Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.05.2014 13:44:09

Výsledky českého průmyslu v roce 2013 v kontextu trhu EU a výhled na rok 2014

Průmyslová výroba v roce 2013 zaznamenala meziroční růst o 0,5 %. Výsledek průmyslové výroby však nebyl od počátku roku jednoznačný, neboť průmysl navázal na pokles z roku 2012. Již v 1. čtvrtletí roku 2013 dosáhla produkce svého dna, když se meziročně snížila o 5,4 %. Ve 2. čtvrtletí se propad zmírnil na 2,4 % a ve 3. a 4. čtvrtletí se průmyslová produkce vrátila k růstu a vzrostla o 3,9 %, resp. 6,1 %. Na celkovém ročním výsledku se projevilo oživení průmyslu v eurozóně, zejména v Německu a lepšící se situace na evropském automobilovém trhu, která přinesla růst domácí výroby automobilů a na ni navazujících oborů. Oživení průmyslu bylo predikováno nejen zahraničními předstihovými ukazateli, ale i domácím konjunkturálním průzkumem ČSÚ, který od poloviny roku signalizoval zvýšení výrobní činnosti a posilování důvěry podnikatelů.

Pro rok 2014 můžeme předpokládat pokračování růstu průmyslové produkce nastartované v druhé polovině roku 2013. Vzhledem k dosavadnímu vývoji, postupnému oživení evropských ekonomik a pokračování příznivého vývoje automobilového průmyslu, můžeme pro rok 2014 očekávat růst průmyslové produkce v rozmezí o 3 až 5 %. Predikci podporují i dosažené výsledky na začátku roku, kdy se průmyslová produkce v lednu meziročně zvýšila o 5,5 % a v únoru o 6,7 %.

Zahraniční obchod ČR zaznamenal v roce 2013, navzdory nelehké ekonomické situaci v eurozóně, dobré výsledky. Dle údajů přeshraniční statistiky přebytek obchodní bilance dosáhl rekordní hodnoty 350,7 mld. , což v meziročním srovnání bylo o 45 mld. více. Vývoj však nebyl od počátku roku zcela jednoznačný, neboť v prvním pololetí vývoz i dovoz, kromě dubnových výsledků (a květnových vývozů), v meziročním srovnání klesal. Oživení, které predikovaly předstihové ukazatele, se naplno projevilo až ve druhé polovině roku a bylo natolik silné, že meziroční hodnoty exportu i importu vytáhlo do kladných hodnot. Export i import zaznamenaly růst, nicméně meziročně došlo k poklesu jejich dynamiky. Zatímco v roce 2012 vývoz zboží podle přeshraniční statistiky vzrostl meziročně o 6,7 % a dovoz o 3,0 %, v roce 2013 se vývoz meziročně zvýšil o 3,0 % a dovoz zaznamenal růst o 1,8 %.

Dobré výsledky ZO můžeme očekávat i v roce 2014. Významnou a pozitivní roli v příštích měsících roku sehraje nízká srovnávací základna prvních šesti měsíců loňského roku, pokračující oživení v eurozóně i mimo ni. Kladnou roli sehraje i slabší koruna. Česká ekonomika je ve fázi oživení a zahraniční obchod se výraznou měrou podílí na obnovení ekonomického růstu. Hlavní hnací silou vývozu bude především automobilový průmysl, na který navazuje řada dalších odvětví.

Podrobnější informace jsou k dispozici v příloze ke stažení.
Hlavní vývojové tendence české ekonomiky v roce 2013 a vyhled na rok 2014 [pdf, 1321 kB

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688