BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  28.04.2014 15:35:05

Objem shortů na Nasdaq nezastavil růst, na CETV na maximu

V tomto roce růst objemu short pozic na NASDAQ se stále nezastavil a vzrostl tedy již sedmé sledované období v řadě. Na rozdíl od výrazných růstů v předcházejících dvou sledovaných obdobích, se oproti konci března objem krátkých pozic k polovině dubna zvýšil jen o 15,67 mil. na 8,31 mld. short akcií. Každopádně se tak drží nejvýše od léta 2012. Růst vlastně pokračoval i přes poměrně výrazný pokles trhů v daném období.

Na NYSE objem krátkých pozic naopak podruhé v řadě klesl, tentokrát o 212,8 mil. akcií na 14,309 mld. akcií a je nejnižší od konce února.

CETV

U mediální CETV růst krátkých pozic vystupňoval tempo. Vzrostl o 1,22 mil. na 10,06 mil. Dosavadní historická maxima na titulu z konce února ve výši 9,037 mil. short akcií tedy byla s přehledem překonána.

Přehled vývoje short pozic na CETV za poslední rok včetně průměrných objemů obchodů, resp. i teoretické doby k uzavření krátkých pozic naleznete zde.

Z přehledu vyplývá, že vzhledem k likviditě by se krátké pozice oproti minulosti daly teoreticky uzavřít podstatně rychleji, než například před rokem.

Facebook

Sázky na pokles se třetí období v řadě dále zvýšily na akciích sociální sítě Facebook (FB). Tentokrát o 4,3 mil. na 45,44 mil. U titulu se rovněž jedná o nové historické maximum. To dosavadní z poloviny listopadu bylo překonáno o cca 1,1 mil.  

BlackBerry
Z hlediska nejvíce zashortované společnosti ve vztahu k free floatu se dlouhodobě ze známých firem na špici držely akcie výrobce chytrých telefonů BlackBerry (BBRY). I přes stále poměrně výrazný kurzový vývoj se zde situace nyní zdá být stabilizovaná. Zatímco loni v létě bylo na krátko prodáno rekordních 184,4 mil. akcií BlackBerry, v posledních měsících se objem short pozic drží u hladiny 100 mil. akcií. Po 6 mil. poklesu v druhé polovině března, nyní došlo naopak k růstu o 3,1 mil. akcií na 102,47 mil.

Intel

Z hlediska největšího absolutního počtu short pozic se na stupních vítězů stabilně drží producent čipů Intel (INTC). Poměrně výrazný pokles o 18,7 mil. akcií na 202,97 mil. akcií ale znamená v tomto ohledu pro titul 17měsíční minima.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688