BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  05.05.2014 14:16:34

Fortuna Q1/14E – není spodní hranice výplatního poměru navržené dividendy indikací budoucích slabších výsledků?

 

Blíží se čtvrtletní výsledky Fortuny a jejich očekávání doprovází nedávné zveřejnění návrhu na výplatu dividendy za rok 2013 v hrubé výši 0,22 EUR na akcii. Představuje to prakticky spodní hranici výplatního poměru (73,5%) v deklarovaném intervalu dividendové politiky společnosti 70 až 100% a nutno říci, že jsme čekali více.  Návrh dividendy totiž lehce kontrastuje s březnovým optimismem vedení firmy při zveřejnění celoročních výsledků. Je tedy otázkou, do jaké míry značí tento krok opatrnost vzhledem k výhledům společnosti na rok 2014 a do jaké míry bychom se jím měli řídit při odhadu a očekávání kvartálních výsledků?

 

Je třeba hned říci, že čtvrtletní (a taktéž devítiměsíční) výsledky jsou obecnější, nemají tak podrobnou strukturu zveřejňovaných položek (včetně segmentového rozboru) a jsou celkově považovány spíše za orientační údaj oproti pololetní a celoroční zprávě. Proto analyticky vzato nemohou poskytnout takovou informaci a nelze z nich činit převratné závěry.

 

Nyní konkrétně k prvnímu čtvrtletí tohoto roku. Fortuna je tradičně silná v sázkovém byznysu a ten by měl být hlavním faktorem, který stojí za dalším očekávaným dvouciferným růstem objemu čtvrtletních přijatých sázek. Přes tento růst by ale vývoj hrubých výher mohl být spíše plochý a tržby by již mohly klesnout v řádu jednotek procent. Při nárůstu nákladů - jednak částečným přesunem investic spojených s rozvojem online byznysu v loňském roce, jednak asi v položce daní a také poplatky spojenými s rozvojem spolupráce se sázkovou kanceláří Bwin - by to ve svém důsledku mělo vést k určitému meziročnímu poklesu čtvrtletního jádrového zisku. Tento pokles je o to výraznější, že loni byl první kvartál velmi silný.

 

Předpokládáme přetrvávající relativně mírnou ztrátovost loterijního segmentu.

 

Z pouhého prvního čtvrtletí tedy odpověď na úvodní otázku, zda a jak může souviset dividendová opatrnost firmy s očekávaným hospodářským výsledkem v tomto roce, asi jednoduše nedostaneme. Připomeňme alespoň určité předchozí indikace pro celý rok, jak je vnímáme. Měly by jimi být následující faktory:

 

- zhoršení výsledků vykazovaných v eurech vlivem slabší koruny (vůči euru),

 

- určitý, ale možná ne silný efekt případného nákupu sázkových terminálů, které byly doposud ve vlastnictví společnosti Intralot

 

- dvě hlavní sportovní události roku 2014 jsou: ZOH a FIFA World CupBrazílii.

 

Případné slabší výsledky prvního čtvrtletí by zatím asi neměly ohrozit dosavadní výhled společnosti na 645 mil EUR přijatých sázek a 5 až 10%-ní růst EBITDA (bez započtení jednorázových položek) v roce 2014. Přesněji řečeno, mělo by to být jedno ze sledovaných témat v komentářích vedení firmyvýsledkům a zde si myslíme, že optimismus vydrží.

 

 

 

Odhad výsledků včetně tabulky a grafů lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz .

 

 

Petr Hlinomaz

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688