BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  12.05.2014 14:01:23

Pivovary Lobkowicz - IPO za miliardu korun (podrobnosti o emisi)

Česká společnost Pivovary Lobkowicz Group obdržela od regulátora schválený prospekt a spouští tak avizovaný proces primární emise (IPO). Pražská burza by se tedy měla rozrůst o nový titul, když na Prime trhu by se s titulem mělo začít obchodovat již ve středu 28. května.

Parametry IPO

Proces IPO má být totiž poměrně rychlý. Společnost jej spouští již dnes, resp. od zítra i v sousedním Rakousku, když hlavním manažerem je skupina Erste. Nabídka bude probíhat do čtvrtka 22. května, resp. tento den bude uzavřena kniha objednávek. BHS (www.bhs.cz) bude přijímat objednávky do 12 hodin daného dne.

V rámci IPO je nabízeno celkem až 5,7 mil. akcií. Na 3,4 mil. má pocházet od stávajících akcionářů, 2,3 mil. mají být nově vydané akcie, z jejichž výtěžku tedy bude participovat sama společnost. Maximální cena pro retailové investory je stanovena na 175 . V tomto ohledu by tedy objem primární emise mohl dosáhnout necelé 1 mld. , resp. sama společnost by mohla získat až 405,5 mil. hrubého. Na trh by se IPO mohlo dostat výrazných 48,77 % akcií společnosti. Výsledek primární emise společnost hodlá zveřejnit v pátek 23. května.

Využití výnosu z IPO

Náklady IPO se odhadují na necelých 29 mil. . Samotný emitent má zaplatit více než polovinu, současní akcionáři zbytek. Odhadovaný čistý výnos až 387 mil. plánuje společnost využít na rozvoj distribuční sítě. Na 200 mil. chce využít na ukončení existujících smluv gastronomických zařízení s jinými pivovary, aby došlo k uzavření smluv nových právě s Pivovary Lobkowicz. Na 100 mil. by pak mohlo připadnout na akvizice, resp. Pivovary Lobkowicz jsou v pokročilé fázi vyjednávání o koupi blíže nespecifikovaného středně velkého pivovaru s ročním výstavem 80-100 tis. hektolitrů. Další prostředky mají směřovat na růst exportu především směrem na východ, včetně Ruska.

Celkový objem IPO může ale i překročit miliardu korun, jelikož manažer emise má v rámci opce právo získat od stávajících akcionářů dalších až 855 tis. akcií. Zmínit lze, že nominální hodnota akcie společnosti Pivovary Lobkowicz je 160 . Zmiňovaný úpis tedy může proběhnout až s 15 emisním ážiem.

Zhruba před měsícem již valná hromada společnosti Pivovary Lobkowicz rozhodla o zvýšení základního jmění. V návaznosti tak již v současnosti probíhá přednostní úpis, kterého se mohou zúčastnit jen stávající akcionáři a to za kurz rovnající se nominální hodnotě, tj. 160 . Úpis má v tomto případě proběhnout i kapitalizací pohledávek, což by mělo pozitivně ovlivnit zadlužení společnosti.     

Přehled akcionářské struktury naleznete zde.

Hospodářské výsledky

Právě zadlužení negativně ovlivnilo hospodaření v uplynulých letech, kdy společnost vykazovala ztráty. Na provozní úrovni zaznamenává růst, jak ukazuje přehled z prospektu. Úvěry od akcionářů dosahovaly ke konci roku 2013 celkem 1,737 mld. . Úrokové náklady v té souvislosti činily 86 mil. . K polovině dubna všechny závazky k akcionářům činily necelých 1,75 mld. . V důsledku zmiňované transakce mají být ale plně kapitalizovány, resp. dojde tedy k jejich zániku. Pivovary Lobkowicz jinak ještě čerpaly ke konci roku celkové úvěry necelých 549 mil. . Bližší přehled hospodaření společnosti Pivovary Lobkowicz k dispozici zde.

Dividenda

Pivovary Lobkowicz neplánují letos ani v roce 2015 vyplácet dividendu, když veškerá volná likvidita má být použita pro další rozšiřování distribuční sítě a potencionální akvizice dalších pivovarů. Následně je záměrem vyplácet 40-70 % z čistého zisku.

Do skupiny Pivovary Lobkowicz patří sedm pivovarů (Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter a Vysoký Chlumec). Se svojí produkcí se v ČR skupina řadí na páté místo, resp. s prodejem jen na domácím trhu místo čtvrté před Budvarem. Svůj tržní podíl v tomto ohledu odhaduje na 4-5 %. Ocenit skupinu Pivovary Lobkowicz by výše zmiňovaná transakce (IPO) mohla na téměř 2,05 mld. .

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688