Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  07.05.2014 17:04:00

Koruna dění v ekonomice ignoruje

Česká koruna i přes zveřejnění zajímavých ekonomických statistik a představení nové prognózy ČNB zůstala dnes úplně v klidu, když se její obchodování vešlo do dvou haléřů. Odpoledne zakončila jen mírně pod hladinou 27,43 CZK/EUR, na které své dnešní obchodování začínala. Polskému zlotému nezabránilo v mírném posílení ani prohlášení tamního vicepremiéra, že krize na Ukrajině může polské ekonomice ubrat 0,2 pb z jejího letošního růstu. Pozici nejvolatilnější měny v regionu potvrdil maďarský forint, který dnes posílil o 0,6 % na 305 HUF/EUR. Z ekonomických událostí v regionu jsme se dočkali zasedání centrálních bank v Česku a v Polsku a českých statistik maloobchodních tržeb a průmyslové produkce.     
Polská centrální banka ponechala své úrokové sazby beze změny a její rétorika naznačuje zvýšení sazeb nejdříve ke konci letošního roku. Ani ČNB dnes nepřekvapila, když zopakovala svůj závazek držet kurz koruny nad hladinou 27 CZK/EUR. Guvernér Singer také uvedl, že se zvyšuje riziko pozdějšího opuštění intervenčního režimu, což je v soladu i s naším pohledem. Zajímavá je nová prognóza centrální banky. Ta ukazuje na rychlejší růst HDP letos (2,6 %) i příští rok (3,3 %). Předpokládaný růst spotřebitelských cen se přiblížil naší prognóze, když ČNB odhaduje inflaci pro tento rok, stejně jako my, na 0,8 % a pro příští rok na 2,2 % (náš odhad je 1,8 %). Rizika této prognozy jsou spíš na spodní straně. Bankovní rada nevěří ve fiskální expanzi, se kterou prognóza počítá. Slabší příspěvek fiskální politiky by předpověď ČNB posunul dále naším směrem.     
Průmysl potrvrzuje roli tahouna ekonomiky
Březnová průmyslová data překonala tržní očekávání a v souladu s naším pohledem potvrdila, že průmyslový sektor je hlavním tahounem současného ekonomického oživení. Za samotný březen se průmyslová výroba zvýšila o 0,3 % m/m, což znamenalo zrychlení meziročního růstu z únorových 6,7 % na březnových 8,7 % y/y. Pozitivní je, že ještě rychleji než výroba rostou tržby, za březen meziročně o 11,8 %. Průmysl je i nadále primárně tažen zahraniční poptávkou, tržby z přímého vývozy si polepšily o 19,8 % y/y. Průmyslová výroba zůstane i nadále tahounem české ekonomiky během současného oživení. Na další růst produkce ukazují indikátory PMI (v dubnu byl zaznamenán vzestup na 56,5 bodu, což představuje téměř tříleté maximum), optimismus podporuje i silný růst zakázek nejen v českých datech, ale i v Německu. Průmyslníkům navíc bude ve druhé polovině roku pomáhat stabilní a podhodnocený kurz koruny.
Maloobchodní tržby si v březnu připsaly 5,2 % y/y a nesplnily tak ani naše odhady, ani tržní koncensus. V meziměsíčním vyjádření si maloobchod pohoršil o 0,4 %. Za růstem tržeb stály hlavně prodeje v motoristickém segmentu, které meziročně přidaly 14,0 % a přes takto rychlý vzestup zůstaly za naším očekáváním. Jejich meziměsíční dynamika dosáhla záporných 1,1 %. K meziměsíčnímu poklesu o 0,1 % došlo také u tržeb mimo prodeje a opravy motorových vozidel. V meziročním vyjádření však i v této kategorii došlo k růstu a to o 1,3 %. Za tímto nárůstem stojí prodeje nepotravinářského zboží, které se zvýšily o 7,6 %. Tento vzestup byl ale do velké míry korigován poklesem v prodejích potravinářského zboží o 5,5 %. Ten byl ovlivněn posunem velikonočních nákupů na duben, oproti minulému roku, kdy proběhly v březnu.
Česká swapová křivka během dnešního obchodování poklesla o 1 bb.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex


Přečtěte si také:

18.10.20217 dní s korunou - Koruna bude sledovat dění v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.10.2020Česká koruna v tuto chvíli ignoruje špatné zprávy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688