STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.05.2014 08:14:45

Spoření versus investování?

Autor: Michaela Peigerová

Dnešní svět nás všechny masíruje neskutečným množstvím reklam, marketingových kampaní a různých event-akcí. Podnikatelské subjekty to dělají za účelem získání pozornosti co nejvíce možných počtu klientů a s tím spojeného dosažení profitu. My jako klienti máme samozřejmě svobodnou volbu, zda nabídky využijeme či nikoliv. Avšak chtěla jsem se dostat k tomu tématu, zda je lepší volba peníze uložit a spořit bez rizika a mít malé trvalé výdělky, nebo investovat s určitou mírou rizika a mít možnost získat vyšší výnos?

Spořicí účty dnes

Dnešní oblíbený způsob uložení peněz představují spořicí účty, které se pyšní zajímavými výnosy. Tyto bankovní produkty patří v Česku mezi jedny z nejžádanějších investičních produktů, ale když se podíváme na nabízené úrokové sazby, výhled není příliš optimistický.

V závislosti na tlaku, který způsobila ČNB intervencemi, se nabídka zajímavě úročených spořicích účtů zmenšila. Mnoho finančních institucí od začátku roku snížilo své úrokové sazby. U některých se pohybují v desetinách procenta, a pokud se centrální bance podaří vyvolat inflaci, mohou se peníze znehodnocovat.

V současnosti mají na českém trhu pouhé čtyři banky v nabídce spořicí účet bez výpovědní lhůty, u něhož sazba překračuje jedno procento: Sberbank, Air Bank, Equa bank a LBBW Bank. U dalších dvou – ING Bank a Poštovní spořitelny – pak lze peníze uložit s přesně jednoprocentním ročním zhodnocením. Ostatní poskytovatelé spořicích účtů nabízení menší zhodnocení.

Je jasné, že klienti si vybírají banku, která nabízí co možná nejvyšší úrokovou sazbu. Tato informace se pro rozhodování stává klíčovou. Nejvyšší možné zhodnocení tj. 1, 63 % p. a. nabízí ruská banka Sberbank dříve bývalá Volksbank.

Investování na vlastní odpovědnost

Před každou zamýšlenou akcí a konečným rozhodnutím je dobré zvážit veškeré pro a proti. Je dobré nastudovat si potřebnou literaturu a informace, které Vám při rozhodování jistě pomohou. Základem parametrem by mělo být určité podvědomí o financích, znalosti o ekonomii a v neposlední řadě o investičních produktech. Radím Vám, než se do investování vrhnete, snažte se odpovědět na tyto následující otázky:

· Kolik časového prostoru budu chtít investování věnovat?

· Kolik finančních prostředků jsem ochoten uvolnit a dát je všanc investování na burze?

Po uvědomění si těchto otázek máte na výběr ze 2 možností. Buď oslovíte investiční společnost, která vám s výběrem vhodného portfolia pomůže a její makléři Vám budou vždy k dispozici a mile rádi Vám pomohou a poradí či můžeme převzít riziko na takříkajíc odpovědnost.

Další možnost je ta, že si sami vytvoříte své portfolio a zajistíte si tak přístup na světové trhy pomocí různých investičních platforem. Tyto platformy Vám umožní přístup k modelovým portfoliím, která odpovídají Vašim potřebám a rizikovosti. Investovat můžete do realit, do zboží, do komodit či cenných papírů .

Z dle mého názoru je lepší poradit se s odborníky v oboru a využít jejich služeb. Z hlediska času je efektivnější dlouhodobě investovat především do nemovitostí či hodnotových akcií, díky kterým můžete být schopni přežít případné výkyvy na trzích. Odměnou je pak zajímavý výnos, který překoná úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech v bankách, penzijní připojištění ale i inflaci.

 

Pokud se chcete poradit ohledně online obchodování, nechte na sebe kontakt ozveme se!

http://nejlevnejsi_akcie.stox.cz/

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

26.06. 23:20  Investice (Zbyněk)
31.07. 17:17  ETX Capital (forex)
24.04. 13:11  Zkušenosti (delegát XVII. sjezdu KSČ)
24.04. 12:44  Zkušenosti (Libor)
25.02. 13:01  Zkušenosti (Klaruša)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688