Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  26.04.2014 16:06:16

Co nabízí investorům Rusko v roce 2014?

Poté, co v letech 2011-2012 zažilo exodus zahraničních investorů, muselo Rusko začít tvrdě pracovat na zlepšení své reputace. To se částečně povedlo díky strukturálním reformám a pevné podpoře státního investičního fondu, který má být pro investory alespoň částečnou zárukou toho, že samotný stát má zájem na ochraně zahraničních investic.

Pihou na kráse plánu přilákání nových zahraničních investic se však v polovině loňského roku stala prázdná státní pokladna, do které z důvodu nízkých cen komodit přitékalo čím dál tím méně rublů. Ruské hospodářství je z velké části závislé na komoditách, jejichž ceny v loňském roce klesaly především kvůli nižší dynamice růstu poptávky, než očekávaly těžařské společnosti, které v minulosti investovaly do zvýšení těžby. Proto je nyní na trhu převis nabídky nad poptávkou, což se negativně projevuje i na ruském hospodářství“, říká Michal Valentík z ČP INVEST.

A přestože v této zemi začal po více jak 45 letech skepse investovat i slavný Jim Rogers, nedá se říct, že by se Rusku dařilo přilákat velké množství institucionálních klientů. Pro největší zemi světa se tak staly velmi vítaným zdrojem kapitálu peníze ze suverénních investičních fondů, díky kterým bylo možné pokračovat v budování infrastruktury, která by měla být základem pro nastartování dalšího ekonomického růstu této země.

Co nabízí Rusko investorům v roce 2014?

Rusko má obrovský zájem na tom, aby sem opět začaly proudit peníze i z jiných zdrojů, než jsou suverénní fondy. Kromě investic do infrastruktury pak chtějí zdejší politici podpořit i zlepšování efektivity řízení zdejších společností.  Téměř 40 % pracující populace v Rusku pracuje ve státních či na stát navázaných firmách, které v tuto chvíli zpravidla nedokážou konkurovat zahraničním společnostem. Řešením má být primární úpis akcií těchto společností, pod dohledem investiční společnosti Franklin Templeton.

Díky již realizovaným reformám se Rusku výrazně (ze 111. na 92. místo) posunulo v žebříčku zemí dle přívětivosti pro podnikatele, který každý rok sestavuje Světová banka. Kromě zlepšeného podnikatelského klimatu pak mají přivést do země investory i nízké daně. S čím se Rusko ještě nevypořádalo, je všudypřítomná korupce, která odrazuje investory od investování do menších společností.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky

Potenciál v podobě obřího spotřebitelského trhu

Zástupci Ruska usilují o to, aby se zdejší ekonomika ve větší míře opírala o domácí spotřebitelskou základnu a méně na vývoz komodit. Rusko disponuje 9. největším spotřebitelským trhem na světě, kde 149 milionů lidí zažívá pokračující zvyšování příjmů. Rostoucí disponibilní příjmy pochopitelně podporují poptávku po luxusním zboží a umožňují prostor pro investice. Z tohoto by měly logicky těžit nejvíce zástupci výrobců luxusního zboží a bankovního sektoru. Druhé jmenované odvětví přitom nabízí také potenciál vysokých marží spojených s pravděpodobným poklesem úrokových sazeb a zvýšenou poptávkou po úvěrech (míra zadlužení obyvatelstva Ruska činí 10 % HDP, což je výrazně pod průměrem vyspělých zemí).

Líbí se vám potenciál Ruska? I vy jej můžete využít

Potenciál ruských cenných papírů (akcií a korporátních dluhopisů) můžete využít prostřednictvím podílových fondů. V tuto chvíli je na trhu k dispozici více jak 10 těch, které se úplně či z velké části zaměřují právě na cenné papíry z této země.

Před samotnou investicí, ať již skrze podílové fondy či napřímo, do ruských cenných papírů, zvažte veškerá rizika spojená s ní spojená. O vhodnosti této investice ve vašem případě se nejlépe poraďte s investičním specialistou, který určí váš rizikovo-výnosový profil a následně navrhne vhodné způsoby zhodnocení vašich peněz.

Investiční plán vám rádi zdarma zpracujeme i my. Stačí, když nás kontaktujete prostřednictvím formuláře na této stránce s žádostí o bezplatnou a nezávaznou konzultaci.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688