STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.05.2014 14:40:02

Nastal správný čas na investici do cukru?

Autor: Monika Horáková

Díky neutichajícímu geopolitickému napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a Západem, kdy se každým dnem stupňují politické obavy z invaze ruských jednotek na ukrajinské území a kaskádovitému uvalování plošných sankcí ze strany EU a USA, kdy seznam lidí a firem postihnutými sankcemi není zdaleka ještě konečný, vedlo k tomu, že se do centra pozornosti letošního roku dostal komoditní svět. Trh svou pozornost selektoval zejména na vývoj cen zlata, ropy, zemního plynu, ale tzv. „měkkým komoditám“ nedával příliš prostoru. A právě cukr patří mezi jednoho z potenciálních hráčů na poli „měkkých komodit“, který by mohl udělat nové výšky a pokračovat v býčím trendu.

I když za poslední čtyři roky nadbytek globálních dodávek cukru vedl k obrovskému naskladnění této komodity a propadu jejích cen. Nicméně se v letošním roce očekává pozitivní výhled na tlak cen cukru směrem vzhůru. Očekává se, že kromě geopolitického konfliktu by největší roli na ovlivnění produkce cukru sehrálo nevyzpytatelné počasí jako jeden z hlavních determinantů strany nabídky. Na nepříznivost dodávek cukru největšího světového výrobce a vývozce cukru Brazílie, má vliv extrémní horké a suché klima a povětrnostní podmínky v letošním roce, které poškozují její úrodu, což se následně negativně promítne do globálních zásob. I brazilská průmyslová asociace cukrové třtiny (UNICA) odhaduje propad produkce o 5,2 % oproti minulému roku. Navíc australský meteorologický úřad předpovídá na 70 % příchod El Niňa v červenci tohoto roku, jako jednu z nejmocnějších přírodních sil světa, který by taktéž výrazně zamíchala karty a tlačila by ceny cukru vzhůru. Přesuny tlaku a povrchové mořské vody by způsobily suchoIndii i Austrálii, což by umocnilo náchylnost této plodiny a negativně se promítlo do produkce, neboť Indie patří mezi druhého největšího světového producenta, ale i Austrálie významně k produkci přispívá.

Zatímco dodávky cukru budou slábnout, na druhé straně je poptávka po cukru velmi silná. Očekává se zvýšení globální spotřeby o 2,3 % v letošním roce, které taktéž zapůsobí další podmět na tlak ceny cukru. Důkazem je import do Číny, kdy za poslední měsíc bylo dovezeno 411 132 tun cukru, což je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. Očekává se, že vzhledem zhoršující zásobovací situaci a rostoucí poptávce po cukru by mohl být ukončen medvědí trend v odvětví cukru, viz obr. 1.

 

Obr. 1: Vývoj ceny surového cukru za poslední 3 roky v US centech za libru.

A pomocí jakých nástrojů lze zainvestovat do cukru?

V dlouhodobém horizontu je investice do cukru velmi zajímavá. Spotřeba každoročně roste, převážná část států, která cukrovou třtinu či řepu pěstuje, ji totiž většinu spotřebuje a na export jdou pouze přebytky, spotřeba je také tažena zvyšující se životní úrovní na obyvateleAsii. Dalším faktorem zapříčiňující tuto komoditu jako velmi zajímavý investiční nástroj, je vysoký podíl obsahu vodíku a kyslíku, který činí sacharózu jako vhodný zdroj energie ve formě biopaliv pro auta. A právě vysoké ceny ropy podporují tuto alternativu.

Nejdůležitějšími burzami pro obchodcukrem jsou NYSE EuroNext (LIFFE) v Londýně a Intercontinental Exchange v New Yorku. V Londýně se obchoduje s bílým rafinovaným cukrem a cena je vyjádřena v USD za tunu, přičemž velikost kontraktu je 50 tun. Je označovaný jako „cukr č. 5“. Ve Spojených státech se obchoduje surový cukr, cena je vyjádřena v centech za libru a velikost kontraktu činí 112 000 liber. Tento surový cukr lze nalézt pod označením „cukr č. 11“.

Variant jak je možné s cukrem obchodovat se nabízí ihned několik prostřednictvím futures kontraktů, CDF kontraktů, akcií společností soustřeďující se na zpracování a výrobu cukru i derivátů, protože většinou drobní investoři nechtějí tuto komoditu vlastnit fyzicky.

Současnou méně známou alternativou je investice do cukru i prostřednictvím exchange traded products. Zatím existují pouze 3 varianty iPath Dow Jones-UBS Sugar Subindex Total Return ETN (NYSEARCA: SGG); Teucrium Sugar fond (NYSEARCA: CANE) a iPath Pure Beta Sugar ETN (NYSEARCA: SGAR).

Nejpopulárnější volbou mezi exchange traded products (ETP) je SGG s bází aktiv ve výši 35, 8 miliónů dolarů. Umožňuje investorům expozici na futures kontraktu na cukr. ETN sleduje Dow Jones-UBS Sugar subindexem Total Return a skládá se z jednoho předního měsíčního futures kontraktu na cukrovou expozici. Produkt účtuje na poplatcích 75 bps za rok a je poněkud nelikvidní v porovnání s jinými ETN na odlišné komodity. Obchoduje se v nízkém objemu 26 000 akcií v průměrné denní bázi, což zapříčiňuje pochopitelně jeho vyšší náklady. Avšak z pozice pouze těchto 3 nabízených ETP na expozici cukru je nejlikvidnější. Toto ETN se vyznačuje nízkou korelací vůči indexu S&P 500. V roce2013 se propadl o 21 %, ale nyní v posledních 3 měsících získal zpět 11,3 %. Zbylé 2 produkty jsou nelikvidní s velmi malým až mizerným objemem obchodování, proto nejsou vhodné pro drobného investora, kvůli vysokým nákladům a spreadům. Následující graf zachycuje vývoj ceny surového cukru za poslední 4 měsíce a za uplynulé tři lze vidět patrný obrat ve vývoji ceny, přispívají k tomu zejména faktory nevyzpytatelného počasí, větší pravděpodobnost výskytu El Niňa, která by oslabila produkci hlavních světových producentů Brazílie, Indie i Austrálie, a rostoucí poptávka Asijských zemí. Záleží již na každém investorovi, zda nastoupí do rozjeté lokomotivy a bude participovat na nových výškách, které se očekávají u této tzv. „měkké komodity“.

Graf. 1: Vývoj ceny surového cukru v US centech za libru; (€MAX; online).

Do čeho investovat, když jsou akciové nebezpečně vysoko? Více se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/do-ceho-investovat-v-dobe-akciovych-indexu-na-maximech-

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688