Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  12.05.2014 14:40:17

Dojde na realitním trhu v USA ke střídání „stráží“?

Trh s nemovitostmiUSA zažívá další významnou událost. Nulový růst prodejů, první po dvou letech, naznačuje výrazné řídnutí na straně koupěchtivých obyvatel i investorů spekulujících na další růst cen. Schyluje se na americkém realitním trhu k dalším kontrakcím? Ne nezbytně…

Zodpovědnost za budoucí vývoj má nyní na svých bedrech střední třída, která se nemovitostnímu trhu v posledních letech úspěšně vyhýbala. Motivací k akci by pro ni mohly být růst úrokových sazeb a cen nemovitostí v některých oblastech (jihozápad a jihovýchod USA), vyvolaný zvýšenou poptávkou ze strany nízkopříjmové skupiny obyvatel, právě, které nyní dochází dech.

Růst 30leté úrokové sazby hypoték v USA

Zdroj: Freddie Mac

 

Nízkopříjmové skupina obyvatel – kat i zachránce trhu s nemovitostmiUSA

Ano, byli to lidé s nízkými příjmy, kdo od roku 2011 do druhé poloviny loňského roku táhl ceny nemovitostí směrem vzhůru. Jenže, s rostoucími úrokovými sazbami a cenami se pro tyto občany stává nové bydlení nedostupnou záležitostí. Vždyť ode „dna“ v roce 2011, na které ceny nemovitostí poslali v roce 2007 právě lidé s nízkými příjmy nesplácející své hypotéky, zaznamenalo „low-costové“ bydlení nárůst hodnoty o 31,8 %!

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky

 

Znepokojení vyjádřil i spoluautor indexu sledujícího vývoj cen nemovitostí

Investiční banka Saxo Bank pak ve svém hodnocení amerického realitního trhu (viz. zde) uvádí, že prudké zvyšování úrokových sazeb hypotékroce 2013 způsobilo, že prodeje nemovitostí vykázaly poprvé po dvou letech nulový růst a prodeje existujících nemovitostí meziročně dokonce klesly. Toto nemohlo mít za následek nic jiného, než stagnaci cen, ke které se zpožděním došlo v prvních dvou měsících tohoto roku.

Sám Robert J. Schiller, jeden z tvůrců indexu monitorujícího ceny nemovitostíUSA (Case-Schiller index), pak pro deník L.A. Times řekl, že na trhu aktuálně není sentiment, který by podporoval koupi. Dalším varovným signálem je podle Schillera postupné stahování se investorů, kteří doposud spekulovali na další růsty. Máme tedy na realitním trhu čekat korekci? „To nechci předvídat, pouze říkám, že mne současný stav na trhu znepokojuje“, řekl Schiller.

Vývoj hodnoty Case-Schiller index

Zdroj: Standard & Poor’s

 

Banky začínají s výprodejem zabavených nemovitostí

Velký vliv na budoucí vývoj na realitním trhuUSA budou mít i banky, kterým vývoj z ledna a února tohoto roku naznačil, že nadále nemohou počítat s tak výrazným zhodnocováním zabavených nemovitostí. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a finanční domy již nyní, ve snaze realizovat zisky, dávají k prodeji čím dál tím více zabavených nemovitostí.

Američtí realitní makléři jsou optimisty

Otázkou v tuto chvíli zůstává, jestli poptávka ze strany střední třídy dokáže všechny tyto nemovitosti pojmout a dále tak tlačit ceny realit směrem vzhůru. Podle amerických realitních makléřů ano. Stan Humphries ze společnosti Zillow, provozující realitní serverwww.zillow.com, podle L. A Times dokonce očekává, že tento rok bude pro nemovitosti skvělý a my tak budeme svědky dalšího růstu hodnoty nemovitostí. Ten by přitom byl vítanou vzpruhou pro americkou ekonomiku, která se čím dál tím méně bude moci spoléhat na podporu ze strany centrální banky a bude tak muset generovat růst založený na fundamentech.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688