BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.04.2014 10:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD,USD/JPY, EUR/NZD a GBP/AUD

Solidní výsledková sezóna posunula výše americké akciové indexy. Očekávání ohledně právě probíhající výsledkové sezóny byla velmi nízká, a tak jejich překonání nebylo až tak složité. Nicméně, investory těší pozitivní vyhlídky firem do budoucnosti.  Dow Jones si včera připsal 0,53 procenta a nyní ho dělí 100 bodů od dosažení nových maxim. Sentiment rovněž povzbuzuje zvýšená aktivita fúzí a akvizic. Index S&P 500 posílil o 0,48 procenta a technologický Nasdaq získal 0,72 procenta. Obavy ze situace na Ukrajině a zvýšení sankcí vůči Rusku akciové trhy zatím nereflektují.

Dosud zveřejnilo svá hospodářská čísla 273 z 500 společností indexu S&P 500, což je více než polovina. 68 procent z nich překonalo očekávání, která byla ale nízká, a 22 procent dosáhlo nižších než očekávaných hodnot.

Japonská průmyslová produkce expandovala v předchozím měsíci o 0,3 procenta a nenaplnila tak 0,5 procentní odhad.  Růstu pomohl hlavně automobilový a elektronický sektor. V prvním kvartále vzrostla produkce o 2,8 procenta a vykázala pátý čtvrtletní růst v řadě. Posílení výrazně prospělo zvýšení tuzemské poptávky, která akcelerovala před dubnovým zvýšením daní. Index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby klesl v dubnu pod důležitou hodnotu 50, které odděluje kontrakci od expanze, když dosáhl 49,4 bodu. Níže než 50 bodů byl index naposledy v únoru 2013.

Čínská akademie sociálních studií uvedla, že tamní HDP může letos dosáhnout jenom 7 procentního růstu místo původně očekávaného 7,5 procenta. Svůj odhad hospodářského růstu snížil i čínský vládní think thank, a to ze 7,5 na 7,4 procenta.

Guvernér kanadské centrální banky Stephen Poloz řekl na včerejším projevu, že nemůže vyloučit možnost snížení úrokové sazby ze současného 1,0 procenta v případě, kdy USA ekonomicky zpomalí nebo domácí inflace padne příliš nízko. I tak, ale Poloz dle svých slov počítá s růstem americké ekonomiky a dalším zlepšováním té kanadské, která by se měla dočkat hlavně silnějšího exportu.
 

Zápis z jednání japonské centrální banky (BOJ) ukázal jednomyslnost tamní bankovní rady držet monetární politiku nezměněnou, což bylo obecně očekávaným krokem. BOJ tak navýší měnovou bázi o 60 až 70 bilionů jenů ročně, ve stejném období by bankéři měli utratit i 50 bilionů jenů za státní dluhopisy. Hlavním cílem zůstává dosažení a udržení zdravého růstu cenové hladiny, momentálně se tempo růstu pohybuje kolem 1,3 procent, přičemž tokijský index spotřebitelských cen dosáhl již 2,7 procent.

Německé maloobchodní tržby kontraktovaly v březnu nad očekávání, když meziměsíčně zpomalily o 0,7 procenta. Ve srovnání s březnem 2013 se dočkaly 1,9 procentního propadu v reálných hodnotách a 1,0 procentní kontrakce v nominálních hodnotách.  Úspěch slaví jen první kvartál, který v porovnání se stejným obdobím v loňském roce vzrostl 0,2 procenta.

HDP Španělska se v prvním kvartále letošního roku dočkalo očekávaného růstu o 0,4 procenta. Negativní revize však nebyl ušetřen předchozí kvartál, který si z 0,3 procentního růstu pohoršil na 0,2 procentní zisk. Již třetí čtvrtletí v řadě se Španělsku daří růst a navíc zrychlovat tempo expanze.

Hlavní událostí dopolední seance budou data inflaceeurozóny. Ta v březnu klesla na 0,5 procenta, což je nejníže od roku 2009. Avšak od dubnových čísel se očekává až 0,8 procentní růst, jehož naplnění by vlilo ECB naději, že cenová hladina se již odrazila ode dna. Nicméně Německo již včera zveřejnilo data inflace za duben, která byla nižší než očekávání (-0,2% m/m), což dnešním číslům inflace v celé eurozóně nepřipravilo dobrou půdu pod nohama. Avšak prezident ECB Mario Draghi v pondělí uvedl, že ekonomické oživení postupně zvedne cenovou hladinu v eurozóně. Navíc řekl, že ačkoliv je banka připravena zasáhnout, program kvantitativního uvolňování je pro ECB ještě velmi vzdáleným instrumentem, po němž by v boji s deflací sáhla.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy


EUR/USD zůstává ve vyznačeném konsolidačním pásmu a výhled je tak stále neutrální. Současný stav spíše favorizuje další pohyb vzhůru uvnitř boxu, avšak silnější impuls by měl přijít až právě ve chvíli proražení. Toho by se mohli obchodníci dočkat již dnes v případě překvapivých odpoledních výsledkůamerické ekonomiky.

USD/JPY začalo vytvářet potencionální dvojitý vrchol, když došlo k dalšímu odrazu od rezistence 102,70. Potvrzení by přišlo v momentě, kdy trh prorazí podporu 102,05. Takovýto scénář by znovu favorizoval dosažení dna konsolidačního pohybu na ceně 101,22.

EUR/NZD se ve včerejší seanci dostalo až k silnému odporu 1,6250 a zkompletovalo tak pullback k proraženému trojúhelníku. I momentální vývoj dále favorizuje medvědy a další výprodej. Trh se nachází ve skryté medvědí divergenci, v přeprodaných hodnotách a uvnitř vlajkové formace. Katalyzátorem nových prodejů by se mohlo stát proražení silné podpory 1,6085.

Na GBP/AUD se schyluje k proražení rostoucího klínu, který je doprovázen krátkodobou medvědí divergencí. Trh by tak potvrdil odraz od klesající trendové linie a mohl propadnout minimálně k supportu 1,8036. Prodávající by pak měli sledovat reakci oscilační křivky na vyznačenou trendovou linii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688