BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  02.05.2014 22:34:12

Pražská burza se v dubnu tlačila na stupně vítězů, pomohly opět akcie ČEZ, ale také VIG

Kurýr BHS (duben na finančních trzích)

Zahraniční trhy

Ukrajinský konflikt patřil v dubnu k hlavním faktorům ovlivňujícím finanční trhy. Další měsíc v řadě nepřál nejvíce ruským akciím, když dopady sankcí se začínají přenášet do reálné ekonomiky. Výhledy letošního růstu HDP Ruska se výrazně snižují a svůj varovný pohled vydaly i ratingové agentury.

Obdobně jako ruským akciím se letos v žádném měsíci nepodařilo posílit ani akciímJaponsku. Po loňském rekordním růstu zaznamenávají výraznější oddych, když se nedostavil další impuls v podobě oslabování tamní měny (JPY).

Na Wall Street technologické a biotechnologické akcie letos předvedly solidní posun výše v únoru. Od té doby se jim nedaří, resp. index Nasdaq se letos výkonnostně již zařadil k nejhorším. Třicet nejvýznamnějších společností, měřeno indexem DJIA, dokázalo naopak na konci dubna zakončit na nových historických maximech. Vzhledem k obdobné hodnotě indexu již na konci roku, je jejich výkonnost letos zanedbatelná. Příznivěji v tomto směru vyznívá pohled na 500 nejvýznamnějších společností, resp. index S&P 500.

Duben z hlediska výsledkové sezóny přinesl každopádně na Wall Street, oproti slabším očekáváním, příznivější čísla. US centrální banka (Fed) k tomu na konci měsíce utvrdila investorský svět v jen pozvolném ukončování své rekordně uvolněné měnové politiky.

Ze sledovaných indexů se z hlediska letošní výkonnosti na stupně vítězů dostalo 50 nejvýznamnějších evropských firem, resp. index STOXX Europe 50. V dubnu k tomu pomohlo výrazné akviziční dění ve farmaceutickém sektoru, které zvýšilo kurzy titulů v celém sektoru. Své letošní zisky zdvojnásobily v měsíci především francouzské akcie. Index CAC 40 tím potvrdil svou růstovou vlnu a dále tedy navýšil svá více než 5letá maxima. Ze sledovaných trhů je letos překonávají stále jen akcieIndii, které v dubnu dále posunuly své historicky rekordní hodnoty.

Přehled konkrétní výkonnosti 17ti sledovaných trhů naleznete zde.

Pražská burza

Domácí trh předvedl další měsíc v řadě volatilní vývoj, ovlivněný tentokrát již i výplatou dividend. Z rozhodnutí valných hromad se jich dočkají akcionáři PHILIP MORRIS (880 ) a KB (230 ). I přes pokles zmiňovaných titulů si index PX dokázal nakonec polepšit. Svou letošní výkonností se tak udržuje mezi nejlepšími. Při zohlednění dividend, měřeno indexem PX-TR, jsou navíc jeho zisky o to příznivější (+3,3 %).

Hlavním tahounem růstu indexů jsou letos akcie ČEZ, které se díky vidině dividendy posunuly na více než roční maxima. Dění ohledně její výše zůstává ale stále spíše zastřeno v mlze. Představenstvo svým návrhem vyplatit „jen 40 “ nehodlá vlastně vybočit ze své dividendové politiky, čeká se tedy na konečné rozhřešení od státu (více tak v článku ČEZ - představenstvo chce vyplatit dividendu jen 40 ).

V dubnu však svým téměř 6 % posunem domácímu trhu pomohly především akcie pojišťovny VIG, které rovněž podporuje očekávaná červnová dividenda 1,3 EUR. Absolutně nejvyšší kurzový posun ale zaznamenaly v dubnu akcie NWR, reagující na oznámené dohodnuté ceny produkce pro 2Q a dohodu se státem ohledně Dolu Paskov. Rozhodující však budou pro směrování titulu až zprávy týkající se očekávané změny kapitálové struktury. V letošních ztrátách titul trumfly akcie ORCO, když firmu nejspíše čeká další potřeba nového kapitálu. Podobnou transakci realizovala CETV, jejíž akcie pokračovaly v jižním směrování a dostaly se i na letošní minima. 

Nová maxima naopak zaznamenaly akcie FORTUNA, následné oznámení o výši dividendy však zklamalo (viz i FORTUNA vyplatí dividendu jen 6 ).

Dubnovou výkonnost jednotlivých emisí na BCPP, resp. i od počátku roku naleznete zde.

Komodity

Zlato o většinu zisků z první poloviny měsíce přišlo, ještě hůře dopadlo stříbro. To již vymazalo všechny letošní zisky, když se dostalo opět k velmi výrazné hladině 19 USD (viz. také článek Stříbro zpět na velmi silných technických úrovních).

Přehled výkonnosti dalších vybraných komodit či výše zmiňovaných trhů a akcií přináší dubnový Kurýr BHS.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688