Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.04.2014 08:55:37

Kde hledat akciové bezpečí

Investoři se nedávno probudili do kruté reality, když začaly klesat ceny technologických a především biotechnologických akcií. Následoval přesun do defenzivních sektorů. V současnosti to ale není správná cesta.

Na začátku dubna se investoři začali stahovat z akcií firem jako Netflix a Twitter, kterým říkáme "akcie snů" (protože investoři sní o tom, že mohou posilovat bez ohledu na ekonomiku a své zisky). Aby unikli klesajícímu trendu, přesouvali investoři peníze do energetických firem, realitních investičních trustů (REIT) a akcií výrobců nezbytného spotřebního zboží, tedy do čistě defenzivních sektorů.

Jenže ani tyto akcie nejsou bez rizika. Jsou stále oceněné relativně draze ve srovnání s historickým vývojem svých cen, protože lidé jsou stále ochotni platit vysokou cenu za bezpečí. A co se stane, pokud zrychlí ekonomický růst? Firmy, které nebudou schopny rychle investovat do budoucnosti, začnou zaostávat za trhem. Tím, že investujete do defenzivních společností, promeškáte příležitost využít kladů ekonomického oživení.

Správný výběr

Kde hledat ty správné akciové sázky? Cestu nám pomohou ukázat valuace akcií. Spready mezi nejlevnějšími a nejdražšími akciemi podle ukazatele P/E jsou extrémně široké. Důvodem je příliš vysoké ocenění u "akcií snů" a nedocenění firem s nejasným výhledem růstu zisků.

Nejdražší akcie se prodávají s valuacemi, které jsou 4,8krát vyšší, než je medián trhu. To je více než před začátkem finanční krize a jen o něco méně než před splasknutím technologické bubliny.

Spready v ukazatelých P/E
Spready v ukazatelých P/E

Existuje však řada akcií, které jsou oceněny atraktivně. Mnoho těchto firem má přitom vysoké a udržitelné ziskové marže, v některých případech zaostává růst tržeb za dlouhodobým průměrem, ale očekává se zlepšení, v jiných případech firmy snížily náklady a jejich zlepšená pozice slibuje růst zisků.

Tyto nedoceněné společnosti jsou mnohem náchylnější reagovat na ekonomický růst. Až se zčeřené ekonomické vody uklidní, bude jejich pravá hodnota odhalena.

A ještě jedna věc. V okamžiku, kdy dal Fed jasně najevo, že úrokové sazby porostou, když zrychlí ekonomický růst, začaly akcie citlivé na vývoj ekonomiky zhodnocovat. Ceny dluhopisů padají a investoři přesouvají prostředky v portfoliích.

Ti, kdo přemisťují prostředky do defenzivních akcií kvůli propadům cen akcií snů, ale vlastně mění jedno riziko za jiné, protože defenzivní akcie v době růstu sazeb zaostávají za trhem.

Zůstat aktivní a zaměřovat se na nízce oceněné akcie, u kterých se dá čekat zlepšení hospodaření v závislosti na růstu ekonomiky, je tedy nejlepší možnost, jak si zajistit klidný spánek uprostřed tržní bouře.

Čtěte také:

   Investiční fórum: České akcie aneb Jak úspěšně investovat na pražské burze  České akcie aneb Jak úspěšně investovat na pražské burze

Dividendová hvězda mezi světovými trhy, ale také burza, od které se odvracejí investoři a na kterou se příliš nehrnou nové společnosti. Pražská burza ale zůstává investiční alma mater řady drobných českých investorů. Průvodci investováním na burze v Praze budou hosté v pořadí již šestého Investičního fóra.

Připravuje se americká armáda na kolaps dolaru? 

 

 

Připravuje se americká armáda na kolaps dolaru?

Skoro k tomu došlo v roce 2008, nebezpečí ale není zažehnáno. Naopak. Podle dokumentu od Casey Research s názvem 'Meltdown America' se americká armáda připravuje na situaci, že dolar ztratí hodnotu a stane se z něj bezcenný papír.

  

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.03.2020Kde na trhu hledat bezpečí? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.02.2019Akciové trhy: Kde dnes hledat hodnotu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.12.2018Hodnota se skrývá tam, kde jí málokdo hledá Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688