Také bytové domy mohou šetřit s alternativními zdroji energie

Ušetřit za energie je snem snad každého z nás. Značnou úsporu zajistí alternativní zdroje elektrické a tepelné energie. Vyžadují sice vyšší vstupní investici, náklady na energie se s nimi ale mohou snížit až o polovinu. Jejich využití zvažuje celkem 40 % majitelů bytů. Solární panely a tepelná čerpadla už totiž dávno nejsou záležitostí pouze rodinných domů.

Každá rodina vynaloží na bydlení a energie 30 % celkových ročních nákladů určených na provoz domácnosti. Největší položku tvoří spotřeba energie na vytápění a ohřev vody. Řešením, jak tyto náklady snížit, je vhodná rekonstrukce nebo instalace alternativních zdrojů elektrické a tepelné energie. Ty jsou vhodné nejen pro rodinné, ale i pro bytové domy.

Kolik můžeme ušetřit
Nové technologie sice vyžadují vyšší počáteční náklady, ale úspora na výdajích za energie je znatelná. Například tepelné čerpadlo pro bytový dům se 66 byty vyjde přibližně na 2,5 milionu korun. Návratnost investice je ale okolo pěti let a náklady na vytápění a ohřev vody se sníží až o polovinu. Obdobné je to i v případě solárních panelů. Jejich cena záleží na typu solární soustavy, počtu panelů, typu měřiče atd. Náklady na energie se ale díky nim mohou snížit také přibližně o polovinu.

Češi a alternativní zdroje energie
„Dlouhodobá úspora financí s alternativními zdroji energie je v souvislosti s rostoucími cenami energií pro lidi lákavá. Podle našeho průzkumu celkem 40 % majitelů bytových jednotek zvažuje jejich využití. Aktivními uživateli jsou zatím pouze 2 % dotázaných, největší boom nových technologií můžeme ale teprve očekávat,“ říká Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny. Údaje vyplynuly z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny, který se realizoval vloni ve spolupráci se STEM/MARK. Zúčastnilo se ho celkem 253 majitelů bytových jednotek.

Graf č. 1: Zvažovali jste využít alternativní zdroje energie (např. tepelná čerpadla, solární panely)?

 
Solární panely
Solární panely, které jsou tvořeny fotovoltaickými články, přeměňují energii ze slunečního záření na energii elektrickou. Tu lze následně využít ke svícení, napájení spotřebičů nebo k ohřevu vody. Energie ze slunce je zadarmo, neznečišťuje ovzduší a navíc sluneční elektrárna má nízké náklady na provoz a údržbu. Další výhodou je, že její instalace, např. na střeše bytového domu, zvyšuje cenu nemovitosti.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla jsou vhodná jak k vytápění domu, tak i k ohřevu vody. Energie se získává z vnějšího prostředí, tedy z vody, vzduchu a země. Podle způsobů využívání jednotlivých živlů, tedy podle získávání a následného předávání tepla, je dělíme na několik druhů.



Výhodou tepelných čerpadel je minimální spotřeba vstupní energie. Lidé jsou tak energeticky téměř nezávislí a šetří vlastní peníze. Tepelná čerpadla lze instalovat do již nepoužívaných kočárkáren či sušáren. V případě, že není možno využít prostory uvnitř objektu, lze instalaci převést na venkovní provedení na vlastním pozemku, nebo na střeše bytového domu.

Jak si poradit s financemi
„Pokud se majitelé bytůbytovém domě rozhodnou pro instalaci alternativních zdrojů energie, mohou si vybrat mezi úvěry KREDIT a KREDIT PLUS. Oba produkty jsou speciálně šité na míru pro bytová družstva a společenství vlastníků bytových jednotek,“ říká Dagmar Jonášová.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika