BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.05.2014 09:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD a CAC40

Britská centrální banka (BOE) zachovala na včerejším zasedání úrokovou sazbu na historickém minimu (0,5 procenta) a částku vyhrazenou k nákupu dluhopisů na 375 miliardách liber. BOE tak zatím odmítá zvednout úrokové sazby i navzdory současnému stabilnímu růstu ekonomiky. Včerejší krok byl obecně očekáván a neznamenal žádné překvapení. Pozornost investorů se přesouvá na středeční ekonomickou predikci guvernéra Marka Carneyeho.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA překvapivě silně klesl o 26 000 na 319 000 a ukončil tak třítýdenní růstovou sérii. 4týdenní průměr žádostí přesto posílil o 4 500 na 324 750. Počet Američanů dlouhodobě pobírajících podporu v nezaměstnanosti oslabil o 76 000 na 2,69 milionu.

Zasedání Evropské centrální banky (ECB) nepřineslo žádnou faktickou změnu, alespoň prozatím. Úroková sazba zůstala na 0,25 procentech, což se očekávalo a obchodníci tak sledovali hlavně zpověď prezidenta ECB Draghiho. „SuperMariovi“ se podařilo tentokrát rozhýbat trhy, když řekl, že ECB je připravena přijmout nová opatření k boji s nízkou inflací v případě, že inflační predikce potvrdí slabý výhled růstu. Na tiskové konferenci také potvrdil rozhodnutí bankéřů výhledově držet uvolněnou monetární politiku a v případě nutnosti dále uvolňovat. Netradičně se Draghi dotkl i kurzu eura, když pronesl, že současná síla evropské měny ve spojení s nízkou inflací je věcí, jež potřebuje řešení.

Čínská meziroční spotřebitelská inflace (CPI) vzrostla v dubnu jen o 1,8 procenta a výrazně zpomalila z březnových 2,4 procenta. Ekonomická predikce přitom favorizovala 2,0 procentní růst. V meziměsíčním srovnání pak index ztratil 0,3 procenta. Vypadá to, že i do Číny se dostal globální trend nízké inflace. V případě Číny je však situace extrémnější o fakt, že tamní ekonomika roste meziročně kolem 8,0 procent, což dělá současnou míru inflace de facto ještě nižší. Index cen výrobců (PPI) dokonce meziročně oslabil o 2,0 procenta a překonal už tak deflační předpověď o poklesu o 1,8 procenta.

Zápis z posledního jednání australské centrální banky nepřinesl žádnou zásadní novinku. Bankéři potvrdili záměr udržovat uvolněnou monetární politiku ještě nějaký čas a změny se tak dočkala jen predikce inflace a růstu HDP. Cenová hladina by měla krátkodobě dosáhnout tempa 2,75 procent namísto původně oznámených 3,0 procent. Naopak HDP by mělo expandovat o 3,0 procenta, což je 0,25 procenta více, než bylo oznámeno v únoru.

O víkendu by mělo na Ukrajině konat referendum o nezávislosti Doněcké a Luhanské oblasti, a to i navzdory tomu, že Vladimír Putin vyzval proruské separatisty, aby referendum odložili. Separatisté chtějí na základě výsledků referenda vytvořit doněcko-luhanský stát s možností přistoupení oděské, charkovské a mykolajevské oblasti pod názvem Novorusko.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD včera uzavřelo na denním grafu silnou medvědím outside-svíčkou, což je obecně považováno za medvědí signál. Pozornost by však v dnešní seanci měla patřit hlavně reakci na test podpory 1,38, kde dochází k souběhu s trendovou linií. Tato zóna by se mohla znovu stát krátkodobou brzdou. Její silné prolomení by však mělo znamenat dosažení supportu na ceně 1,37-3685.

GBP/USD stále stoupá výše uvnitř trendového kanálu a je otázkou, kde trh čeká silnější zatěžkávací zkouška. Ta by se mohla objevit na ceně 1,7050, kde by došlo ke kompletaci harmonické formace „Crab“. V tomto případě jde o medvědí výhled, jenž by při vytvoření medvědího signálu měl poslat trh minimálně do modré zóny.

AUD/USD diverguje s vývojem na oscilátoru a prozatím zůstává v potencionálním rostoucím klínu. Návrat nad hladinu 0,9366 by mohl krátkodobě zvrátit negativně vyhlížející situaci. Ta by se potvrdila prolomením podpůrné trendové linie, což by otevřelo prostor zpět k 0,9316.

Francouzský akciový index CAC 40 roste pomalým tempem, přičemž pohyb je ohraničen rostoucím klínem, který potvrzují viditelné medvědí divergence. Další prodejní signál by se tak mohl objevit na hladině 4 500,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688