhnúť investovaním do „hriešnych“ titulov.

Samozrejme, že na trhu existujú minimálne dve názory na danú vec. Ak na si na chvíľu odmyslíte morálne kódexy a etiku svojho investovania, nemusíte si skracovať možnosti diverzifikácie svojho portfólia. Mnohé tabakové firmy ako Philip Morris (PM) vyplácajú obrovské dividendy. Vzhľadom na dnešnú politickú situáciu je možné, že sa bude dariť aj zbrojárskym firmám. Ak sa odosobníte od všetkých tých negatívnych vecí, ktoré stelesňujú hriešne odvetvia, môžete nájsť zaujímavé výnosy, ktoré sa za nimi skrývajú.

No rozhodnutie, to stále zostáva na Vás.

Více zajímavostí ze světa investování naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688