EQUABANK (EQUABANK)
Investice  |  29.04.2014 10:36:10

Firmy se přestaly bát a věří v dlouhodobé oživení ekonomiky

 

První polovina roku 2013 byla pro segment malých a středních firem stále ve stínu doznívající ekonomické krize. K částečnému oživení úvěrové aktivity došlo zejména v druhé polovině roku 2013. Letošní rok bude podle Vojtěcha Záškodného, ředitele firemního bankovnictví Equa bank, pokračovat v pozitivním vývoji, který nastal koncem loňského roku. 

Jaký byl rok 2013 pro malé a střední podniky?

V minulém roce došlo k pozitivnímu zlomu, když začaly přicházet první dobré zprávy o trendové změně ve vývoji ekonomiky. První polovina roku byla ještě ve znamení doznívající recese, situace se začala obracet k lepšímu přibližně od loňského července, kdy nové průmyslové zakázky začaly po několika čtvrtletích růst. Ekonomika je tažena vpřed jak domácí, tak zahraniční poptávkou, nicméně růst objemu nových zakázek je výrazně silnější ze zahraničí a byl navíc ještě dále posílen po kurzové intervenci ČNB na podzim loňského roku. Největším tahounem růstu ekonomiky je sektor výroby motorových vozidel naopak jediným odvětvím, které v tomto ohledu v druhém pololetí loňského roku spíše ještě stagnovalo, byla výroba chemických látek. Pozitivní trend růstu objemu nových zakázek se s určitým zpožděním pozitivně projevuje také v růstu tržebprůmyslové činnosti, a to především od čtvrtého čtvrtletí loňského roku (např. od prosince 2013 rostou průmyslové tržby přibližně 10% tempem ve srovnání s předcházejícím rokem). Proto bych řekl, že v minulém roce se uzavřelo jedno období a začalo nové.


Projevil se pozitivní vývoj v reálné ekonomice již také na trhu firemních úvěrů?

Ve 4. čtvrtletí 2013 jsme zaznamenali téměř třetinový růst poptávky podniků po nových úvěrech. Nejsilnější růst poptávky se projevil v sektoru velkých podniků a u dlouhodobých úvěrů. Za tímto pozitivním vývojem stála jednak potřeba financování fúzí a akvizic, dále jsme také sledovali oživování poptávky po úvěrech na financování fixních investic a také po profinancování provozního kapitálu. Jedná se o přirozenou reakci podniků na naplňování jejich zakázkových knih – jedním z přirozených zdrojů pro jejich profinancování jsou právě bankovní úvěry. Equa bank v loňském roce například zaznamenala trojnásobný růst objemu firemních úvěrů oproti roku 2012.

Na celém trhu objem poskytnutých firemních úvěrůroce 2013 vzrostl téměř o 4%, a to především díky silnému čtvrtému čtvrtletí. Na druhou stranu je potřeba poznamenat, že téměř 40% růstu objemu úvěru bylo ovlivněno jednorázovým přeceněním hodnoty úvěru poskytnutých v cizích měnách ovlivněným kurzovou intervencí ČNB. K růstu firemních úvěrůroce 2013 nejvíce přispěly dlouhodobé (investiční) úvěry, a to přibližně o 6 %. Naopak krátkodobé (provozní) úvěry mírně klesaly, přibližně o 1,5 %.


Jakým způsobem se změnila nálada mezi podniky?

Z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu v průmyslových podnicích z března 2014 vyplývá, že 95 % podniků hodnotí svou ekonomickou situaci jako dobrou nebo uspokojivou. Necelých 8 % podniků očekává, že se objem jimi využívaných úvěrů zvýší. Necelá polovina firem očekává, že se jim objem úvěrů poskytnutých bankami nezmění a konečně necelá třetina podniků předpokládá, že ve svém podnikání bankovní úvěry vůbec nevyužije. Pozitivní vývoj z hlediska schopnosti plnit své platební závazky vidí 7 % podniků, naopak snížení své platební schopnosti se obávají pouze 4 % podniků. Z toho je patrné, že nálada firem je dobrá a do budoucna se dívají spíše s pozitivním očekáváním. Optimistická očekávání také cítíme z každodenních setkání s našimi klienty.  


Jaký bude podle vás rok 2014 v oblasti financování firem?

Nezávislé odhady hned několika finančních institucí počítají s pokračujícím ekonomickým oživením. V roce 2014 tak očekáváme další růst poptávky firem po bankovních úvěrech, a to převážně po investičních, které mají podpořit investice firem do nových výrobních kapacit. Svůj podíl na tom bude mít i intervence ČNB, která ve střednědobém horizontu pomůže hlavně exportérům. Na straně nabídky firemních úvěrů bude i nadále pozitivně působit zvyšující se konkurence v rámci bankovního sektoru (jedním z nových hráčů na trhu je např. také Equa bank), vylepšující se makroekonomické podmínky české ekonomiky a snaha bank reagovat na novou konkurenci ve formě více využívaných typů firemního financování (např. emise podnikových dluhopisů nebo tzv. mezaninové financování). Konečně z posledního šetření úvěrových podmínek bank, které ČNB realizovala v průběhu dubna, vyplývá, že banky poprvé po dvou letech očekávají v druhém čtvrtletí uvolnění svých úvěrových standardů u firemních úvěrů.

Shrnuto, v roce 2014 očekáváme pokračování pozitivního vývoje z posledního čtvrtletí loňského roku. Zvyšovat se bude počet především dlouhodobých úvěrů, nicméně očekáváme, že jejich zvyšování bude také následován mírnějším růstem v oblasti provozních úvěrů. V případě investičních úvěrů očekáváme růst do 5 %, v případě provozních do 3 %.

 

Autor: Vojtěch Záškodný, ředitel firemního bankovnictví Equa bank

 

Info o společnosti Equa bank:                     

Equa bank a. s. vstoupila na český trh v červenci 2011 po převzetí Banco Popolare Česká republika, a. s., společností Equa Group Limited.
Equa bank nabízí jednoduché, srozumitelné a transparentní služby osobního i firemního bankovnictví, k nimž patří běžné a spořicí účty s možností vedení zdarma, více měnové platební karty, hypotéky, termínované vklady, spotřebitelské půjčky, pojištění a podnikatelské úvěry. V současné době má Equa bank přibližně 90 000 klientů a provozuje 33 poboček po celé České republice.

www.equabank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688