STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  07.05.2014 11:25:09

Nejčastější chyby začínajících investorů

Autor: Ondřej Pilný 

Tou největší chybou je myslet si, že nejste nováček, trhům již rozumíte, a proto si žádné doporučení číst nemusíte. V tomto článku bych chtěl shrnout nejčastější chyby, kterým by se začínající investoři měli vyhnout.

Možná to bude pro vás překvapení, ale největším rizikem pro svoje portfolio jste právě vy. Dokud si neuvědomíte, že za váš úspěch či neúspěch můžete pouze vy, nemá smysl, abyste s investováním začínali.

Nezvládání svých emocí, převládnutí strachu

Nejčastěji dělají lidé chyby pod vlivem strachu a při nezvládání stresu. Spousta dobrých investorů například dokáže udělat průzkum, najdou si skvělou společnost, která se hodí pro investici, vstoupí do ní, pak ale přijde nějaký skok na trhu. Všechny akcie z daného sektoru se propadnou a oni je prodají, protože mají strach ztratit ještě více. Pokud si však uděláte skvělou analýzu firmy a stojíte si za ní, nemá smysl od investice hned utíkat, pokud dojde k menšímu otřesu na trhu. Jestli byla vaše analýza správná, bude skok pouze znamenat, že se akcie dané společnosti prodávají ve slevě.

Přílišné sledování a důvěra finančních kanálů

Spousta investorů sleduje investiční doporučení a má pocit, že zde nalezne ideální investici. Zkuste si dnes přečíst investiční doporučení a předpovědi trhu známých institucí na minulý rok a pak se podívejte do grafu, jak jim jejich předpověď vyšla, nebo spíše nevyšla. Sami poznáte, že úspešnost těchto předpovědí bývá mizivá. Nikdo zkrátka nemůže vědět, jakým směrem se akcie budou pohybovat.  Pokud chcete nalézt výhodnou investici, musíte se po ní dívat jinde. Vyberte si sektor, kterému rozumíte a který vás zajímá, zjistěte si o něm spoustu informací a poté se zaměřte na jednu firmu. Pročtěte si výroční zprávy, bilanční rozvahy a firmu dopodrobna zanalyzujete. Tak nejlépe zjistíte, jestli se daná firma pro investici hodí nebo ne.  Zkuste také pochopit produkty nebo služby, které firma nabízí, pokud jim nerozumíte a nevíte, proč by si je lidé měli kupovat, dejte od firmy ruce pryč. Ne že by to hned znamenalo, že firma je špatná pro investici, ale bude pro vás mnohem lepší, když najdete sektor byznysu, kterému lépe rozumíte, je vám blízký a rádi se mu věnujete.  

Nedostatečné rozložení rizika

Není zrovna chytré dávat všechno do jednoho titulu, obzvlášť pokud s investováním začínáte a nechcete s ním rychle skončit. Diverzifikace svých investic nemusí být zrovna jednoduchá, protože do čím více titulů investujete, tím více jich musíte dobře znát. Ještě těžší to je, pokud nemáte na účtu miliony korun a poplatky ukrajují z výnosu vaší investice podstatnou část.  Ještě horším nápadem některých lidí je, do investování dát 100 % svých úspor. S penězi, které investujete, byste měli počítat, jako že už je zkrátka nemáte. Pokud narazíte na skvělou investici, do které jste ochotni dát všechny prachy, tak myslete na to, že žádná investice není 100% jistota. Svůj dům kvůli ní rozhodně neprodávejte. Jak řekl Benjamin Franklin:  „V tomto světě není nic jistého - kromě smrti a daní“.

Chyby děláme všichni, uměním však je umět se z chyb vždy poučit a nedělat je znovu. Pokud si dokážete vzít na srdce, že za svůj úspěch jste zcela zodpovědní a při problémech začnete chyby hledat nejdříve u sebe a ne u ostatních, bude se vám v životě mnohem více problémů řešit snáz.

Do čeho investovat, pokud máte strach z krize? Odpověď můžete najít třeba zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/kam-ukryt-penize-pred-dalsi-krizi-na-hrbitov

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.07.20208 nejčastějších chyb investorů během propadů na trzích Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.05.2019Kontrolní hlášení a nejčastější chyby gtnews.cz (Grant Thornton)
31.10.2018Nejčastější chyby při uzavírání smluv Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688